5 fordele ved en erhversuddannelse
03 mar 2023

5 fordele ved en erhvervsuddannelse

Overvejer du at tage en erhvervsuddannelse, og leder du efter grunde til at træffe den afgørende beslutning, så skal du læse med i denne artikel. Vi giver dig 5 fordele ved at tage en erhvervsuddannelse, og giver dig et indblik i livet som studerende på den uddannelsestype.


Hvad er en erhvervsuddannelse?

En erhvervsuddannelse er en uddannelse, der fokuserer på erhvervsrettede færdigheder og praktisk erfaring, der er nødvendige for at træde ind på arbejdsmarkedet.

Du er sikkert stødt på en del forkortelser, men en erhvervsuddannelse bliver i udgangspunktet kaldt for en EUD. Erhvervsuddannelserne har tre spor: for unge (eud), for voksne (euv) og som kombination med gymnasial eksamen (eux).

På en erhvervsuddannelse kan du vælge mellem fire hovedområder, og det giver rig mulighed for at finde lige det felt, der interesserer dig. Du kan vælge mellem:

  • Omsorg, sundhed og pædagogik
  • Kontor, handel og forretningsservice
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Teknologi, byggeri og transport

Se EUD-uddannelser her

Forskellige skoler tilbyder forskellige fagretninger inden for hovedområderne. Hvis det er under 1 år siden du gik ud af folkeskolen, så skal du starte på grundforløb 1. Hvis det er mere end et år siden, du gik ud af folkeskolen og er under 25 år, kan du starte direkte på Grundforløb 2, der hører til den erhvervsuddannelse, du ønsker at tage.

Hvis du allerede har en elevplads og er sikker på dit valg af EUD, kan du vælge praktikvejen i stedet for skolevejen. Det betyder, at du starter med tre til seks måneders arbejde på din elevplads i stedet for at starte med et grundforløb.

5 Fordele ved en erhvervsuddannelse

Der er mange fordele ved at tage en erhvervsuddannelse, og i denne artikel vil vi udforske nogle af de vigtigste.

  1. Først og fremmest giver en erhvervsuddannelse dig de praktiske færdigheder, du har brug for at arbejde i din valgte branche. Uanset om du vælger at tage en uddannelse inden for byggeri, detailhandel, madlavning eller en anden branche, vil du få hands-on erfaring med de opgaver, du vil blive bedt om at udføre i dit fremtidige job. Dette betyder, at du vil være godt rustet til at gå direkte ind i arbejdsstyrken og træde ind i en rolle, hvor du kan bidrage til din arbejdsplads fra dag ét.
  2. En anden fordel ved en erhvervsuddannelse er, at den ofte er kortere og billigere end en universitetsuddannelse. Mens en universitetsuddannelse normalt tager mindst tre år kan en erhvervsuddannelse tage så lidt som et år og er ofte billigere, da unge på en erhvervsuddannelse tager færre SU-lån. Dette betyder, at du kan komme ind på arbejdsmarkedet hurtigere og med mindre gæld.
  3. En tredje fordel ved en erhvervsuddannelse er, at den giver dig mulighed for at specialisere dig i et bestemt område. Hvis du allerede ved, hvilken branche du gerne vil arbejde inden for, kan en erhvervsuddannelse give dig den specialisering, du har brug for at lykkes i den pågældende branche. Dette kan hjælpe dig med at skille dig ud fra andre ansøgere til job, da arbejdsgivere ofte foretrækker kandidater med specialiseret viden og færdigheder.
  4. Du har mulighed for at arbejde som elev, i stedet for at studere. Det er en stor fordel både i forhold til løn, og til dine muligheder, hvis du er mere drevet af at arbejde end at studere.
  5. Jobsikkerhed! I en erhvervsreform fra 2015 blev der skabt et mål om at hver 4. unge skulle tage en erhvervsuddannelse. Der mangler nemlig virkelig varme hænder i omsorgssektoren, uddannede i byggebranchen og flere med en viden om den grønne omstilling, som samfundet desperat har brug for. Derfor har du et stærkt udgangspunkt for at få arbejde efter endt uddannelse som fagudlært, da dine evner er i høj kurs.

En erhvervsuddannelse en god måde at opbygge netværk på. Mens du er på uddannelsen, vil du møde andre mennesker, der har lignende interesser og karrieremål som dig selv. Dette kan føre til venskaber og samarbejdsmuligheder, der kan hjælpe dig senere i din karriere.

Du vil få de praktiske færdigheder, du har brug for at arbejde i din valgte branche, det er ofte billigere og kortere end en universitetsuddannelse, du kan specialisere dig i et bestemt område, og det giver dig mulighed for at opbygge netværk. Så hvis du overvejer at tage en uddannelse, er det værd at overveje en erhvervsuddannelse som en mulighed.

