5 gode råd til din online eksamen

Lisa Christensen, der er psykolog ved Studenterrådgivningen, kommer her med sine 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt klarer dig igennem dine eksaminer og forberedelserne dertil. 

5 gode råd til din online eksamen | Læs mere i guiden her

Har du som studerende svært ved at navigere i den nye virkelighed og holde en struktur i din hverdag? Hvornår skal du arbejde, og hvornår skal du studere? Og hvordan forbereder man sig på de nye online eksaminer, der venter? Fat mod! Med et par gode råd kan du igen få styr på hverdagen.


På studentum har vi taget en snak med Lisa Christensen, der er psykolog ved Studenterrådgivningen og dagligt taler med studerende, der fortæller om deres frustrationer over de omvæltninger, de oplever med studiet og eksaminerne i forbindelse med Covid-19. Ifølge Lisa er det essentielt, at du som studerende får struktur på din hverdag og accepterer den nye situation og de forhold, der hører til. Du får her Lisas 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt klarer dig igennem dine eksaminer og forberedelserne dertil. 

1. Hav rutiner i hverdagen


Når vi er nødsaget til at bruge en stor del af vores vågne timer i hjemmet, så kan det være svært at have struktur på dagene. Fra den ene dag til den anden har vi skulle omdanne os til at samle de forskellige arenaer på et enkelt sted. Og sidder du som studerende i et lille kollegieværelse, kan det blive svært at håndtere.

“I de her tider, hvor de vante rammer er brudt ned, så bliver du nødt til selv at skabe nogle rammer og rutiner. Det er vigtigt, at du laver en dagsplan, som du kan gentage hver dag og så følge den, så du undgår hele tiden at bruge energi på, hvordan du skal planlægge din tid.”

Det handler om, at du finder nogle daglige aktiviteter og får det organiseret, så du ved, at det er noget, som du skal gøre på et bestemt tidspunkt. Du kan fx starte din dag med at tage et bad eller ved at løbe en tur, og gøre det til en fast del af din daglige rutine. Hvis du også har et studiejob ved siden af, er det vigtigt, at du laver en klar plan over, hvornår du arbejder, læser og holder fri. På den måde får du nogle klare rammer for, hvordan din dag forløber, og det gør også, at din hjerne kan slappe mere af.


2. Skab ritualer for dig selv



I forlængelse af første punkt pointerer Lisa, at det handler om at skabe ritualer i sin studietid. Når dine dage begynder at flyde sammen, kan det være svært at adskille, hvornår du har fritid, og hvornår du har studietid. Under normale omstændigheder vil du sandsynligvis pakke dine skolebøger og tage på læsesal eller ud på studiet for at forberede dig, men grundet coronavirussen er dette ikke en mulighed på nuværende tidspunkt.

“Noget af det, der tager mest energi fra hjernen, er, når man hele tiden skal forhandle med sig selv om, hvornår man skal studere og holde pause. Derfor er det vigtigt, at du sætter nogle klare rammer for, hvornår din studietid skal starte og stoppe.”

Et godt råd fra Lisa er at sørge for at pakke bøger og computer væk, når du er færdig med at læse, så det ikke ligger fremme og stresser dig. Det tager meget energi fra hjernen, hvis du hele tiden skal forhandle med dig selv, så sørg for at sætte tid på, hvor lang tid ad gangen du skal forberede dig. Du kan fx aftale med dig selv, at du læser fire timer om dagen - Og så er det vigtigt, at du stopper, når de fire timer er gået! Hold den aftale, du har lavet med dig selv.



3. Lav online aftaler med din studiegruppe



Lisa fortæller, at noget af det, Studenterrådgivningen får flest henvendelser omkring, er den ensomhed, studerende føler under Covid-19 og den sociale distance, de skal forholde sig til.

“Den fællesskabsfølelse, som studerende ellers ville få af at komme på studiet og møde sine medstuderende, er der ikke mere, og det kan være med til, at mange flere føler sig ensomme. I Studenterrådgivningen anbefaler vi, at du holder kontakt til dine medstuderende, eksempelvis i dine studiegrupper. Planlæg nogle ugentlige møder med din studiegruppe, hvor I kan tale om undervisningen, lektier eller usikkerheder omkring eksamen.”

Forsøg selv at gøre hverdagen så normal som mulig - planlæg at drikke fredags øl over Skype, drik en kop kaffe eller planlæg at spise frokost sammen. Hertil pointerer Lisa, at man ikke skal holde sig tilbage fra at kontakte sine medstuderende, da langt de fleste er i den samme situation og også mangler nogen at tale med.


4. Vær realistisk i din forberedelsestid



Mange studerende oplever at have problemer med at kunne koncentrere sig i længere tid, og det er helt forståeligt siger Lisa.

“Vi får mange henvendelser fra studerende, der føler, at de ikke kan koncentrere sig og præsentere lige så godt som før corona. De har fx svært ved at komme i gang, hvilket resulterer i, at de så presser sig selv endnu længere, og der er det vigtigt at respektere at holde pauser og få ladet op.”

Det er naturligt, at hjernen bliver stresset i en periode som denne, hvor alle vante rammer er brudt ned, men derfor er det også endnu vigtigere, at man har nogle realistiske forventninger til sig selv og sin forberedelsestid. Du bliver nødt til at acceptere, at vilkårene har ændret sig, og at du derfor ikke kan stille samme krav til dig selv som under normale omstændigheder.




5. Øv dig på online eksamen



Lige pludselig skal du til at forholde dig til et nyt format, hvor din eksamen foregår over computeren med eksaminator og censor på den anden side. Selvom eksaminerne rent indholdsmæssigt er det samme, så er der en masse nyt, du skal tage højde for, og det kan være stressende. Der er heldigvis nogle ting, du kan gøre, så du er bedst forberedt til din online eksamen.

“I Studenterrådgivningen anbefaler vi de studerende, at de sørger for at øve sig på formatet, så det ikke er helt ukendt til eksamen. Her vil det også være oplagt at øve det sammen med sine medstuderende, så I kan give hinanden feedback.”

Det samme gør sig også gældende, hvis du skal op til en gruppeeksamen. Sørg for, at I i gruppen har aftalt, hvem der siger hvad og hvornår, og muligvis også aftaler nogle koder til, hvis man har brug for hjælp under eksamen.

Derudover fortæller Lisa, at du skal huske på, at eksaminator ikke har samme mulighed for at aflæse dit kropssprog, som hvis eksamen foregik i det samme rum.

“Det er vigtigt, at du udtrykker dig verbalt, fordi det kun er overkroppen, der kan ses på skærmen. Så hvis du har brug for at få noget gentaget eller omformuleret, så skal du sige det højt, for ellers er det ikke sikkert, at eksaminator opfatter det.”

Når dagen for din online eksamen endelig er der, så sørg for at være klar i god tid. Sørg for at få tjekket din internetforbindelse og ligeledes afprøv din mikrofon og dit kamera, så du er sikker på, at alt det tekniske fungerer optimalt.  




Studenterrådgivningen er et gratis rådgivningstilbud for alle studerende på videregående uddannelser.

Studenterrådgivning tilbyder både telefonsamtaler, individuelle samtaleforløb og gruppeforløb, og hvis du har brug for at tale med en om studierelaterede problemer, ensomhed eller andet, kan du altid kontakte Studenterrådgivningen.


Annoncer