Vis studentum.dk som: Mobile

Guld- og Sølvsmed

NEXT Uddannelse København
4 til 4,5 år
SU-godkendt
Heltid
Erhvervsuddannelse
København

Guld- og Sølvsmed

Guld- og Sølvsmed

Tag Guld- og Sølvsmed uddannelsen og start en karriere i kreativitet

Interesserer du dig for at skabe smykker, og elsker du de små detaljer? Så bør du overveje af blive Guld- og Sølvsmed!

Som guld- og sølvsmed arbejder du med ædelmetaller. Gennem dit arbejde får du kendskab til metallerne og lærer, hvordan man tegner og former smykker, kander og fade. Du får i høj grad mulighed for at arbejde med projekter, hvor du udvikler dine egne idéer til design og fremstilling. Du skal altså have lyst til at arbejde kreativt og selvstændigt.

Om uddannelsen

En vigtig del af dit arbejde bliver at rådgive kunderne om valg af ædelmetal, form og design. Det kræver, at du hele tiden følger moden og de nyeste teknikker.

Når du er uddannet guld- og sølvsmed kan du få arbejde i butik eller i en privat eller offentlig virksomhed, der arbejder med reparation eller udsmykning af eksempelvis kirker, slotte og museer.

Det lærer du på Guld- og Sølvsmed uddannelsen

Guld- og sølvsmedeuddannelsen giver dig en grundlæggende viden om metallers egenskaber, og du lærer at bruge de rigtige værktøjer og maskiner til arbejdet. Derudover lærer du om form og formgivning og at lave arbejdstegninger, så du kan bearbejde og udsmykke metallet. På guld- og sølvsmedeuddannelsen kan du vælge mellem en række specialer, som giver dig mulighed for forskellige former for arbejde, når du er udlært.

Du kan bliveguldsmed, butiksguldsmed, korpussølvsmed, bestiksølvsmed, ædelmetalstøber, ædelstensfatter og ciselør. Ligegyldigt hvilket speciale du vælger, skal du både have teknisk og kreativ snilde. Du lærer at fremstille og reparere smykker, korpussølv, bestik og andre brugsgenstande i ædelmetal.

Fremtidsmuligheder

De fleste guld- og sølvsmede arbejder på værksteder i guld- og sølvvirksomheder. Værkstederne kan også ligge i forbindelse med en guldsmedeforretning. Nogle få guld- og sølvsmede har eget værksted, hvor de arbejder alene eller har få ansatte. Enkelte driver større virksomheder med mange ansatte. For øjeblikket er beskæftigelsesmulighederne for guld- og sølvsmede mindre gode.

Man kan også uddanne sig i virksomhedsledelse ved at tage en uddannelse til håndværksmester. Det er muligt at supplere med efteruddannelse gennem AMU-kurser indenfor guld- og sølvsmedeområdet. Nogle læser videre til designteknolog.

Ansøgning og adgangskrav

For at starte på grundforløb 1 eller grundforløb 2 på Guld- og Sølvsmed uddannelsen skal du have gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik til eksamen og have bestået folkeskolens afgangseksamen. Hvis du skal starte på grundforløb 1, skal du desuden være erklæret uddannelsesparat.

Ansøgningsprocedure

Hvis du er så heldig, at lærepladsen er i hus, skal du sende uddannelsesaftalen til uddannelsesaftale@nextkbh.dk. Husk at sende originaludgaven og husk at den skal være underskrevet.

Jeg har ikke en læreplads, men vil gerne søge ind:
For at komme i betragtning til en kvoteplads skal du, udover at opfylde de generelle adgangskrav, gøre følgende:

 1. Du skriver en motiveret ansøgning
 2. Dernæst søger du ind på uddannelsen via Optagelse.dk. Her vedhæfter du:
  * Din motiverede ansøgning
  * CV
  * Eksamensbeviser
  * Evt. portfolio med billeder og beskrivelser af smykker eller produkter du selv har lavet
  * Kursusbeviser og udtalelser, samt et billede af dig selv
 3. Hvis alt går godt, vil du blive indkaldt til en kvotesamtale, hvorefter du enten vil blive optaget eller få afslag. Hvis du ikke bliver indkaldt til en kvotesamtale, vil du få et afslag. Du hører fra os i din e-Boks

Optagelseskriterier
Når vi prioriterer ansøgerne, sker det på baggrund af en samlet vurdering af ansøgerfeltet, hvor vi lægger særligt vægt på i hvilken grad:

 • Du kan vise, at du har sat dig ind i uddannelsens indhold, og hvad den kræver
 • Du har søgt lærepladser og kan generelt demonstrere et godt kendskab til branchen ved evt. at have været forpraktikant hos en guldsmed eller deltaget i præsentations- eller brobygningsforløb. Skriv evt. hvem du har været i praktik hos, eller hvilke smykkekurser du har deltaget i
 • Din samlede adfærd er selvstændig og ansvarsfuld samt lever op til, hvad der forventes på uddannelsen og i branchen
 • Du kan arbejde kreativt og har erfaring med, hvordan du løser opgaver i samarbejde med andre

Kommer du direkte fra 9. klasse og/eller skal søge ind på grundforløbets 1. del, skal du vælge en såkaldt fagretning. Fagretningen til guld- og sølvsmed hedder Media & Design og ligger under hovedområdet teknologi, byggeri & transport.

Økonomi på uddannelsen

På grundforløbet på Guld- og Sølvsmed uddannelsen har du mulighed for at få SU, hvis du er over 18 år. 

Har du en aftale om en læreplads med en virksomhed, får du elevløn fra den dag, aftalen træder i kraft. Du får både løn, når du er i virksomheden, og når du er i skole.

Startlønnen for elever på erhvervsuddannelser følger den gældende overenskomst på området.

Forespørgsel efter information

Få svar på dine spørgsmål om Guld- og Sølvsmed
Kom i kontakt med skolen
Ingen omkostninger eller forpligtigelser

Kontaktinformation til NEXT Uddannelse København

NEXT Uddannelse København

Carl Jacobsens Vej 25
2500 Valby

 Vis telefonnummer
www.nextkbh.dk


Vil du vide mere?

Udfyld formularen for mere information om Guld- og Sølvsmed

Tilmeld dig studentum.dk's nyhedsbrev!
Evalueringer
Der er ingen evalueringer af Guld- og Sølvsmed endnu. Bliv den første!
Åbent hus
december 2021
ma
ti
on
to
fr
3
4
5
6
7
8
9
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2