Senest opdateret: 03 mar 2023
Emilia Rooed Pedersen
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 16-08-2019

Cecilie Drewes, Hotelreceptionist, Absalon Hotel Group

Jeg er hotelreceptionist i Absalon Hotel Group, og mine primære arbejdsopgaver foregår i receptionen i fronten med gæsterne og i alle de bagvedliggende touch points. I receptionen skaber vi gode oplevelser med masser af personlighed for vores gæster ved at checke gæster ind og ud, hjælpe med alle former for inspiration til ting at se i byen og generelle problemløsninger.

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Marie Lund, Formand, CG Jensen

Jeg er byggeleder i beton øst hos CG Jensen, og mit primære fagområde er beton. Jeg er tilknyttet en byggeplads, hvor jeg har ansvaret for den daglige produktion, økonomi og tidsplanlægning. Jeg har meget varierende arbejdsopgaver i løbet af en dag, men størstedelen af min dag går med at være i kontakt med bygherrer og rådgivere og løse tekniske udfordringer.

Læs mere
Sidst opdateret 01-03-2019

Alexander Creutzberg, Bygningsstruktør, CG Jensen

Jeg er lærling som bygningsstruktør, så jeg bygger højhuse. Jeg lægger gulv, isolerer og støver med beton. Det er stort set det, mit arbejde går ud på. Jeg er håndværker på den måde, at det er mig, der går og støber, binder og ordner alt det, der skal gøres, men jeg er også en del af planlægningen, fordi det er et samarbejde på byggepladsen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-08-2019

Gry Elfengård Månsson, Bygningsstruktør, CG Jensen

Jeg er bygningsstruktør, og jeg arbejder mest på store byggepladser, hvor der skal bygges bygninger af en større størrelse. Her arbejder jeg bl.a. med selve fundamentet, så jeg støber og laver formene. Det er både rigtig spændende og udfordrende at beskæftige sig med alt arbejdet det, der ligger bag det f.eks. at lave en af de vægge, vi har. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-03-2019

Jonas Peter Østergaard Andersen, Anlægsgartner, CG Jensen

Jeg arbejder som anlægsgartner, og jeg beskæftiger mig med mange forskellige ting. I mit arbejde laver jeg blandt andet belægninger, bundopbygning, planter beder, kører i større maskiner og meget mere. Jeg synes, at det mest spændende ved mit job er, når jeg laver noget, der er relevant for min uddannelse. Det kan eksempelvis være, når jeg laver en belægning af plantebede. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-09-2021

Christian Holm, Afdelingsleder, TECHCOLLEGE

Jeg har ansvaret for tre kantiner på tre forskellige adresser her på TECHCOLLEGE. Jeg har ansvaret for, at det hele fungerer, at der er bemanding alle steder og at det, de laver, er i orden. Derudover er jeg selv i køkkenet om morgenen for lige at hjælpe, indtil det værste er overstået. Derefter står den på at få ordnet alt det administrative, som der er en del af.

Læs mere
Sidst opdateret 26-03-2019

Martin Kvist-Madsen, Direktør, KOM-KBH A/S

Jeg beskæftiger mig med ejendomsudvikling, hvor jeg blandt andet arbejder med byfornyelse i form af at opføre nye byggerier og renovere gamle bevaringsejendomme. Det kan være udfordrende at holde processen i gang, da tidsprocessen i et byggeprojekt kan række over flere år. Noget af det mest spændende er at se processen fra grundkøb til aflevering af et færdigt projekt.

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Jakob Riis Hansen, Byggeleder, KOM-KBH A/S

Jeg sidder i Byggeafdelingen, så mine primære opgaver består i at føre vores projekter sikkert fra projektudviklingen til det færdige byggeri. Det mest spændene er at se en projektide gå fra skitseniveau til at stå som færdigt byggeri, hvor folk glæder sig til at flytte ind. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-11-2021

Louise Tingvold Jensen, Montør, Brøndum

Jeg arbejder som montør i serviceafdelingen, hvor vi primært kører rundt og laver forskellige former for ejendomsservicearbejde hos større firmaer og privatkunder. Arbejdsopgaverne spænder meget vidt, og det kan både være at skifte en vandhane, lave en større varmecentral eller renovere lejligheder. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Josefine Pedersen, Elektriker, El:con

Jeg er elektriker og arbejder i Roskildes sikringsafdeling. Her beskæftiger jeg mig primært med ABA, hvilket vedører alt sikkerhed, hvis der skulle opstå brand. Det kan være alt fra varslingshøjtalere, der beder folk om at forlade området, hvis der opstår brand til røgmeldere, der opfanger røgen fra branden. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-08-2019

Clara Jensen, Elektriker, El:con

Jeg arbejder som elektrikerlærling, hvor jeg kører rundt og løser forskellige opgaver i løbet af min dag. Jeg kører primært rundt alene, og det kan både være firmaer eller privatkunder, som jeg skal ud til. Nogle gange er jeg også ude på skoler og institutioner for at sørge for, at elektriciteten fungerer. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-03-2019

Trine Lagersted-Olsen, Tømrer, Børge Jakobsen & Søn

Jeg arbejder som tømrer i serviceafdelingen, som laver forskellige former for tømreropgaver, der koster mindre end 100.000 kr. I serviceafdelingen kan opgaverne svinge meget fra dag til dag, men mine typiske opgaver består i at lave gulv, loft, køkken, tagrender og vindues- og dørudskiftning. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-05-2019

Kasper Esager, Afdelingsleder, Syddansk Erhvervsskole

Jeg er afdelingsleder for tømrer, murer, maler- og snedkeruddannelserne på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. Jeg er ansvarlig for afdelingernes drift, økonomi og daglige ledelse. Det vil sige, at jeg blandt andet skal sørge for, at undervisningslokalerne fungerer så godt som muligt samt, at eleverne har det rigtige udstyr, materialer, faciliteter og lærer det, de skal ifølge lovgivningen.

Læs mere
Sidst opdateret 27-11-2021

Dennis Jønsson, Blikkenslager, Brøndum

Jeg arbejder som blikkenslager i vores afdeling i Randers og tager mig af forskellige former for blikarbejde. Lige nu arbejder jeg eksempelvis på et byggeprojekt, hvor vi er i gang med at lave tagrander og kviste. Det at være blikkenslager handler altså ikke om lave toiletter og håndvaske, som man måske kunne tro, men vi er både ude i private hjem og på byggepladser. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-06-2019

Daniel Brunstad, Ventilationsmontør, Brøndum

Jeg arbejder primært med ventilationsområdet. Jeg skal montere og bestille materialer til mine medarbejdere, og samtidig skal jeg koordinere projektet og sørge for, at alt går, som det skal. Jeg har dermed en form for ledende rolle, hvor jeg har ansvar for at styre projektet.  Lige nu er jeg på et stort projekt, hvor vi bygger Jyllandspostens nye domicil i København.  

Læs mere
Sidst opdateret 27-11-2021

Kasper Nordal, Projektleder, Brøndum

Jeg arbejder inden for industri og fjernvarme, og mine primære arbejdsopgaver består af forskellige former for projektledelse. Det vil sige, at jeg har ansvaret for mandskabet og agerer som koordinator mellem bygherrer og montører. Derudover er der også en del opgaver inden for økonomistyring og kvalitetssikring i forhold til at sikre, at projekterne udføres med den kvalitet, som kunden ønsker.

Læs mere
Sidst opdateret 19-11-2019

Mette Sørensen, EUX Velfærd, Social+Sundhed

I forbindelse med min uddannelse arbejder jeg meget rehabilitering og medicinhåndtering. Jeg lærer meget om vores omsorg og kontakt til borgeren, og den relation vi skaber til dem. Jeg har også gymnasielle fag som matematik, kemi, dansk og engelsk, og det er rigtig spændende, fordi de fag har en kobling til vores sosu-fag. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2022

Rasmus Pedersen, Værkfører, BHS Logistics

Til dagligt står jeg for at styre slagets gang på værkstedet BHS Service Center. Vi har pt 9 svende og 5 lærlinge ansat. Mine primære arbejdsopgaver består af den daglige kontakt med kunderne og imødekomme dem med hjælp til reparation deres lastbiler. Jeg sætter mine kollegaer igang med opgaven, hvorefter jeg opretter ordrer på de reservedele, der skal bruges til reparationen. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-03-2020

Lene Fischer, butikschef, Flügger

Jeg er i dag ansat som butikschef i Køge. Mine primære arbejdsopgaver varierer meget. I løbet af en dag foretager jeg mig mange forskellige opgaver. Eksempelvis starter jeg typisk min arbejdsdag, med at lave kaffen klar til kunderne og åbne kasserne, så vi er klar til at ekspedere vores kunder. Senere på dagen tager jeg mig så af diverse administrative opgaver på kontoret.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du buschauffør

Har du masser af køreglæde og har overvejet om en fremtid som buschauffør er det rette for dig? Vi forsøger her at give dig svar på, hvordan man bliver buschauffør, hvordan fremtidsudsigterne ser ud og hvad en buschauffør tjener. Læs med her. 

Læs mere