Karrieremuligheder
En faglært landmand kan arbejde som ansat på et landbrug eller selv drive en gård. Nogle landmænd arbejder på maskinstationer med at pløje, så og høste for andre. Når du er færdig med uddannelsen som landmand kan du vælge at videreuddanne dig og blive produktionsleder og agrarøkonom.
Om uddannelsen
Studenterforløb
Vil du arbejde med landbrug, og har du taget studentereksamen på gymnasiet, handelsskolen, teknisk gymnasium, hf eller lignende (for eksempel en erhvervsuddannelse), så kan du vælge studenterforløb og derved skyde genvej på landbrugsuddannelsen. Studenterforløbet består af et kombineret grundforløb og 1. hovedforløb. Disse to forløb kører sammenhængende på studenterforløbet i modsætning til de ordinære forløb, hvor der er en mellemliggende praktikperiode. Dermed reducerer du uddannelsesperioden markant.
Indhold og opbygning af uddannelse
På studenterforløbet får du udviklet en række færdigheder, som gør dig i stand til at håndtere de daglige opgaver, som du skal udføre på din kommende læreplads.
Du lærer om pasning og fordring af dyr. Du lærer om forskellige afgrøder, hvordan du kender forskel på dem samt hvilke vækstbetingelser, de forskellige afgrøder har.
Du lærer at betjene maskiner og tekniske installationer. Du lærer om arbejdsmiljø, økonomi samt markedsforholdenes betydning for en moderne landbrugsvirksomhed.
På studenterforløbet bliver du undervist i følgende fag:
Grundforløb:
- Svin
- Kvæg
- Planter
- Teknik/maskiner
- Biologi F-niveau
- Naturfag
- Medicinhåndteringskursus
- Arbejdsmiljø
- Brand
- Førstehjælp
- Hygiejnekursus
Hovedforløb:
- Bæredygtighed I
- Grundlæggende økonomi
- Landbrugsproduktion
- Økologiske grundprincipper
- Biologi E-niveau
- Plantebeskyttelse (delprøve 1 og 4)
- Specialproduktioner (kvæg, svin eller planter)
Hertil kommer mulighed for at vælge valgfag.
Du har også mulighed for at tage med på studietur i løbet af studenterforløbet.
Undervisningen består af både teori og praksis og er tilrettelagt således, at du opnår kompetencer indenfor både planteavl og husdyrproduktion.
Find læreplads
I oplæringsperioderne afprøver du de ting, du har lært på skolen, bliver rutineret i arbejdet og oplever hverdagen i jobbet. Du får praktisk oplæring i de arbejdsområder, der hører til din uddannelse. Du skal selv finde en læreplads og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med læremester, men vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dig godt på vej. Vi har et stærkt netværk blandt læremestre plejer at sige, at der er en aftale til alle, som vil landbruget.
Du kan bo på skolen
På Dalum Landbrugsskole stopper skolelivet ikke, når den sidste lektion er overstået, for kostskolemiljøet gør hele døgnet til en speciel skoleoplevelse.
Som lærling på Studenterforløbet har du mulighed for at bo på Dalum Landbrugsskoles afdeling i Odense, og næsten alle vores lærlinge bor og spiser på skolen, hvilket giver mange gode oplevelser og et rigtigt godt fællesskab.
Vi vægter en aktiv fritid. Dels i forhold til forberedelse af faglige opgaver, dels i forhold til sociale arrangementer, der kan være med til at gøre dit skoleophold sjovt og uforglemmeligt. Du kan for eksempel tage del i aktiviteterne i idrætsudvalget eller melde dig under fanerne i vores cafeudvalg, som blandt andet arrangerer temafester og lignende.
På Dalum Landbrugsskole hjælper vi hinanden, og du er altid velkommen til at kigge forbi lærerværelset eller kontoret, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.
Vi har også en lektiecafe på Dalum Landbrugsskole, og da kammeraterne altid er lige i nærheden, er der også altid hjælp at hente, hvis du har brug for hjælp til en opgave.
Afdelingen i Odense er hovedsageligt for skolens ældste lærlinge. Her vil du møde mennesker ikke bare fra hele Danmark, men også fra mange andre lande i verden. På Dalum Landbrugsskole har vi mange internationale studerende, og vores placering centralt i Danmarks tredjestørste by har gjort det muligt at skabe et helt unikt studiemiljø på tværs af andre nationaliteter og studieretninger.
Ansøgning og adgangskrav
Du kan starte på Studenterforløbet, hvis du er student med eksamen fra gymnasium, handelsskole, teknisk gymnasium, hf eller lignende (for eksempel en erhvervsuddannelse).
Pris
Uddannelsen er gratis. Du får løn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i oplærings- og skoleperioderne.
Lønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Begyndelseslønnen for lærlinge i erhvervsuddannelserne ligger typisk mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. om måneden og stiger for hvert år.
Hvis du har en uddannelsesaftale, der dækker grundforløbet, får du også lærlingeløn på grundforløbet. Har du ikke det, kan du søgeSU, hvis du er fyldt 18.
Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.
Få information
Kontaktinfo
Dalum Landbrugsskole
Udfyld formularen for mere information om Studenterforløb