Vis studentum.dk som: Mobile

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Et højskoleophold kan være en intens opdagelsesrejse ind i dig selv, men hvordan finder du ud af, hvor du passer ind?

På højskole bliver du en del af et intenst og nært miljø, hvor du har mulighed for at dyrke din passion, uden at skulle stå til regnskab for det. Opholdet vil give dig ny viden, og et bredere udsyn både i forhold til dine fremtidige ønsker, men også på det samfund der omgiver dig. Derfor er det vigtigt, at finde den højskole, der er helt rigtig for dig.

I Danmark findes der knap 70 højskoler, hvor grundstenen kan være alt fra den klassiske grundtvigske højskoletilgang til kunst og teater eller livsstil og idræt. Mulighederne er altså mange, og derfor har vi taget fat i tre højskoleelever, for at høre dem ad, hvad der var afgørende for deres valg, og hvad de tænker, du bør overveje, før du vælger højskole.

Se alle dine muligheder her


Jeg endte med at vælge Uldum Højskole, da den lå i Jylland og tiltrak elever fra hele Danmark. Jeg kendte kun få, der havde gået der før, hvilket for mig var et plus, da det gjorde, at jeg ville møde en masse nye mennesker.

Johanne Korsholm, 20 år, elev på Uldum Højskole

Hvad har haft indflydelse på dit valg af højskole?

Da jeg skulle vælge højskole, lagde jeg meget vægt på, at jeg ønskede at møde nye mennesker, der kom mange forskellige steder fra i landet. Jeg kommer selv fra Københavnsområdet, og der er flere højskoler, der er særligt populære i min omgangskreds, så dem søgte jeg lidt væk fra for at prøve noget helt nyt. Derudover ville jeg gerne til Jylland, da det ville være en større udfordring for mig, at tage et sted hen, hvor jeg ikke bare sådan lige kunne tage hjem.

Da jeg skulle vælge højskole, overvejede jeg også, om jeg skulle vælge en højskole, der tilbød en linje med noget, som jeg kunne bruge i fremtiden med henblik på uddannelse, eller om jeg skulle prøve kræfter med noget helt andet, som formentlig ikke har noget med min kommende uddannelse at gøre. Jeg kom frem til, at jeg ønskede at tage en pause fra uddannelsessystemet fuldstændig, så jeg kunne få mulighed for at dyrke nogle interesser, som jeg ikke normalt bruger så meget tid på.

Hvorfor endte du med at vælge denne højskole frem for andre?

Jeg endte med at vælge Uldum Højskole, da den lå i Jylland og tiltrak elever fra hele Danmark. Jeg kendte kun få, der havde gået der før, hvilket for mig var et plus, da det gjorde, at jeg ville møde en masse nye mennesker.

På Uldum har vi ikke én linje hele opholdet igennem men en masse forskellige fag i løbet af det halve år, hvilket jeg synes er virkelig fedt, da det giver en mulighed for at prøve kræfter af med en masse forskellige interesser. Fagene har ikke henblik på en kommende videregående uddannelse, ligesom mange andre højskoler har med deres linjer (f.eks. journalistik linjer), hvilket jeg rigtig godt kan lide, da det giver en lov til at sætte hele uddannelsesræset på hylden i et halvt år. De mange forskellige fag gør også, at de fleste er 'nybegyndere' indenfor fagene, hvilket jeg nyder, da det ikke skaber en konkurrence eller fag-snobbethed, som jeg oplevede meget i gymnasiet.

Mit bedste råd til andre unge der står, og skal til at vælge højskole:

Tænk over, hvad du vil have ud af højskolen. Er du der for at forberede dig til en kommende uddannelse, eller vil du 'blot' have et sjovt og lærerigt ophold? Vil du have én bestemt linje, eller foretrækker du at have mange forskellige fag? Ønsker du en højskole tæt på dit hjem eller længere væk?

Overvej hvilke interesser og hobbyer du har, og hvad du synes kunne lyde sjovt at fordybe sig i? - evt. nogle interesser som du ikke har haft mulighed for at dyrke før eller ikke får mulighed for at dyrke igen.

På Bosei er de meget åbne omkring esportsfagene, så jeg følte mig virkelig hjemme uden at skulle forsvare, hvorfor jeg godt kan lide at spille, og hvorfor jeg bruger tid på det. Det overraskede mig, at man faktisk kan have esport med rigtige timer med en motiverende underviser, der kan gøre én bedre.

Simone Rokkedal, 20 år, elev på Idrætshøjskolen Bosei

Hvad har haft indflydelse på dit valg af højskole?

Mit sabbatår gik hen og blev lidt for kedeligt, uden at jeg rigtig lavede noget. Jeg valgte spontant at tage på højskole.

Hvorfor endte du med at vælge denne højskole frem for andre?

Jeg var faktisk startet på en anden kreativ højskole (Kunsthøjskolen i Holbæk); men jeg savnede sport, bevægelse og at få energien tilbage. Jeg skiftede hurtigt til Idrætshøjskolen Bosei og passede allerede fra dag ét meget bedre ind med deres mange idrætstilbud. Dét, at jeg samtidig kunne tage en instruktøruddannelse her, som jeg kan bruge senere, var også et stort plus.

Jeg havde søgt efter flere idrætshøjskoler og da min mors kæreste bor i Næstved og havde hørt om Bosei, som ligger i Præstø, så faldt min interesse på denne idrætshøjskole. Jeg blev mødt med stor åbenhed, og de var hurtige og effektive til at få mig ind på deres hold, der allerede var startet. Det var dejligt at føle sig så velkommen.

Hvorfor valgte du esport?

Indrømmet. Jeg kan også godt lide at game, så dét trak også! På Bosei er de meget åbne omkring esportsfagene, så jeg følte mig virkelig hjemme uden at skulle forsvare, hvorfor man godt kan lide at spille, og hvorfor man bruger tid på det. Det overraskede mig, at man faktisk kan have esport med rigtige timer med en motiverende underviser, der kan gøre én bedre. Her er godt læringsmiljø og super god energi dog har jeg ikke planer om at tage deres tilbud esportstræneruddannelse. Jeg nyder bare at kunne fordybe mig i min interesse indenfor gaming.

Mit bedste råd til andre unge, der står og skal til at vælge højskole:

Lyt til din mor, far eller søskende! De kender dig bedre, end du tror. Min mor havde sagt noget højskole med idræt, men jeg lyttede ikke i første omgang og fik valgt forkert. Ta’ ikke det første og det bedste, men sæt dig ind højskolerne, få en rundvisning og vælg så noget, som du kan se sig selv i.

Et højskoleophold kan potentielt være en af de bedste tider i hele ens liv, så derfor er det vigtigt at finde den specifikke højskole, der kan opfylde dine ønsker og forventninger bedst muligt.

Johan Guldbæk, 21 år, elev på Musik og Teaterhøjskolen

Hvad har haft indflydelse på mit valg af højskole?

Efter nogle omvæltninger i mit liv, som kastede mig ind i en mindre identitetskrise, besluttede jeg mig for at tage på højskole, for at sætte tid af, dyrke mine passioner og udvikle mine evner inden for musik. Jeg vidste på forhånd at jeg ville lede efter en højskole med et fokus på faglig læring og performance inden for musik. Jeg undersøgte en række forskellige højskoler, som alle virkede lovende, og jeg havde egentlig allerede besluttet mig for en højskole, selvom jeg stadig havde en enkelt rundvisning tilbage, på Musik og Teaterhøjskolen.

Hvorfor endte du med at vælge denne højskole frem for andre?

Jeg endte dog med at vælge Musik og Teaterhøjskolen, da min rundvisning faldt sammen med elevernes forberedelse til deres årlige turné, og jeg blev præsenteret for både elevernes og lærernes fantastisk høje niveau, inden for deres fag. Efter min start på Musik og Teaterhøjskolen, indså jeg hvor fantastisk en institution denne højskole er, som giver sine elever rig mulighed for at udfolde deres ambitioner inden for et vidt spænd af forskellige kreative fag, uden at gå på kompromis med fællesskabet. Denne kæmpe diversitet af interesser, fra de forskellige elever og lærere på Musik og Teaterhøjskolen, har yderligere udvidet min kreative horisont og præsenteret mig for nye karriere-relaterede muligheder og veje, inden for de kreative fag.

Mit bedste råd til andre unge, der står og skal vælge højskole:

Jeg husker selv hvordan jeg så frem til denne nye forandring i mit liv, dog med en vis bekymring over at højskolen umuligt kunne leve op til mine tårnhøje ønsker og forventninger. Her overpræsterede højskolen dog på det kraftigste og har givet et semester som jeg, stadig imens jeg går her, ser tilbage på og ønsker at genleve. Derfor er mit bedste råd til unge mennesker der står og skal vælge højskole, at besøge en masse forskellige højskoler, som har speciale i den unges enkelte interesser, og derefter at vælge den højskole som giver den bedste mavefornemmelse. Et højskoleophold kan potentielt være en af de bedste tider i hele ens liv, så derfor er det vigtigt at finde den specifikke højskole, der kan opfylde dine ønsker og forventninger bedst muligt.

Stadig i tvivl? Tag vores test og find frem til den højskole, du passer til!

Senest opdateret: 23 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 18-03-2014

Netværk dig til drømmejobbet

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 26-11-2019

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Der er mange fordele ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du helt konkret kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 29-08-2019

Sådan styrker du din trivsel på studiet

Her kan du læse 5 gode råd, som kan være med til at styrke din mentale trivsel og velvære under studietiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-09-2019

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Er du på udkig efter et studiejob, men mangler relevant erhvervserfaring? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere