Professionsbachelor

Bioanalytiker

UC SYD, i Esbjerg
Længde
3,5 år
Heltid/deltid
Heltid
Næste startdato
september 2024 Se detaljer
Uddannelsesform
Holdundervisning
Uddannelsens hjemmeside
Uddannelsesstøtte
SU-godkendt
Længde
3,5 år
Heltid/deltid
Heltid
Næste startdato
september 2024 Se detaljer
Uddannelsesform
Holdundervisning
Uddannelsens hjemmeside
Uddannelsesstøtte
SU-godkendt

Fremragende Studievejledning

Denne udbyder er blevet anerkendt af os for at have fremragende studievejledning.

Vores anerkendelse er givet til de udbydere, der er gode og hurtige til at række ud, efter de har modtaget en forespørgsel.

Video

Startdato

1 tilgængelig startdato

september 2024

  • Holdundervisning
  • Esbjerg

Hvorfor vælge UC SYD?

Du er tæt på din underviser og dine medstuderende

Du får gode jobmuligheder

Du gør en forskel for andre mennesker

Om uddannelsen

Bioanalytiker

Bliv bioanalytiker

Løs gåder på celleniveau

Bioanalytikerne er sundhedsvæsenets detektiver. Vores analyser er vigtige. Hvilken type infektion har du i halsen? Virker denne behandling på bakterien? Er der ondartede celler i modermærket? Det er nogle af de spørgsmål, vi finder svar på. Det er bioanalytikerens svar, der hjælper lægen med at stille en diagnose, undersøge om en behandling virker eller følge udviklingen i en kronisk sygdom.

Som bioanalytiker arbejder vi oftest i kulisserne, og vi kender aldrig svaret på forhånd. På bioanalytikeruddannelsen lærer vi at finde svaret gennem bioanalyse. Uddannelsen er for dig, der er nysgerrig, præcis og gerne vil arbejde inden for sundhedsområdet.

Vi øver vores håndværk i laboratoriet

Det særlige ved vores fag er, at der altid er et menneske bag de prøver, som vi undersøger. Uden bioanalysen vil en diagnose bare være gætværk. På bioanalytikeruddannelsen gætter vi ikke. Vi sætter en ære i at levere præcise og valide svar. Vi bruger derfor meget tid i laboratoriet, så du kan øve dit håndværk.

Du lærer at undersøge, fortolke og formidle resultater fra biologisk materiale såsom urin, blod og vævsprøver. Og vi har en tæt kobling til praksis, så når du er færdiguddannet bioanalytiker, er du klar til at indgå på lige fod med dine kollegaer i laboratoriet.

Uddannelsens opbygning

Det tager tre et halvt år at blive bioanalytiker. Uddannelsen består af syv semestre, hvor du lærer en masse om bioanalyse inden for humanbiologi, human patofysiologi og biomedicin. Du lærer, hvordan du formidler resultater og om sammenhængen mellem bioanalyse, diagnose og behandling.

Uddannelsen er bygget op omkring fire fagområder: 

  • Sundhedsvidenskab hvor du bl.a. lærer om sygdomme, forebyggelse og sundhedsfremme.
  • Naturvidenskab hvor du bl.a. lærer om fysiologi, mikrobiologi og vævslære. 
  • Samfundsvidenskab hvor du bl.a. lærer om sundhedsvæsenets opbygning.
  • Og en mindre del består af humanistiske fag, hvor du bl.a. lærer om kommunikation.

Bioanalytikeruddannelsen er tæt koblet til praksis. Udover klasseundervisning og gruppearbejde har vi eksterne undervisere fra praksis såsom læger, bioanalytikere og patienter. Det kan f.eks. være en patient, der har haft leukæmi, som fortæller om forløbet. Derudover bruger vi en del tid i laboratoriet. Her undersøger vi biologisk materiale på samme måde som på sygehusene, vi øver os i at lave EKG, og vi bærer uniform med korte ærmer af hygiejniske årsager. Vi lærer principperne for bioanalytikerens arbejde på studiet, så du er godt forberedt, når du skal ud på sygehuslaboratorierne og lægehusene i Sydjylland for at lære det i praksis.

Praktik
Du kommer i praktik hele seks gange i løbet af uddannelsen, og din første praktikperiode ligger allerede på første semester. I din praktik deltager du i det daglige arbejde i afdelingen. Du bliver tilknyttet en bioanalytiker, som vejleder dig og sammen sørger I for, at du når dine læringsmål. I løbet af din uddannelse kommer du i praktik på forskellige afdelinger med forskellige specialer, så du kan spore dig ind på, hvor dine interesser og talenter ligger. Du får tildelt en praktikplads for hver periode og skal ikke selv søge den.

Internationale muligheder
Hvis du ønsker at tage praktikken i udlandet, har du god mulighed for det på femte, sjette eller syvende semester. På femte semester kan du gennemføre hele eller dele af semestret i udlandet. Det er oftest den tværfaglige del af praktikken, der tages i udlandet, og denne ligger i uge 35-41. På sjette semester har du også mulighed for at tage dele af semestret i udlandet. Her ligger opholdet typisk i ugerne 13-26. Syvende semester består af et valgfrit element, som du også kan tage i udlandet.
Vi har aftaler med praktiksteder i Malaga, Bruxelles, Tromsø, Birmingham, Thorshavn samt Asembo Bay i Kenya, men du har også mulighed for at komme i praktik andre steder, hvis du selv skaber kontakten til et laboratorie.

Gode muligheder for at læse videre
Får du lyst til at læse videre, har du gode muligheder med en professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Du kan f.eks. læse en kandidat i folkesundhedsvidenskab, sundhedsfaglige eller naturvidenskabelige kandidatuddannelser. Ved nogle kandidatuddannelser skal du supplere med enkelte fag for at blive optaget. Kontakt de enkelte universiteter for at høre nærmere. 

Ansøgning og adgangskrav

Bioanalytikeruddannelsen optager 65 procent i kvote 1 og 35 procent i kvote 2.

Videreuddannelse

De fleste bioanalytikere arbejder i laboratorier på sygehuse f.eks. med analyse af blod- og vævsprøver. En mindre del er ansat i lægehuse, fertilitetsklinikker, sædbanker, biotekindustrien og i forskningslaboratorier. 

Som færdiguddannet bioanalytiker har du gode jobmuligheder inden for flere laboratoriemedicinske specialer. Nogle specialer indebærer en høj grad af patientkontakt imens andre udelukkende foregår i laboratoriet. Nedenfor er eksempler på tre typer af arbejdsområder, du kan varetage. 

Patologisk afdeling – forebyg kræft fra laboratoriet

På patologisk afdeling arbejder du udelukkende i et laboratorie. Du modtager prøver af organer, væv og celler med henblik på at diagnosticere eller forebygge f.eks. kræft. Det kan f.eks. være celleprøver i forbindelse med screening af livmoderhalskræft.

Forskningslaboratorie

Du kan arbejde med forskning på sygehuse, universiteter eller i medicinalindustrien, hvor du bidrager til at udvikle ny viden, medicin eller nye vacciner.

Klinisk biokemisk afdeling – når du vil være tæt på patienterne

Ønsker du et job, hvor du er tæt på patienterne, har du gode muligheder som bioanalytiker. På klinisk biokemisk afdeling møder du patienterne, når du tager blodprøver og laver elektrokardiografi (EKG). Du analyserer herefter prøverne i laboratoriet med henblik på diagnose og behandling af patienten.

Økonomi

På bioanalytikeruddannelsen kan du forvente at have udgifter til:

  • leje af kitler på første og andet semester 1.000 kroner i alt
  • eventuel studietur (turen er valgfri)
  • køb af bøger det første år cirka 6.000 kroner

Flere af de bøger, som du køber det første år, kommer du til at bruge løbende gennem hele uddannelsen. Derfor kan du forvente, at udgiften til bøger er væsentlig mindre herefter. Der kan være penge at spare, hvis du vælger at købe bøgerne brugt.

Husk at søge SU, hvis du er SU-berettiget

Som studerende på en professionsbacheloruddannelse eller erhvervsakademiuddannelse har du mulighed for at søge Statens Uddannelsesstøtte (SU) til dit uddannelsesforløb. Du kan tidligst søge SU en måned før den måned, du kan få SU fra. Har du for eksempel ret til SU fra september, kan du tidligst søge fra den 1. august.

Dine muligheder for studiestøtte

Har du en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, så har du mulighed for at søge om Specialpædagogisk Støtte (SPS). Det kan være hjælpemidler i form af f.eks. IT-rygsæk, studiestøttetimer, en særlig stol, et hæve-/sænkebord m.v.

Få information

Få information

Få svar på dine spørgsmål om Bioanalytiker
Kom i kontakt med skolen
Ingen omkostninger eller forpligtigelser

reCAPTCHA logo Denne hjemmeside er beskyttet af reCAPTCHA og Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.
UC SYD
Degnevej 16
6705 Esbjerg Ø

UC SYD - for de studerende, samfundet og fremtiden

UC SYD er den største uddannelsesinstitution i Sydjylland. En vigtig vidensinstitution, et samlingspunkt for landsdelen. Vi har 14 professionsbacheloruddannelser, enkelte erhvervsuddannelser og korte videregående uddannelser. Vi udbyder en lang række videreuddannelser og bedriver udvikling og forskning inden for pædagogik, sundhed, og...

Læs mere og vis alle uddannelser fra denne udbyder

Sponsoreret