Professionsbachelor

Jordemoderuddannelsen

UC SYD, i Esbjerg
Længde
3,5 år
Heltid/deltid
Heltid
Næste startdato
februar 2024 (+2 startdatoer)
Uddannelsesform
Holdundervisning
Uddannelsens hjemmeside
Uddannelsesstøtte
SU-godkendt
Længde
3,5 år
Heltid/deltid
Heltid
Næste startdato
februar 2024 (+2 startdatoer)
Uddannelsesform
Holdundervisning
Uddannelsens hjemmeside
Uddannelsesstøtte
SU-godkendt

Video

Startdato

Vælg mellem 2 startdatoer

februar 2024

  • Holdundervisning
  • Esbjerg

september 2024

  • Holdundervisning
  • Esbjerg

Hvorfor vælge UC SYD?

Du er tæt på din underviser og dine medstuderende

Du får gode jobmuligheder

Du gør en forskel for andre mennesker

Om uddannelsen

Jordemoder

Bliv jordemoder

Livet begynder i dine hænder.

Et rullebord med mad og flag køres ind på stue 4. I det fjerne høres babygråd. En far klipper stolt en navlesnor. En babys hjertelyd dykker pludselig. En jordemoder smiler stort til to nybagte forældre, fødslen er gået godt. Stemningen på fødegangen er intens og går i bølgegang mellem stilhed og storm. Ikke to fødsler er ens, men jordemoderen har styr på sit håndværk og arbejder med ro og handlekraft for at sikre, at alt forløber, som det skal.  

På jordemoderuddannelsen på UC SYD arbejder vi med graviditet, fødsel og barsel, hvor du kommer til at spille en central rolle i perioden, når en ny familie bliver til. Jordemoderuddannelsen er for dig, der har modet og lysten til at tage ansvar og hjælpe familier i både deres lykkeligste og sværeste stunder.

Du bliver jordemoder helt ind i sjælen
På jordemoderuddannelsen på UC SYD lærer du alt om graviditet, fødsel og barsel. Dine undervisere er selv praktikere og ved, hvad de taler om. Det, du lærer på skolebænken, prøver du af i praksis. Faktisk er 50 procent af jordemoderstudiet klinisk uddannelse (praktik), som primært foregår på sygehuse. Allerede inden det første år på studiet er gået, tager du imod dine første børn.  

Du kan forvente at udvikle dig betydeligt over de tre et halvt år, som studiet varer - både personligt og fagligt. På UC SYD bliver du jordemoder i hver en celle i din krop. Du udvikler din selvstændighed, din handlekraft, dine empatiske evner og din viden, så du på din første dag som uddannet jordemoder kan tage ansvaret for dine egne gravide i konsultationen, de fødende på fødestuen og de nybagte forældre. 

 

Uddannelsens opbygning

Det tager tre et halvt år at blive jordemoder. Halvdelen af uddannelsen er teoretisk og foregår på campus i Esbjerg som forelæsninger, dialogbaseret undervisning, gruppearbejde og selvstudie. Vi afholder også workshops, hvor du øver dig i at tage imod børn på specielle ”fødedukker”, i at sy og i at genoplive et nyfødt barn.

Det første år lærer du om kroppen, graviditetsforløbet og selve fødslen, når alt går, som det skal. Du tager også imod dine første børn. Under resten af uddannelsen lærer du om de komplikationer, der kan opstå. Undervejs i uddannelsen lærer du bl.a. også om kommunikation, psykologi, lovgivning, tværprofessionelt samarbejde mm., så du professionelt kan møde og yde omsorg for gravide, fødende og nye familier.

Halvdelen af din uddannelse er praktik
Halvdelen af uddannelsen er klinisk uddannelse (praktik), hvor du arbejder sammen med en jordemoder for at omsætte teori til praksis. Uddannelsen er opbygget, så du løbende veksler mellem teori og praksis. Du får hurtigt ansvar på dit praktiksted og bliver en del af teamet. Du bliver udfordret, men du er altid tilknyttet en jordemoder, så du aldrig står alene. I løbet af dine praktikperioder kommer du både forbi en fertilitetsklinik, gynækologisk afdeling, jordemoderkonsultation, neonatal afdeling, fødegang, svangre- og barselsafdeling. 

Uddannelsen er skruet sammen, så du trin for trin bliver ført ind i jordemoderfaget og tilegner dig de praktiske færdigheder, så du, på din første dag som nyuddannet, selvstændigt kan foretage graviditetsundersøgelser, varetage en fødsel samt yde omsorg for nyfødte og deres familier. 

Du får tildelt din praktikplads inden studiestart, og det er en forudsætning for optagelse, at du er villig til at afvikle din kliniske uddannelse på et hvilket som helst af de tilknyttede kliniske uddannelsessteder i Esbjerg, Aabenraa, Kolding, Odense/Svendborg. Som studerende tilbringer du halvdelen af uddannelsen på campus i Esbjerg og den anden halvdel i praktik. Praktikstedet er som udgangspunkt det samme alle tre gange. Kun 5 ud af et hold på 32 afvikler deres samlede uddannelse i Esbjerg. I praktikperioderne vil du af og til få tilkaldevagter fra hjemmet, og derfor er det vigtigt, at du arrangerer dig, så du kan nå frem til klinikstedet indenfor max en time. Det kan enten være ved at bo tæt på praktikstedet eller f.eks. ved at låne en gæsteseng hos en studiekammerat i tilkaldevagterne. 

Du bliver tilknyttet en tutor med samme kliniske uddannelsessted, som kan give dig gode råd.

Mød en anden fødselskultur i udlandet
Du har mulighed for at komme i praktik i udlandet på fjerde og syvende semester. På fjerde semester kan du tage til England, Sverige, Norge, Grønland eller Færøerne i fem, seks eller ni uger, og på syvende semester kan du tage tre-fire ugers praktik hos en af vores samarbejdspartnere i Grønland, Norge, Sverige, Færøerne, England, Uganda, Tanzania eller et helt andet sted, som du selv vælger.

Vores studerende har blandt andet været i Norge, Vietnam, Grønland, England, Canada og Sri Lanka. Læs bl.a. om Annemette, Lise og Julies udlandsophold, hvor de oplevede en helt anden fødselskultur, fordi på Sri Lanka føder man (næsten) selv.

Ansøgning og adgangskrav

Jordemoderuddannelsen optager 35 procent i kvote 1 og 65 procent i kvote 2.

Videreuddannelse

De fleste nyuddannede jordemødre arbejder på sygehusenes føde- svangre- og barselsafsnit kombineret med, at de har en konsultation for gravide uden for sygehuset. Som jordemoder på sygehuset vejleder du også gravide og deres partnere over telefonen, underviser i fødselsforberedelse, vejleder om amning, føre journalføring, udfører børneundersøgelser, snakker om fødselsforløbet, overleverer til dine kollegaer, tømmer fødestuer og samarbejder med læger og sygeplejersker. Arbejdet foregår i skiftehold. Du arbejder dag-, aften- og nattevagter i både hverdage og weekender. Det betyder, at du ikke altid har fri til fødselsdage og familiefester. Til gengæld har du hverdagsfridage, hvor andre går på arbejde. 

En anden del af jordemoderjobbet på sygehuset er at varetage konsultationer en eller flere dage om ugen. Konsultationerne kan være i samme by som sygehuset eller i en anden by. Her har du dine egne gravide, som du følger hele vejen gennem graviditeten. Du foretager graviditetsundersøgelser og sikrer, at mor og foster har det godt, og at alt forløber, som det skal. Ofte er far med, og han skal også inddrages.  

I dag er det ofte jordemødre, der scanner gravide på sygehusene. Det er en efteruddannelse og er ikke en del af uddannelsen til jordemoder. Uddannelsen tages sideløbende med, at du er ansat i afdelingen på sygehuset. 

På nogle sygehuse er der nu ansat jordemødre på neonatalafdelingen, som er afdelingen for syge og for for tidligt nyfødte børn. 

Nogle jordemødre arbejder som selvstændige og tilbyder f.eks. akupunktur, gravidmassage, fødselsforberedende kurser, scanninger og gravidkonsultationer. 

Økonomi

De største udgifter under jordemoderuddannelsen er: 

  • bøger, som beløber sig til cirka 15-20.000 i løbet af hele uddannelsen. 
  • bolig- og transport (beløbet afhænger af, hvor du skal i praktik). 

Du skal selv sørge for bolig, når du er i praktik, og du betaler selv for dine bolig- og transportudgifter. Du er i praktik af flere omgange og samlet set halvdelen af din uddannelse. Det er enten i Esbjerg, Aabenraa, Kolding, Odense eller Svendborg, og du er tilknyttet det samme kliniske uddannelsessted hele uddannelsen igennem. Du kan derfor komme til at tilbringe halvdelen af din uddannelse på campus i Esbjerg og den anden halvdel i klinik i f.eks. Odense. Du vil inden studiestart få en tutor med samme kliniske uddannelsessted som dig, derfor kan hun give dig gode råd. 

Vores studerende anbefaler, at du sparer op inden uddannelsen, hvis du har mulighed for det. Det kan være svært at få tid til studiejob, når du er i en anden by halvdelen af tiden og har skiftende arbejdstider. 

Husk at søge SU, hvis du er SU-berettiget

Som studerende på en professionsbacheloruddannelse eller erhvervsakademiuddannelse har du mulighed for at søge Statens Uddannelsesstøtte (SU) til dit uddannelsesforløb. Du kan tidligst søge SU en måned før den måned, du kan få SU fra. Har du for eksempel ret til SU fra september, kan du tidligst søge fra den 1. august.

Få information

Få information

Få svar på dine spørgsmål om Jordemoderuddannelsen
Kom i kontakt med skolen
Ingen omkostninger eller forpligtigelser

reCAPTCHA logo Denne hjemmeside er beskyttet af reCAPTCHA og Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.
UC SYD
Degnevej 16
6705 Esbjerg Ø

UC SYD - for de studerende, samfundet og fremtiden

UC SYD er den største uddannelsesinstitution i Sydjylland. En vigtig vidensinstitution, et samlingspunkt for landsdelen. Vi har 14 professionsbacheloruddannelser, enkelte erhvervsuddannelser og korte videregående uddannelser. Vi udbyder en lang række videreuddannelser og bedriver udvikling og forskning inden for pædagogik, sundhed, og...

Læs mere og vis alle uddannelser fra denne udbyder

Sponsoreret