Vis studentum.dk som: Mobile
3 gode råd til valg af højskole | Få de 3 gode råd i denne artikel

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Et højskoleophold kan være en intens opdagelsesrejse ind i dig selv, men hvordan finder du ud af, hvor du passer ind?

På højskole bliver du en del af et intenst og nært miljø, hvor du har mulighed for at dyrke din passion, uden at skulle stå til regnskab for det. Opholdet vil give dig ny viden, og et bredere udsyn både i forhold til dine fremtidige ønsker, men også på det samfund der omgiver dig. Derfor er det vigtigt, at finde den højskole, der er helt rigtig for dig.

I Danmark findes der knap 70 højskoler, hvor grundstenen kan være alt fra den klassiske grundtvigske højskoletilgang til kunst og teater eller livsstil og idræt. Mulighederne er altså mange, og derfor har vi taget fat i tre højskoleelever, for at høre dem ad, hvad der var afgørende for deres valg, og hvad de tænker, du bør overveje, før du vælger højskole.

Se alle dine muligheder her


Jeg endte med at vælge Uldum Højskole, da den lå i Jylland og tiltrak elever fra hele Danmark. Jeg kendte kun få, der havde gået der før, hvilket for mig var et plus, da det gjorde, at jeg ville møde en masse nye mennesker.

Johanne Korsholm, 20 år, elev på Uldum Højskole

Hvad har haft indflydelse på dit valg af højskole?

Da jeg skulle vælge højskole, lagde jeg meget vægt på, at jeg ønskede at møde nye mennesker, der kom mange forskellige steder fra i landet. Jeg kommer selv fra Københavnsområdet, og der er flere højskoler, der er særligt populære i min omgangskreds, så dem søgte jeg lidt væk fra for at prøve noget helt nyt. Derudover ville jeg gerne til Jylland, da det ville være en større udfordring for mig, at tage et sted hen, hvor jeg ikke bare sådan lige kunne tage hjem.

Da jeg skulle vælge højskole, overvejede jeg også, om jeg skulle vælge en højskole, der tilbød en linje med noget, som jeg kunne bruge i fremtiden med henblik på uddannelse, eller om jeg skulle prøve kræfter med noget helt andet, som formentlig ikke har noget med min kommende uddannelse at gøre. Jeg kom frem til, at jeg ønskede at tage en pause fra uddannelsessystemet fuldstændig, så jeg kunne få mulighed for at dyrke nogle interesser, som jeg ikke normalt bruger så meget tid på.

Hvorfor endte du med at vælge denne højskole frem for andre?

Jeg endte med at vælge Uldum Højskole, da den lå i Jylland og tiltrak elever fra hele Danmark. Jeg kendte kun få, der havde gået der før, hvilket for mig var et plus, da det gjorde, at jeg ville møde en masse nye mennesker.

På Uldum har vi ikke én linje hele opholdet igennem men en masse forskellige fag i løbet af det halve år, hvilket jeg synes er virkelig fedt, da det giver en mulighed for at prøve kræfter af med en masse forskellige interesser. Fagene har ikke henblik på en kommende videregående uddannelse, ligesom mange andre højskoler har med deres linjer (f.eks. journalistik linjer), hvilket jeg rigtig godt kan lide, da det giver en lov til at sætte hele uddannelsesræset på hylden i et halvt år. De mange forskellige fag gør også, at de fleste er 'nybegyndere' indenfor fagene, hvilket jeg nyder, da det ikke skaber en konkurrence eller fag-snobbethed, som jeg oplevede meget i gymnasiet.

Mit bedste råd til andre unge der står, og skal til at vælge højskole:

Tænk over, hvad du vil have ud af højskolen. Er du der for at forberede dig til en kommende uddannelse, eller vil du 'blot' have et sjovt og lærerigt ophold? Vil du have én bestemt linje, eller foretrækker du at have mange forskellige fag? Ønsker du en højskole tæt på dit hjem eller længere væk?

Overvej hvilke interesser og hobbyer du har, og hvad du synes kunne lyde sjovt at fordybe sig i? - evt. nogle interesser som du ikke har haft mulighed for at dyrke før eller ikke får mulighed for at dyrke igen.

På Bosei er de meget åbne omkring esportsfagene, så jeg følte mig virkelig hjemme uden at skulle forsvare, hvorfor jeg godt kan lide at spille, og hvorfor jeg bruger tid på det. Det overraskede mig, at man faktisk kan have esport med rigtige timer med en motiverende underviser, der kan gøre én bedre.

Simone Rokkedal, 20 år, elev på Idrætshøjskolen Bosei

Hvad har haft indflydelse på dit valg af højskole?

Mit sabbatår gik hen og blev lidt for kedeligt, uden at jeg rigtig lavede noget. Jeg valgte spontant at tage på højskole.

Hvorfor endte du med at vælge denne højskole frem for andre?

Jeg var faktisk startet på en anden kreativ højskole (Kunsthøjskolen i Holbæk); men jeg savnede sport, bevægelse og at få energien tilbage. Jeg skiftede hurtigt til Idrætshøjskolen Bosei og passede allerede fra dag ét meget bedre ind med deres mange idrætstilbud. Dét, at jeg samtidig kunne tage en instruktøruddannelse her, som jeg kan bruge senere, var også et stort plus.

Jeg havde søgt efter flere idrætshøjskoler og da min mors kæreste bor i Næstved og havde hørt om Bosei, som ligger i Præstø, så faldt min interesse på denne idrætshøjskole. Jeg blev mødt med stor åbenhed, og de var hurtige og effektive til at få mig ind på deres hold, der allerede var startet. Det var dejligt at føle sig så velkommen.

Hvorfor valgte du esport?

Indrømmet. Jeg kan også godt lide at game, så dét trak også! På Bosei er de meget åbne omkring esportsfagene, så jeg følte mig virkelig hjemme uden at skulle forsvare, hvorfor man godt kan lide at spille, og hvorfor man bruger tid på det. Det overraskede mig, at man faktisk kan have esport med rigtige timer med en motiverende underviser, der kan gøre én bedre. Her er godt læringsmiljø og super god energi dog har jeg ikke planer om at tage deres tilbud esportstræneruddannelse. Jeg nyder bare at kunne fordybe mig i min interesse indenfor gaming.

Mit bedste råd til andre unge, der står og skal til at vælge højskole:

Lyt til din mor, far eller søskende! De kender dig bedre, end du tror. Min mor havde sagt noget højskole med idræt, men jeg lyttede ikke i første omgang og fik valgt forkert. Ta’ ikke det første og det bedste, men sæt dig ind højskolerne, få en rundvisning og vælg så noget, som du kan se sig selv i.

Et højskoleophold kan potentielt være en af de bedste tider i hele ens liv, så derfor er det vigtigt at finde den specifikke højskole, der kan opfylde dine ønsker og forventninger bedst muligt.

Johan Guldbæk, 21 år, elev på Musik og Teaterhøjskolen

Hvad har haft indflydelse på mit valg af højskole?

Efter nogle omvæltninger i mit liv, som kastede mig ind i en mindre identitetskrise, besluttede jeg mig for at tage på højskole, for at sætte tid af, dyrke mine passioner og udvikle mine evner inden for musik. Jeg vidste på forhånd at jeg ville lede efter en højskole med et fokus på faglig læring og performance inden for musik. Jeg undersøgte en række forskellige højskoler, som alle virkede lovende, og jeg havde egentlig allerede besluttet mig for en højskole, selvom jeg stadig havde en enkelt rundvisning tilbage, på Musik og Teaterhøjskolen.

Hvorfor endte du med at vælge denne højskole frem for andre?

Jeg endte dog med at vælge Musik og Teaterhøjskolen, da min rundvisning faldt sammen med elevernes forberedelse til deres årlige turné, og jeg blev præsenteret for både elevernes og lærernes fantastisk høje niveau, inden for deres fag. Efter min start på Musik og Teaterhøjskolen, indså jeg hvor fantastisk en institution denne højskole er, som giver sine elever rig mulighed for at udfolde deres ambitioner inden for et vidt spænd af forskellige kreative fag, uden at gå på kompromis med fællesskabet. Denne kæmpe diversitet af interesser, fra de forskellige elever og lærere på Musik og Teaterhøjskolen, har yderligere udvidet min kreative horisont og præsenteret mig for nye karriere-relaterede muligheder og veje, inden for de kreative fag.

Mit bedste råd til andre unge, der står og skal vælge højskole:

Jeg husker selv hvordan jeg så frem til denne nye forandring i mit liv, dog med en vis bekymring over at højskolen umuligt kunne leve op til mine tårnhøje ønsker og forventninger. Her overpræsterede højskolen dog på det kraftigste og har givet et semester som jeg, stadig imens jeg går her, ser tilbage på og ønsker at genleve. Derfor er mit bedste råd til unge mennesker der står og skal vælge højskole, at besøge en masse forskellige højskoler, som har speciale i den unges enkelte interesser, og derefter at vælge den højskole som giver den bedste mavefornemmelse. Et højskoleophold kan potentielt være en af de bedste tider i hele ens liv, så derfor er det vigtigt at finde den specifikke højskole, der kan opfylde dine ønsker og forventninger bedst muligt.

Stadig i tvivl? Tag vores test og find frem til den højskole, du passer til!

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-07-2022

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder dig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. Se mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du have et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob og få gode råd.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Udlandsophold gavner din fremtidige karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Fordelene er mange ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Den ultimative guide til case competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til. Udforsk mulighederne her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for de kreative fag

Denne karriereguide er for dig, der drømmer om at gøre din passion til din levevej. Her kan du spore dig ind på, hvilken uddannelse inden for de kreative fag, der passer dig, og udforske dine mange uddannelsesmuligheder. Læs mere i guiden her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Find vej i fagforenings- og a-kasse junglen

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan holder du dig motiveret under Covid-19

Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Se nogle af dine muligheder for online uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2022

9 studietips: De studerendes guide til studiestart

Du har sikkert en masse spørgsmål omkring studiestart. For eksempel omkring studiebøger, studierabat og pensumplaner. Vi har samlet 9 stærke studietips fra erfarne studerende i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for pædagogik

Hvordan bliver man pædagog? I denne karriereguide bliver du klogere på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for det pædagogiske område. Læs mere her.

Læs mere