Vis studentum.dk som: Mobile

Tandtekniker uddannelse

NEXT Uddannelse København
3 til 3,5 år
SU-godkendt
Heltid
Erhvervsuddannelse
København

Tandtekniker uddannelse

Tandtekniker uddannelse

Tag en Tandtekniker uddannelse hos Next

Hvis du gerne vil arbejde med de små detaljer og bruge dine hænder og dit hoved på en spændende og udfordrende måde, så er tandtekniker uddannelsen måske noget for dig.

Men hvad laver en tandtekniker?

En tandtekniker laver tandproteser, broer, bøjler til børn og guldkroner m.m. En vigtig del af arbejdet er at løse opgaver efter tegninger eller aftryk. Du formgiver, lodder, pudser, polerer og designer tænder i et 3D-program, som du bagefter fræser på en computerstyret maskine. De materialer, du arbejder med, er især gips, guld, akryl og porcelæn. Arbejdet kræver både teknisk snilde, kreative evner og en sans for detaljen.

Det lærer du på tandtekniker uddannelsen

Tandteknikeruddannelsen giver dig en grundlæggende viden om de mange materialer, som du anvender til at løse patienternes problemer. Det er nemlig vigtigt, at du kan rådgive om materialer, pris og kvalitet.

På skolen undervises du i en lang række spændende og forskelligartede fag, bl.a. anatomi, tandmodellering, arbejdsmiljø, CAD/CAM, patienthåndtering og hygiejne. På lærepladsen bliver du oplært i de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen. 

Fremtidsmuligheder

Som tandtekniker er du oftest ansat på dentallaboratorier hos kliniske tandteknikere, i kommunal tandpleje, på tandlægeskoler eller hos en tandlæge.

Når uddannelsen er afsluttet, har du mulighed for at søge optagelse på den korte videregående uddannelse til klinisk tandtekniker, som tager to år. 

Uddannelsesforløb

Dit uddannelsesforløb består af grundforløb 1 og/eller grundforløb 2 samt et hovedforløb. Starter du på grundforløb 1 varer uddannelsen 3,5 år. Starter du på grundforløb 2 varer uddannelsen 3 år.

Grundforløb 1

Kommer du direkte fra folkeskolen, så er grundforløb 1 (GF1) for dig. På grundforløb 1 vælger du en fagretning, hvor du på 20 uger afprøver flere forskellige fag, så du kan finde det område, som du brænder for. Dansk, matematik og engelsk er obligatoriske fag, som du finder på alle fagretninger.

Du kan dog selv vælge, om du vil starte på grundforløb 1 eller grundforløb 2, hvis det er mere end seks måneder siden, at du gik ud af 9. klasse, og højst to år siden at du afsluttede 9. eller 10. klasse. Hvis det er mere end to år siden, at du gik ud af 9. eller 10. klasse, kan du kun starte på grundforløb 2.

Grundforløb 2

Afsluttede du folkeskolen for over seks måneder siden, og ved du, hvilken uddannelse du ønsker, så er grundforløb 2 (GF2) for dig. Grundforløb 2 varer 20 uger og er målrettet den uddannelse, du har valgt og giver dig færdigheder til at komme på hovedforløbet.

For dig der er over 25 år
Hvis du er fyldt 25 år og er blevet optaget på en erhvervsuddannelse, får du i forbindelse med din opstart på uddannelsen en realkompetencevurdering. Her kigger man på din erhvervserfaring og ser på, om du kan få noget merit. Alt efter din erfaring skal du starte på grundforløb 2 eller direkte på hovedforløbet.

Efter grundforløb 2 fortsætter du på hovedforløbet

For at komme videre til hovedforløbet er det dog et krav, at du har fundet en læreplads hos en relevant virksomhed. 

Hovedforløbet til tandtekniker varer ca. 2 år på trin 1 (herudover kan man bygge videre med trin 2) og veksler mellem skoleundervisning og læreplads. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Ansøgning og adgangskrav

For at starte på grundforløb 1 eller grundforløb 2 på tandtekniker uddannelsen skal du have gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik til eksamen og have bestået folkeskolens afgangseksamen. Hvis du skal starte på grundforløb 1, skal du desuden være erklæret uddannelsesparat.

Ansøgningsproces

Hvis du er så heldig, at lærepladsen er i hus, skal du sende uddannelsesaftalen til uddannelsesaftale@nextkbh.dk. Husk at sende originaludgaven og husk at den skal være underskrevet.

Jeg har ikke en læreplads, men vil gerne søge ind:
For at komme i betragtning til en kvoteplads skal du, udover at opfylde de generelle adgangskrav, gøre følgende:

 1. Du skriver en motiveret ansøgning
 2. Dernæst søger du ind på uddannelsen via Optagelse.dk. Her vedhæfter du:
  * Din motiverede ansøgning
  * CV
  * Billeder af kreative ting du har lavet med hænderne - det hele gælder: Mad, ler, tegning, træ m.m.
  * Eksamensbeviser
  * Kursusbeviser og udtalelser, samt et billede af dig selv
 3. Hvis alt går godt, vil du blive indkaldt til en kvotesamtale, hvorefter du enten vil blive optaget eller få afslag. Hvis du ikke bliver indkaldt til en kvotesamtale, vil du få et afslag. Du hører fra os i din e-Boks

Optagelseskriterier
Når vi prioriterer ansøgerne, sker det på baggrund af en samlet vurdering af ansøgerfeltet, hvor vi lægger særligt vægt på i hvilken grad:

 • Du kan vise, at du har sat dig ind i uddannelsens indhold, og hvad den kræver
 • Du har undersøgt, hvad du vil bruge uddannelsen til
 • Du har erfaring med og ved, hvordan du løser opgaver i samarbejde med andre
 • Du kan lide at arbejde kreativt med hænderne (alt er gældende her: mad, ler, tegning, træ m.m. – upload gerne billeder af produkter el.lign.)
 • Din samlede adfærd er ansvarsfuld samt lever op til, hvad der forventes på uddannelsen og i branchen

Kommer du direkte fra 9. klasse og/eller skal søge ind på grundforløbets 1. del, skal du vælge en såkaldt fagretning. Fagretningerne er inddelt i fire hovedområder. Du skal vælge Health & Business, som ligger under hovedområdet omsorg, sundhed og pædagogik.

Økonomi på uddannelsen

På grundforløbet på tandtekniker uddannelsen har du mulighed for at få SU, hvis du er over 18 år.

Har du en aftale om en læreplads med en virksomhed, får du elevløn fra den dag, aftalen træder i kraft. Du får både løn, når du er i virksomheden, og når du er i skole.

Startlønnen for elever på erhvervsuddannelser følger den gældende overenskomst på området.

Forespørgsel efter information

Få svar på dine spørgsmål om Tandtekniker uddannelse
Kom i kontakt med skolen
Ingen omkostninger eller forpligtigelser

Kontaktinformation til NEXT Uddannelse København

NEXT Uddannelse København

Carl Jacobsens Vej 25
2500 Valby

 Vis telefonnummer
www.nextkbh.dk


Vil du vide mere?

Udfyld formularen for mere information om Tandtekniker uddannelse

Tilmeld dig studentum.dk's nyhedsbrev!
Evalueringer
Der er ingen evalueringer af Tandtekniker uddannelse endnu. Bliv den første!
Åbent hus
december 2021
ma
ti
on
to
fr
3
4
5
6
7
8
9
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2