Vis studentum.dk som: Mobile

5 måder du kan passe på miljøet

Vil du være med til at passe på miljøet og indrette din hverdag mere klimavenligt? De fleste danskere vil gerne leve mere klimavenligt og tænker derfor over, hvad de kan gøre. Og faktisk kan du sagtens starte i det små. Vi har lavet en lille guide til dig.

Miljø

Hvis du gerne vil leve mere klimavenligt, så er det ikke bare godt for miljøet. Du kan oftest også mærke forskellen på pengepungen. For hvor ofte bruger du ikke penge på rimelige ligegyldige ting? Miljøvenlighed handler nemlig  i bund og grund om at skrue ned for forbruget og “brug-og-smid-væk-kulturen”. Og jo mindre du forbruger, jo færre penge bruger du med stor sandsynlighed også.

Hvor kan du starte? Vi har fundet fem nemme måder for dig, der gerne vil passe på miljøet herunder. Hvis du er endnu mere interesseret i miljøet, og overvejer en uddannelse inden for feltet, så finder du alle dine muligheder lige her.

1. Hop på cyklen

Har du overvejet dit transportbehov? Som studerende har man ikke nødvendigvis bil, men derfor kan der sagtens være penge at spare, hvis du vælger cyklen frem for offentlig transport eller taxa. Der er masser af penge at spare ved at transportere dig selv miljørigtigt rundt i byen, og samtidig er der også en god omgang motion med i prisen.

Hvis du bor og studerer inde i byen, er der masser af gode muligheder for at hoppe på den tohjulede, og hvis din egen er blevet stjålet, så findes der heldigvis masser af alternative bycykler du kan låne. Det hele bliver selvfølgelig lidt svære, hvis du bor langt væk fra studiet, men måske du kan cykle noget af vejen på de flade danske veje.

2. Overvej dine madvaner

Huske du at tjekke hvad du har i fryseren, når du køber ind? Måske glemmer du helt at du har en fryser? Der er masser af penge at spare ved at købe større ind, og fryse ned. Andre måder at spare på dine madvaner, er når du køber ind. Ved at skære ned på kød, købe lokalt, overvejer dine vaner og købe færre forarbejdede varer, er du både miljøvenlig og god ved pengepungen.

Bare ved at holde kød ud af din madplan engang imellem sparer du ikke bare miljøet, men også på pengene. Et studie viser, at hvis du reducerer dit kødindtag med 35%, så mindsker du samtidig miljøbelastningen med 26%! Tænk over den, næste gang du overvejer om din spaghetti-bolo skal være méd eller uden kød.

3. Hvordan holder du varmen?

Måske er opvarmningen af din bolig ikke noget du tænker, du kan gøre vildt meget ved som studerende. Men faktisk er brændeovne én af de største syndere i Danmark, til at folk dør af luftforurening. De ca. 750.000 brændeovne i Danmark, er nemlig de største forurenere af vores miljø.

Så hvis du bor hjemme hos mor og far, og der står en halvgammel brændeovn, så overvej lige hvor tit den faktisk bør tændes. På Forureningsberegneren kan du teste hvor meget I forurener miljøet hver gang i tænder op.

4. Invester i termokopper og genanvendelige vandflasker

Er du vild med at købe en kaffe to-go? Så er du egentlig ikke særlig god ved miljøet. To-go koppen er nemlig oftest af pap og plastik, og ryger direkte i skraldespanden, når først kaffen er kold. Det kan derfor være en rigtig god ide at investere i en termokop, du skåner miljøet, og absolut også pengepungen, hvis du vender dig til at lave kaffen hjemmefra.

Det samme gør sig gældende for vandflasken. Det er ren plastik, og som engangsflaske er den på ingen måde god for vores klode. Og faktisk også lidt irriterende at skulle betale for, hvis man er tørstig. Find en god fin vandflaske, du kan genbruge og have med dig rundt, og spar masser af penge på at genopfylde den - gratis!

5. Hvordan får du tøj på kroppen?

Køb brugt i stedet for nyt. Med vores storforbrug af tøj, boomer de mange genbrugsbutikker med gode sager, du kan købe for ingen penge. Det gælder tøj, men også møbler og elektronik, kan du ofte finde billigt. Enten på steder som dba, loppemarkeder eller genbrugsbutikker.

En anden måde at passe både på miljøet, og pengepungen, men stadig få noget lækkert nyt tøj at gå i, er at holde tøj-bytte-dag med dine venner. Inviter en masse venner og venners-venner med, sørg for alle tager deres gamle aflagte tøj med, og lad byttefesten begynde.

Senest opdateret: 20 sep 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2015

Mød en Ph.d. studerende i molekylær medicinal biologi

Anja har altid vidst, at hun ville skabe sig en karriere inden for det naturvidenskabelige felt, da hun har en naturlig interesse for menneskets biologi. Efter gymnasiet startede hun derfor på Den naturvidenskabelige bacheloruddannelse med biomedicin som sin helt store interesse. Siden da er det både blevet til en kandidatuddannelse, et par år på arbejdsmarkedet og nu som forsker i lidelsen Polycystisk Ovarie Syndrom (PCOS), diabetes og microRNA.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Mød en markedsføringsøkonom

Christina har tidligere både studeret til serviceøkonom og multimediedesigner, men ingen af uddannelser føltes rigtigt for hende. Tredje gang er lykkens gang, og i dag studerer hun til markedsføringsøkonom på EASJ og drømmer om at åbne sin egen online-shop med børnetøj.

Læs mere
Sidst opdateret 19-05-2015

Mød en diplomingeniør i kemi og bioteknologi

Ingeborg har altid vidst, at hun skulle gå den naturvidenskabelige vej, og det forekommer hende derfor naturligt at inspirere unge, der har den samme drøm. Du kender hende måske fra Engineer the future, men også andre steder inspirerer hun unge og taler åbent om sit job som ingeniør.

Læs mere
Sidst opdateret 12-09-2018

Mød en bygningsingeniør i job

Mød Jesper som arbejder hos JL Engineering, hvor han er ansat som ingeniør/projektleder. I 2002 blev Jesper færdig som bygningsingeniør på Ingeniørhøjskolen i Århus. Jesper brugte en masse tid på at surfe rundt på forskellige hjemmesider fra rådgivende ingeniørfirmaer og sendte uopfordrede ansøgninger til dem han fandt interessante.

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Mød en medicinstuderende

Caroline er medicinstuderende på 6 semester på Københavns Universitet: Et spændende og alsidigt studie, der kræver disciplin og viljestyrke til at lære alt om menneskets krop, sygdomme og patientbehandling. Her fortæller hun om, hvordan det er at være medicinstuderende.

Læs mere
Sidst opdateret 28-08-2019

10 sparetips til den studerende på budget

Få gode råd til, hvordan du som studerende kan få pengene til at række hele måneden.

Læs mere
Sidst opdateret 10-02-2017

Mød en gartnerelev

Louise Heissel er gartnerlev ved Jordbrugets UddannelsesCenter i Århus. Hun er netop gået i gang med sit afgangsprojekt og kan se tilbage på uddannelsesforløb som få andre. Undervejs har hun både høstet grankogler på bjergskrænter i Georgien og ledet ufaglærte på en planteskole på Island. Få hendes historie og gode råd her.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2015

Mød en Masters in Management studerende

Mød Lasse der læser Masters in Management på London Business School, og bliv klogere på, hvad uddannelsen handler om!

Læs mere
Sidst opdateret 14-02-2017

Mød en jordbrugsteknologstuderende og landmand

Mathias studerer på andet semester af uddannelsen til jordbrugsteknolog i Århus. Som student var han et kort stop omkring bygningsingeniøruddannelsen, før han skiftede til landmandsuddannelsen og siden læste til produktionsleder og agrarøkonom. Få hans historie og gode råd her.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Handelsøkonom - Kom bagom uddannelsen med Sophie

Efter gymnasiet fik Sophie job i en af Coloplasts marketingafdelinger, og det blev starten på hendes karriere. I dag er hun uddannet handelsøkonom fra CPH Business, og er i fuldt sving med at søge fuldtidsjob som sælger. Her fortæller hun om sin uddannelse som handelsøkonom og studietid på CPH Business.

Læs mere
Sidst opdateret 02-12-2015

Mød en selvstændig landmand

I artiklen fortæller han om sit liv som landmand, og giver dig, der drømmer om at gå samme karrierevej et par gode råd med på vejen. Pssst! Vidste du, at en selvstændig landmand skal have en stærk økonomisk sans, et indre drive, der sparker røv og evner som en leder ud over det sædvandlige?

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Mød en dyrepasser

Jesper er i gang med at blive uddannet dyrepasser på Roskilde Tekniske Skole. En uddannelse, der fokuserer på at give dig praktisk erfaring, så du kan arbejde professionelt med dyr, fodring, pleje, træning, avl og meget mere. Han har flere gange været i udenlandspraktik og drømmer om at arbejde med ulve.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2015

Mød en flymekaniker

Nicklas har altid vidst, at hans karriere skulle tage en retning, hvor han kunne få lov til at arbejde med fly. Han har derfor prøvet at komme ind i flyvevåbnet. Da det ikke lykkedes, valgte han at blive uddannet flymekaniker. En uddannelse, hvor tålmodighed, ansvarlighed og flysikkerhed er centrale nøgleord!

Læs mere
Sidst opdateret 21-09-2015

Mød en klejnsmed

De fleste forbinder måske smede med en gut, der står svedende og hamrerende ned over en ambolt, men sådan er smedens hverdag ikke mere. Han er ligeledes heller ikke byens lokale tandlæge og våbenmester. Men hvad laver en smed så?

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2015

Mød en ingeniørstuderende

Da Martin var yngre, overvejede han forskellige uddannelsesmuligheder: Skulle han vælge uddannelse efter sin interesse og passion for klassisk musik eller følge den fornuftige vej med de naturvidenskabelige fag? I dag er han specialestuderende i Farmateknologi på DTU og drømmer om at kurere malaria.

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2015

Mød en broingeniør

Anne-Cæcilie er uddannet inden for naturvidenskab og matematikkens verden. I dag arbejder hun for COWI i deres broafdeling for internationale broprojekter: Et job, der kombinerer ingeniørlivet med udlandsrejser og personlig udvikling.

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby