Vis studentum.dk som: Mobile

5 gode råd til din online eksamen

Har du som studerende svært ved at navigere i den nye virkelighed og holde en struktur i din hverdag? Hvornår skal du arbejde, og hvornår skal du studere? Og hvordan forbereder man sig på de nye online eksaminer, der venter? Fat mod! Med et par gode råd kan du igen få styr på hverdagen.


På studentum har vi taget en snak med Lisa Christensen, der er psykolog ved Studenterrådgivningen og dagligt taler med studerende, der fortæller om deres frustrationer over de omvæltninger, de oplever med studiet og eksaminerne i forbindelse med Covid-19. Ifølge Lisa er det essentielt, at du som studerende får struktur på din hverdag og accepterer den nye situation og de forhold, der hører til. Du får her Lisas 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt klarer dig igennem dine eksaminer og forberedelserne dertil. 

1. Hav rutiner i hverdagen


Når vi er nødsaget til at bruge en stor del af vores vågne timer i hjemmet, så kan det være svært at have struktur på dagene. Fra den ene dag til den anden har vi skulle omdanne os til at samle de forskellige arenaer på et enkelt sted. Og sidder du som studerende i et lille kollegieværelse, kan det blive svært at håndtere.

“I de her tider, hvor de vante rammer er brudt ned, så bliver du nødt til selv at skabe nogle rammer og rutiner. Det er vigtigt, at du laver en dagsplan, som du kan gentage hver dag og så følge den, så du undgår hele tiden at bruge energi på, hvordan du skal planlægge din tid.”

Det handler om, at du finder nogle daglige aktiviteter og får det organiseret, så du ved, at det er noget, som du skal gøre på et bestemt tidspunkt. Du kan fx starte din dag med at tage et bad eller ved at løbe en tur, og gøre det til en fast del af din daglige rutine. Hvis du også har et studiejob ved siden af, er det vigtigt, at du laver en klar plan over, hvornår du arbejder, læser og holder fri. På den måde får du nogle klare rammer for, hvordan din dag forløber, og det gør også, at din hjerne kan slappe mere af.


2. Skab ritualer for dig selvI forlængelse af første punkt pointerer Lisa, at det handler om at skabe ritualer i sin studietid. Når dine dage begynder at flyde sammen, kan det være svært at adskille, hvornår du har fritid, og hvornår du har studietid. Under normale omstændigheder vil du sandsynligvis pakke dine skolebøger og tage på læsesal eller ud på studiet for at forberede dig, men grundet coronavirussen er dette ikke en mulighed på nuværende tidspunkt.

“Noget af det, der tager mest energi fra hjernen, er, når man hele tiden skal forhandle med sig selv om, hvornår man skal studere og holde pause. Derfor er det vigtigt, at du sætter nogle klare rammer for, hvornår din studietid skal starte og stoppe.”

Et godt råd fra Lisa er at sørge for at pakke bøger og computer væk, når du er færdig med at læse, så det ikke ligger fremme og stresser dig. Det tager meget energi fra hjernen, hvis du hele tiden skal forhandle med dig selv, så sørg for at sætte tid på, hvor lang tid ad gangen du skal forberede dig. Du kan fx aftale med dig selv, at du læser fire timer om dagen - Og så er det vigtigt, at du stopper, når de fire timer er gået! Hold den aftale, du har lavet med dig selv.3. Lav online aftaler med din studiegruppeLisa fortæller, at noget af det, Studenterrådgivningen får flest henvendelser omkring, er den ensomhed, studerende føler under Covid-19 og den sociale distance, de skal forholde sig til.

“Den fællesskabsfølelse, som studerende ellers ville få af at komme på studiet og møde sine medstuderende, er der ikke mere, og det kan være med til, at mange flere føler sig ensomme. I Studenterrådgivningen anbefaler vi, at du holder kontakt til dine medstuderende, eksempelvis i dine studiegrupper. Planlæg nogle ugentlige møder med din studiegruppe, hvor I kan tale om undervisningen, lektier eller usikkerheder omkring eksamen.”

Forsøg selv at gøre hverdagen så normal som mulig - planlæg at drikke fredags øl over Skype, drik en kop kaffe eller planlæg at spise frokost sammen. Hertil pointerer Lisa, at man ikke skal holde sig tilbage fra at kontakte sine medstuderende, da langt de fleste er i den samme situation og også mangler nogen at tale med.


4. Vær realistisk i din forberedelsestidMange studerende oplever at have problemer med at kunne koncentrere sig i længere tid, og det er helt forståeligt siger Lisa.

“Vi får mange henvendelser fra studerende, der føler, at de ikke kan koncentrere sig og præsentere lige så godt som før corona. De har fx svært ved at komme i gang, hvilket resulterer i, at de så presser sig selv endnu længere, og der er det vigtigt at respektere at holde pauser og få ladet op.”

Det er naturligt, at hjernen bliver stresset i en periode som denne, hvor alle vante rammer er brudt ned, men derfor er det også endnu vigtigere, at man har nogle realistiske forventninger til sig selv og sin forberedelsestid. Du bliver nødt til at acceptere, at vilkårene har ændret sig, og at du derfor ikke kan stille samme krav til dig selv som under normale omstændigheder.
5. Øv dig på online eksamenLige pludselig skal du til at forholde dig til et nyt format, hvor din eksamen foregår over computeren med eksaminator og censor på den anden side. Selvom eksaminerne rent indholdsmæssigt er det samme, så er der en masse nyt, du skal tage højde for, og det kan være stressende. Der er heldigvis nogle ting, du kan gøre, så du er bedst forberedt til din online eksamen.

“I Studenterrådgivningen anbefaler vi de studerende, at de sørger for at øve sig på formatet, så det ikke er helt ukendt til eksamen. Her vil det også være oplagt at øve det sammen med sine medstuderende, så I kan give hinanden feedback.”

Det samme gør sig også gældende, hvis du skal op til en gruppeeksamen. Sørg for, at I i gruppen har aftalt, hvem der siger hvad og hvornår, og muligvis også aftaler nogle koder til, hvis man har brug for hjælp under eksamen.

Derudover fortæller Lisa, at du skal huske på, at eksaminator ikke har samme mulighed for at aflæse dit kropssprog, som hvis eksamen foregik i det samme rum.

“Det er vigtigt, at du udtrykker dig verbalt, fordi det kun er overkroppen, der kan ses på skærmen. Så hvis du har brug for at få noget gentaget eller omformuleret, så skal du sige det højt, for ellers er det ikke sikkert, at eksaminator opfatter det.”

Når dagen for din online eksamen endelig er der, så sørg for at være klar i god tid. Sørg for at få tjekket din internetforbindelse og ligeledes afprøv din mikrofon og dit kamera, så du er sikker på, at alt det tekniske fungerer optimalt.  
Studenterrådgivningen er et gratis rådgivningstilbud for alle studerende på videregående uddannelser.

Studenterrådgivning tilbyder både telefonsamtaler, individuelle samtaleforløb og gruppeforløb, og hvis du har brug for at tale med en om studierelaterede problemer, ensomhed eller andet, kan du altid kontakte Studenterrådgivningen på telefonnummer 70 26 75 00 eller studenterrådgivningen.dk.

Senest opdateret: 25 maj 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 tips til din eksamensforberedelse

Er du nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er godt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet, for hvordan er det lige at du forbereder dig bedst, så du får hevet de bedste karakterer i land? Læs vores studieteknikker til eksamenslæsningen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-09-2019

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere om, hvordan kan du blive bedre til at gå til eksamen ved at bruge VR som eksamenstræning. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

De bedste gadgets til studerende

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Det kan vi hos Studentum Danmark sagtens sætte os ind i, og vi har derfor lavet en liste over gadgets, programmer og apps til dig, der er studerende, der gør dit studieliv til en leg!

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Forebyg eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Få mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over Sådan kommer du bedst igennem alt læsningen på dit studie!hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Her kan du læse, hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie og dermed skaber gode læsevaner og de bedste forudsætninger for dig selv.

Læs mere
Sidst opdateret 08-01-2018

Undgå eksamenssnyd og plagiering

Hvert år klapper plagieringsfælden for mange studerende. Ikke alle snyder bevidst, men manglende overblik eller misfortåelser ved kildehenvisning kan have store konsekvenser. Få tre gode råd til at undgå plagiering.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Gruppeeksamen vs. Individuel eksamen

Er du mest til at præstere alene og er du mest komfortabel med at spotlightet kun skinner på dig? Eller er du mest til at diskutere din opgave sammen med de mennesker, du har skrevet den med? Her får du overblik over fordele og ulemper ved gruppeeksamen vs. individuel eksamen.

Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2017

HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

3 tips - Kom godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 13-06-2019

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det.

Læs mere