3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

3 gode råd til valg af højskole | Få de 3 gode råd i denne artikel

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Et højskoleophold kan være en intens opdagelsesrejse ind i dig selv, men hvordan finder du ud af, hvor du passer ind?

På højskole bliver du en del af et intenst og nært miljø, hvor du har mulighed for at dyrke din passion, uden at skulle stå til regnskab for det. Opholdet vil give dig ny viden, og et bredere udsyn både i forhold til dine fremtidige ønsker, men også på det samfund der omgiver dig. Derfor er det vigtigt, at finde den højskole, der er helt rigtig for dig.

I Danmark findes der knap 70 højskoler, hvor grundstenen kan være alt fra den klassiske grundtvigske højskoletilgang til kunst og teater eller livsstil og idræt. Mulighederne er altså mange, og derfor har vi taget fat i tre højskoleelever, for at høre dem ad, hvad der var afgørende for deres valg, og hvad de tænker, du bør overveje, før du vælger højskole.

Se alle dine muligheder her


Jeg endte med at vælge Uldum Højskole, da den lå i Jylland og tiltrak elever fra hele Danmark. Jeg kendte kun få, der havde gået der før, hvilket for mig var et plus, da det gjorde, at jeg ville møde en masse nye mennesker.

Johanne Korsholm, 20 år, elev på Uldum Højskole

Hvad har haft indflydelse på dit valg af højskole?

Da jeg skulle vælge højskole, lagde jeg meget vægt på, at jeg ønskede at møde nye mennesker, der kom mange forskellige steder fra i landet. Jeg kommer selv fra Københavnsområdet, og der er flere højskoler, der er særligt populære i min omgangskreds, så dem søgte jeg lidt væk fra for at prøve noget helt nyt. Derudover ville jeg gerne til Jylland, da det ville være en større udfordring for mig, at tage et sted hen, hvor jeg ikke bare sådan lige kunne tage hjem.

Da jeg skulle vælge højskole, overvejede jeg også, om jeg skulle vælge en højskole, der tilbød en linje med noget, som jeg kunne bruge i fremtiden med henblik på uddannelse, eller om jeg skulle prøve kræfter med noget helt andet, som formentlig ikke har noget med min kommende uddannelse at gøre. Jeg kom frem til, at jeg ønskede at tage en pause fra uddannelsessystemet fuldstændig, så jeg kunne få mulighed for at dyrke nogle interesser, som jeg ikke normalt bruger så meget tid på.

Hvorfor endte du med at vælge denne højskole frem for andre?

Jeg endte med at vælge Uldum Højskole, da den lå i Jylland og tiltrak elever fra hele Danmark. Jeg kendte kun få, der havde gået der før, hvilket for mig var et plus, da det gjorde, at jeg ville møde en masse nye mennesker.

På Uldum har vi ikke én linje hele opholdet igennem men en masse forskellige fag i løbet af det halve år, hvilket jeg synes er virkelig fedt, da det giver en mulighed for at prøve kræfter af med en masse forskellige interesser. Fagene har ikke henblik på en kommende videregående uddannelse, ligesom mange andre højskoler har med deres linjer (f.eks. journalistik linjer), hvilket jeg rigtig godt kan lide, da det giver en lov til at sætte hele uddannelsesræset på hylden i et halvt år. De mange forskellige fag gør også, at de fleste er 'nybegyndere' indenfor fagene, hvilket jeg nyder, da det ikke skaber en konkurrence eller fag-snobbethed, som jeg oplevede meget i gymnasiet.

Mit bedste råd til andre unge der står, og skal til at vælge højskole:

Tænk over, hvad du vil have ud af højskolen. Er du der for at forberede dig til en kommende uddannelse, eller vil du 'blot' have et sjovt og lærerigt ophold? Vil du have én bestemt linje, eller foretrækker du at have mange forskellige fag? Ønsker du en højskole tæt på dit hjem eller længere væk?

Overvej hvilke interesser og hobbyer du har, og hvad du synes kunne lyde sjovt at fordybe sig i? - evt. nogle interesser som du ikke har haft mulighed for at dyrke før eller ikke får mulighed for at dyrke igen.

På Bosei er de meget åbne omkring esportsfagene, så jeg følte mig virkelig hjemme uden at skulle forsvare, hvorfor jeg godt kan lide at spille, og hvorfor jeg bruger tid på det. Det overraskede mig, at man faktisk kan have esport med rigtige timer med en motiverende underviser, der kan gøre én bedre.

Simone Rokkedal, 20 år, elev på Idrætshøjskolen Bosei

Hvad har haft indflydelse på dit valg af højskole?

Mit sabbatår gik hen og blev lidt for kedeligt, uden at jeg rigtig lavede noget. Jeg valgte spontant at tage på højskole.

Hvorfor endte du med at vælge denne højskole frem for andre?

Jeg var faktisk startet på en anden kreativ højskole (Kunsthøjskolen i Holbæk); men jeg savnede sport, bevægelse og at få energien tilbage. Jeg skiftede hurtigt til Idrætshøjskolen Bosei og passede allerede fra dag ét meget bedre ind med deres mange idrætstilbud. Dét, at jeg samtidig kunne tage en instruktøruddannelse her, som jeg kan bruge senere, var også et stort plus.

Jeg havde søgt efter flere idrætshøjskoler og da min mors kæreste bor i Næstved og havde hørt om Bosei, som ligger i Præstø, så faldt min interesse på denne idrætshøjskole. Jeg blev mødt med stor åbenhed, og de var hurtige og effektive til at få mig ind på deres hold, der allerede var startet. Det var dejligt at føle sig så velkommen.

Hvorfor valgte du esport?

Indrømmet. Jeg kan også godt lide at game, så dét trak også! På Bosei er de meget åbne omkring esportsfagene, så jeg følte mig virkelig hjemme uden at skulle forsvare, hvorfor man godt kan lide at spille, og hvorfor man bruger tid på det. Det overraskede mig, at man faktisk kan have esport med rigtige timer med en motiverende underviser, der kan gøre én bedre. Her er godt læringsmiljø og super god energi dog har jeg ikke planer om at tage deres tilbud esportstræneruddannelse. Jeg nyder bare at kunne fordybe mig i min interesse indenfor gaming.

Mit bedste råd til andre unge, der står og skal til at vælge højskole:

Lyt til din mor, far eller søskende! De kender dig bedre, end du tror. Min mor havde sagt noget højskole med idræt, men jeg lyttede ikke i første omgang og fik valgt forkert. Ta’ ikke det første og det bedste, men sæt dig ind højskolerne, få en rundvisning og vælg så noget, som du kan se sig selv i.

Et højskoleophold kan potentielt være en af de bedste tider i hele ens liv, så derfor er det vigtigt at finde den specifikke højskole, der kan opfylde dine ønsker og forventninger bedst muligt.

Johan Guldbæk, 21 år, elev på Musik og Teaterhøjskolen

Hvad har haft indflydelse på mit valg af højskole?

Efter nogle omvæltninger i mit liv, som kastede mig ind i en mindre identitetskrise, besluttede jeg mig for at tage på højskole, for at sætte tid af, dyrke mine passioner og udvikle mine evner inden for musik. Jeg vidste på forhånd at jeg ville lede efter en højskole med et fokus på faglig læring og performance inden for musik. Jeg undersøgte en række forskellige højskoler, som alle virkede lovende, og jeg havde egentlig allerede besluttet mig for en højskole, selvom jeg stadig havde en enkelt rundvisning tilbage, på Musik og Teaterhøjskolen.

Hvorfor endte du med at vælge denne højskole frem for andre?

Jeg endte dog med at vælge Musik og Teaterhøjskolen, da min rundvisning faldt sammen med elevernes forberedelse til deres årlige turné, og jeg blev præsenteret for både elevernes og lærernes fantastisk høje niveau, inden for deres fag. Efter min start på Musik og Teaterhøjskolen, indså jeg hvor fantastisk en institution denne højskole er, som giver sine elever rig mulighed for at udfolde deres ambitioner inden for et vidt spænd af forskellige kreative fag, uden at gå på kompromis med fællesskabet. Denne kæmpe diversitet af interesser, fra de forskellige elever og lærere på Musik og Teaterhøjskolen, har yderligere udvidet min kreative horisont og præsenteret mig for nye karriere-relaterede muligheder og veje, inden for de kreative fag.

Mit bedste råd til andre unge, der står og skal vælge højskole:

Jeg husker selv hvordan jeg så frem til denne nye forandring i mit liv, dog med en vis bekymring over at højskolen umuligt kunne leve op til mine tårnhøje ønsker og forventninger. Her overpræsterede højskolen dog på det kraftigste og har givet et semester som jeg, stadig imens jeg går her, ser tilbage på og ønsker at genleve. Derfor er mit bedste råd til unge mennesker der står og skal vælge højskole, at besøge en masse forskellige højskoler, som har speciale i den unges enkelte interesser, og derefter at vælge den højskole som giver den bedste mavefornemmelse. Et højskoleophold kan potentielt være en af de bedste tider i hele ens liv, så derfor er det vigtigt at finde den specifikke højskole, der kan opfylde dine ønsker og forventninger bedst muligt.

Stadig i tvivl? Tag vores test og find frem til den højskole, du passer til!


Annoncer