Erhvervsakademiuddannelse

Laborant

UC SYD, i Esbjerg
Længde
2,5 år
Heltid/deltid
Heltid
Næste startdato
september 2024 (+2 startdatoer)
Uddannelsesform
Holdundervisning
Uddannelsens hjemmeside
Uddannelsesstøtte
SU-godkendt
Længde
2,5 år
Heltid/deltid
Heltid
Næste startdato
september 2024 (+2 startdatoer)
Uddannelsesform
Holdundervisning
Uddannelsens hjemmeside
Uddannelsesstøtte
SU-godkendt

Fremragende Studievejledning

Denne udbyder er blevet anerkendt af os for at have fremragende studievejledning.

Vores anerkendelse er givet til de udbydere, der er gode og hurtige til at række ud, efter de har modtaget en forespørgsel.

Video

Startdato

Vælg mellem 2 startdatoer

september 2024

  • Holdundervisning
  • Esbjerg

februar 2025

  • Holdundervisning
  • Esbjerg

Hvorfor vælge UC SYD?

Du er tæt på din underviser og dine medstuderende

Du får gode jobmuligheder

Du gør en forskel for andre mennesker

Om uddannelsen

laborant

Bliv laborant

Udforsk hverdagens kemi

Hver dag er fuld af kemi og biologi. Når vi spiser A38 om morgenen, vasker hår, tager tøj på, kører på motorvejen eller maler stuen i en ny farve. Vi gør alle disse ting med ro i maven, fordi vi ved, at alt bliver testet og kvalitetssikret, inden det når ud til forbrugerne. Det er nemlig en laborants arbejde.

Som laborant udfører du kemisk, fysisk og mikrobiologisk analysearbejde og sikrer, at varedeklarationen på vores morgenmad er korrekt, at vores medicin overholder gældende kvalitetskrav, og at vores vinduer er bestandige mod vejr og vind.

Vi bruger teorien i praksis
På laborantuddannelsen bruger vi en stor del af tiden i vores laboratorier, og du får en stærk faglig og praktisk uddannelse. Det sidste år af uddannelsen foregår i lønnet praktik, hvor du udvikler dine kompetencer og færdigheder som laborant i en virksomhed.

Laborantuddannelsen giver mulighed for at læse videre med den 1½ - årige professionsbachelor i laboratorie- og fødevareteknologi. Nogle studerende vælger på et senere tidspunkt at læse til ingeniør eller beslægtede uddannelser.

Uddannelsens opbygning

Tag en akademiuddannelse på 2,5 år

Uddannelsen til laborant er en kort videregående uddannelse, som tager to et halvt år fordelt på fem semestre. Det første halvandet år er du på skolen, hvor følgende fagelementer indgår:

  • Grundlæggende laboratoriearbejde
  • Analyseteknik
  • Videregående- og avanceret analyseteknik
  • Statistik og kvalitetssikring
  • Arbejdsmiljø
  • Kommunikation, samarbejde og etik
  • Kvalificering og validering
  • Valgfag og projektarbejde

Undervisningen veksler mellem teori og laboratorieøvelser
Vi bruger halvdelen af skoletiden i laboratoriet, hvor vi omsætter teoretisk undervisning til praksis. Som laborant er det vigtigt at have gode laboratoriefærdigheder og være omhyggelig. Derfor øver vi os.

Dine undervisere har faglige kompetencer indenfor kemi, mikrobiologi og biokemi og alle har forskellige erfaringer fra virksomheder, andre uddannelser og forskning.

Under uddannelsen arbejder du både individuelt, i grupper og indgår i projektarbejde. Vi prioriterer virksomhedsbesøg og praktikdage højt og samarbejder med en lang række virksomheder. 
Undervejs i uddannelsen afholdes en række skriftlige, mundtlige og praktiske prøver.

Du kommer i praktik et helt år
Det sidste år på uddannelsen skal du i lønnet praktik i en virksomhed. Du skal selv søge praktikplads og gå til samtale. Vi hjælper selvfølgelig undervejs og tilbyder hjælp med CV og ansøgning.
Vi har en praktikkoordinator, som har god kontakt til mange virksomheder og som holder øje med stillingsopslag fra hele landet.

Praktikken afsluttes med en praktikrapport eller en praktisk praktikprøve, hvorefter du afslutter din uddannelse med et selvstændigt projekt i virksomheden. Her arbejder du med en relevant problemstilling, skriver en projektrapport, som du forsvarer mundtligt.

Ansøgning og adgangskrav

Laborantuddannelsen optager 50 procent i kvote 1 og 50 procent i kvote 2.

Videreuddannelse

Som uddannet laborant spiller du en nøglerolle inden for en lang række af forskellige private og offentlige virksomheder. Der er gode jobmuligheder som laborant. Vi er efterspurgte, og der er lav arbejdsløshed.

Du arbejder i laboratorier, hvor du analyserer og tester produkter og du er med til at kvalitetssikre eller udvikle nye produkter eller metoder. Du kan arbejde som laborant inden for en lang række af virksomheder f.eks. miljø-, fødevare-, tekstil-, kosmetik- eller medicinalindustrien for at nævne nogle få. Du kan også arbejde på rensningsanlæg, asfaltvirksomheder eller i forskningslaboratorier. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser.

Økonomi

Når du starter på laborantuddannelsen kan du forvente at have udgifter til køb af bøger, som beløber sig til cirka 3.000 kroner i løbet af hele uddannelsen.

Du kan spare penge ved at købe dine bøger brugt.

Husk at søge SU, hvis du er SU-berettiget
Som studerende på en professionsbacheloruddannelse eller erhvervsakademiuddannelse har du mulighed for at søge Statens Uddannelsesstøtte (SU) til dit uddannelsesforløb. Du kan tidligst søge SU en måned før den måned, du kan få SU fra. Har du for eksempel ret til SU fra september, kan du tidligst søge fra den 1. august.

Få information

Få information

Få svar på dine spørgsmål om Laborant
Kom i kontakt med skolen
Ingen omkostninger eller forpligtigelser

reCAPTCHA logo Denne hjemmeside er beskyttet af reCAPTCHA og Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.
UC SYD
Degnevej 16
6705 Esbjerg Ø

UC SYD - for de studerende, samfundet og fremtiden

UC SYD er den største uddannelsesinstitution i Sydjylland. En vigtig vidensinstitution, et samlingspunkt for landsdelen. Vi har 14 professionsbacheloruddannelser, enkelte erhvervsuddannelser og korte videregående uddannelser. Vi udbyder en lang række videreuddannelser og bedriver udvikling og forskning inden for pædagogik, sundhed, og...

Læs mere og vis alle uddannelser fra denne udbyder

Sponsoreret