Vis studentum.dk som: Mobile
Søgningen gav ingen resultater. Venligst prøv en Ny søgning

Smedeuddannelsen - Et traditionelt og moderne fag

Arbejdet som smed er et gammel erhverv og med titlen følger mange traditioner og forestillinger om jobbet. I gamle dage havde hver landsby sin egen smed, som producerede værktøj til bønderne eller hestesko til hestens hove. Siden er der sket en udvikling inden for faget, og i dag består arbejdet som smed i at konstruere, reparere og designe objekter til industrien. 

Som smed har du ofte meget varierende arbejdsopgaver, og du beskæftiger dig med at fremstille alt fra specifikke rørvinklinger til unikke reservedele. I dag foregår det meste af smedens arbejdet på maskiner, men du bruger også værktøj og håndkraft. 

I løbet af uddannelsen opbygger og opnår du generel viden om, hvordan du skal håndtere og arbejde med metaller af forskellig art. Disse kompetencer skal du bruge, når du i praksis skal konstruere eller reparere et specifikt produkt eller designe den bedste løsning til din kunde. 

Tag en uddannelse som smed

Værd at vide om uddannelsen som smed 

Der er mange forskellige veje til at blive smed. Smeduddannelsen er som udgangspunkt en teknisk erhvervsuddannelse, der består af et grundforløb og et hovedforløb. Længden på de forskellige forløb varierer i forhold til det enkelte uddannelsessted.

I løbet af uddannelsen kan du specialisere dig inden for to grene:

  • Svejser
  • Bearbejdningssmed 

Smeduddannelsen består af en vekselvirkning mellem skole- og praktikforløb. Praktikforløbet tilfører en praktisk dimension til den faglige teori fra undervisningen. Længden på skole- og praktikforløbet afhænger af, hvor du tager uddannelsen.

Undervejs i din uddannelse vil du blive introduceret for og undervist af erfarne og kompetente undervisere. Du vil være omgivet af mennesker, som deler samme interesse for industri, teknik og håndværk som dig. 

Uddannelsen er SU-berettiget, og du vil samtidig modtage elevløn i løbet af din praktik. Du skal dog være fyldt 18 år for at modtage SU. Den gennemsnitlige elevløn ligger typisk mellem 9.500-12.500 kr.

EUX Smed - to uddannelser på samme tid

Du har også muligheden for at uddanne dig til smed gennem et EUX forløb. Det betyder, at du læser til smed samtidig med, at du tager en gymnasiel uddannelse. Uddannelsen er således opbygget af gymnasielle fag samt de fag, der vedrører smeduddannelsen. Undervisningen er en kombination af skole- og praktikforløb. 

Med en uddannelse som EUX smed får du to uddannelser på samme tid. Det giver dig mange muligheder, når du er færdig, og det betyder, at du kan vælge, om du vil i arbejde som faglært smed eller læse videre på en videregående uddannelse. 

For at blive optaget som EUX-smed skal du have afsluttet folkeskolen med karakteren 02 eller derudover i fagene dansk og matematik. Hvis dine karakterer ikke er høje nok, har du mulighed for at komme til optagelsesprøve.

Du kan læse mere om uddannelsens opbygning, ansøgning og dine muligheder med en uddannelse til EUX-smed her. 

Dine muligheder som uddannet smed 

Som uddannet smed er der gode muligheder for at finde arbejde inden for faget. Du kan både arbejde med byggeri og landbrug eller på kraftværker og boreplatforme. Du kan også arbejde som selvstændig smed eller i mindre virksomheder. Dine jobmuligheder som færdiguddannet smed afhænger af dit valg af speciale under uddannelsen. 

Ønskeliste
Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby