Hvordan bliver man teknisk designer?

Holder du af at tegne og designe projekter, men helst digitalt? Så er uddannelsen til teknisk designer muligvis noget for dig. Med den bliver du nemlig ansvarlig for at gøre projekter til virkelighed med din digitale pen. Du vil komme til at arbejde tæt sammen med arkitekter og ingeniører, og uddanner dig specifikt til industriel produktion samt bygge og anlæg. Læs med her og find ud af, hvordan du uddanner dig til teknisk designer.

teknisk designer

Er din drøm at gøre karriere som teknisk designer og være med til at designe og konstruere små som store produktioner? Så skal du tage en erhvervsuddannelse (EUD) til teknisk designer på én af landets erhvervsskoler.

Uddannelsen tager 2 år og 6 måneder eksklusiv et grundforløb på 20 eller 40 uger og er kategoriseret som et fuldtidsstudie, som du er SU-berettiget til.

Som teknisk designer gør du projekter til virkelighed

Som teknisk designer beskæftiger du dig typisk med planlægning af produktion, udarbejdelse af salgs- og udbudsmateriale, ligesom du også kan være med til at lave mere undersøgende analyser af markedet for din virksomheds produkter.

Da det hele foregår digitalt bliver dit primære arbejdsredskab selvsagt computeren, og dine konkrete arbejdsopgaver bliver at tegne, konstruere og designe de produkter, som din virksomhed nu engang producerer. Ofte vil dine arbejdsopgaver være at fremstille tekniske tegninger til industrianlæg, produkter, maskiner og bygninger. Samtidig vil du - i din profession som teknisk designer - komme til at arbejde meget tværfagligt, idet dine kolleger ofte vil være arkitekter, ingeniører, designere og andre former for teknikere.

Sådan er uddannelsen struktureret

Du kan som nævnt ovenfor blive uddannet til teknisk designer på landets erhvervskoler. Uddannelsen er delt op i henholdsvis:

  • Et grundforløb på 20 eller 40 uger (Antallet af uger afhænger af din alder)
  • Hovedforløb, hvori der veksles mellem praktikforløb og undervisning på skolen.

Hovedforløbet varer i alt 2½ år og afsluttes med en svendeprøve. Undervisningen på hovedforløbet varer 20 uger, hvoraf resten består af din praktikperiode. Du er selv ansvarlig for at finde en praktikplads, men skolen kan selvfølgelig hjælpe dig igennem den proces.

Specialisér dig efter dine interesser

På hovedforløbet undervises du i en række obligatoriske eller områdefag. Det er blandt andet fag som økonomi, kvalitetsstyring og teknisk illustration. Du bliver ligeledes undervist i dansk, matematik, engelsk, informationsteknologi, konstruktion og tegne- og materialelære.

Du skal dog også have en række specialfag, som giver dig mulighed for at tilrettelægge din uddannelse efter dine interesser. Specialfag kan f.eks. være design og produktudvikling, bygningskonstruktion, teknisk problemløsning og maskiner, styring og bevægelse. Der er altså god mulighed for at forme uddannelse mod en række forskelllige specialer.

Alt afhængig af din praktikpladsaftale færdiggør du din uddannelse som teknisk designer med speciel inden for enten industriel produktion eller byggeri og anlæg.  

Adgangskrav og optagelse

For at kunne blive optaget på uddannelsen til teknisk designer skal du kunne opfylde nogle adgangskrav.

  • Du skal have afsluttet folkeskolen med karakteren 02 eller derover i både dansk og matematik.
  • Hvis dine karakterer ikke er høje nok, er der mulighehed for, at du kan komme til en optagelsesprøve og samtale på skolen.

Når du så er blevet optaget er det din alder og baggrund, der afgør længden på dit grundforløb:

  • Hvis du starter uddannelsen inden for et år efter, at du har afsluttet 9. eller 10. klasse, så skal du følge et grundforløb på 2 x 20 uger.
  • Hvis det er mere end et år siden, at du afsluttede 9. eller 10. klasse, og du er under 25 år, så skal du følge et grundforløb på 20 uger.

Din fremtid som teknisk designer

Du er i høj grad selv herre over din karrieremæssige fremtid som teknisk designer.

I løbet af din uddannelse vælger du at specialisere dig inden for enten industriel produktion eller byggeri og anlæg.

Rigtig mange af de nyuddannede inden for industriel produktion får beskæftigelse i rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomheder. Der er dog også en del, der arbejder med fremstilling af maskiner eller motorer, vindmøller og pumper ligesom, der også findes tekniske designere, der arbejder i daginstitutioner, inden for offentlig administration eller som byggeintreprenører.

Tekniske designere med speciale i byggeri og anlæg får ligeledes oftest job i rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomheder. Du kan dog også sagtens få beskæftigelse inden for byggeinstallation eller i byggeentreprenørfirmaer og inden for offentlig administration.

Muligheder for videreuddannelse

Når du er blevet færdiguddannet teknisk designer, har du gode muligheder for at læse videre. Du kan blandt andet uddanne dig til:



Senest opdateret: 26 sep 2018

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide