Vis studentum.dk som: Mobile
5 gode råd: Sådan styrker du din trivsel på studiet

5 gode råd: Sådan styrker du din trivsel på studiet

Det at starte på en uddannelse som ung, er en helt speciel periode i ens liv. Det er for de fleste en skøn tid med nye venskaber, mindeværdige oplevelser og personlig udvikling. Det er en rejse, hvor vi bliver klogere på vores talenter, faglighed og interesser. Samtidig er studietiden for mange unge også forbundet med travle perioder, hvor der skal læses til eksamener, der skal arbejdes for huslejen, venner og familie skal plejes, og så vil vi i øvrigt gerne holde os sunde med motion og fritidsinteresser. De mange forskellige opgaver kan hurtigt overstige vores ressourcer og tid i hverdagen, hvilket på sigt kan føre til mistrivsel og stress.

Det er blandt andet motivationen bag Avilius; et hold af psykologistuderende på fjerde år, der tilbyder samtaleterapi til unge. De arbejder for at forebygge mistrivsel ved at give mulighed for, at unge kan tage tingene i opløbet, så de kan få støtte og vejledning i tide.

Her kan du læse 5 gode råd, som kan være med til at styrke din mentale trivsel og velvære under studietiden.

1. Stå af karakterræset og sæt dit velvære over studiet

En af de ting, som vurderes at have betydning for de dalende trivselsmålinger blandt unge, er det såkaldte karakterræs, der udspringer af en præstationskultur, hvor vores værd hele tiden bliver målt og vejet. Det ender i et skrøbeligt fundament, som er betinget af, hvor godt vi klarer os. Stå af karakterræset og fokusér i stedet på at blive dygtig til det, som er vigtigt for dig og gør dig glad. Dyk ned i det, som interesserer dig mest. Du kan ikke være god til hele. Find ud af, hvilket område du gerne vil arbejde med, og undersøg hvilke kompetencer det kræver. 

2. Prioritér fritidsinteresser og motion

Noget som vi ofte ser, når folk starter på en uddannelse er, at de lægger de ting på hylden, som egentlig er det, der giver dem glæde og energi i hverdagen. Det kunne være at bruge et par timer om dagen på at spille klaver. Lige pludselig er der et stort pensum, et arbejde ved siden af, eksamener osv. Ofte er det sådan, at selvom fritidsinteresser og motion tager tid fra noget andet, så er de betingelserne for, at vi trives og er fokuseret i det øvrige arbejde. Det bliver nemmere at sidde sent på aftenen og læse, hvis vi har haft en dag med aktiviteter, der giver os glæde og energi. 

3. Aktivér dit sociale miljø

En anden klassiker, når folk starter på et studie, er attituden: ”Jeg skal ikke på universitetet for at få venner, dem har jeg i forvejen.” Et stærkt socialt fællesskab på studiet er imidlertid afgørende for, hvor sjovt og nemt studiet bliver. Det kan derfor betale sig at investere tid i at finde nogle søde studiekammerater, som du kan sparre og dele dine frustrationer med. Der vil næsten altid komme et tidspunkt, hvor vi tvivler på, om vi nu er i gang med det rigtige. Sørg for at dele din tvivl med dine venner og familie, så du ikke går alene med det. Vi er meget mere mentalt robuste, hvis vi har et socialt netværk, som kan aflaste vores tanker og følelser.  

4. Stå fast på dine personlige grænser

Det at starte på en ungdomsuddannelse eller et universitet kan være en stor omvæltning, hvor vi skal finde vores rolle i et nyt fællesskab. Det er ikke altid let at gennemskue, hvad der forventes af én. Vi gør meget for at passe ind, fordi det er vildt ubehageligt at føle sig uden for, hvorfor vi af og til overskrider vores egne grænser. Det er ikke altid nemt at vide, hvor vores grænser går. Det er sjældent, at vi bruger ordet ”nej”, når vi bliver spurgt, om vi ikke vil det ene eller det andet. Som regel finder vi på en undskyldning eller presser os selv til at tage med. Der kan imidlertid være en befrielse i at lære at sige ”nej” til noget, som vi ikke har lyst eller tid til. Dine venner holder stadig af dig, selvom du i en periode ikke har tid til fester og caféer.  

5. Snak med nogen i god tid

Livet er en blandet pose med sejre og nederlag, lykkelige og ulykkelige perioder. Det gælder for os alle – det er et vilkår for det at være menneske. Det betyder til gengæld ikke, at vi skal gå med det selv. Avilius ser det som sin fremmeste opgave at gøre det muligt for unge at passe på deres mentale helbred ved at give mulighed for tidlig hjælp. Vi anbefaler, at hvis du begynder at opleve tristhed, fortvivlelse, tab af motivation, søvnproblemer eller andet som går dig på, at du snakker med nogen om det i god tid. Avilius tilbyder den første samtale gratis og det er helt uforpligtende.

Hvis du ønsker at blive klogere på Avilius og høre om deres muligheder for samtaleterapi, kan du læse mere på deres hjemmeside her.

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-07-2022

Studiestress? Her er 3 ting, der kan hjælpe dig

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? Man kan faktisk gøre meget selv for at stresse mindre og få mere overskud i hverdagen. Se med her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Hvordan bliver man psykolog efter pædagoguddannelse?

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse? Her finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs mere om højskolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant og det er derfor vigtigt, at du investerer i det sociale liv på studiet. Læs hvorfor her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

6 gode råd: Sådan får du luksusmad på SU budget

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på et højskoleophold i udlandet lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Udlandsophold gavner din fremtidige karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage et praktikophold i it-branchen

Vil du gerne gøre karriere inden for IT-branchen? Så er et praktikophold, hvor du lige får lov til at snuse til feltet altså en rigtig god investering. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. Se mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 gode råd: Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. I denne guide giver studentum.dk dig 5 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på og hvordan du lærer at håndtere stress i dit studieliv. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig. Vi har her samlet 7 gode grunde til at være frivillig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder dig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet 5 gode råd, så du får styr på alt det praktiske og din studieøkonomi fra starten og har overskud og mod på livet som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2022

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, men er kommet i tvivl, om det er det rette for dig? Mange tvivler indimellem på deres valg af studie, men der er nogle ting du bør overveje før du dropper ud.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2022

9 studietips: De studerendes guide til studiestart

Du har sikkert en masse spørgsmål omkring studiestart. For eksempel omkring studiebøger, studierabat og pensumplaner. Vi har samlet 9 stærke studietips fra erfarne studerende i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

4 studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med et praktikophold her. 

Læs mere