Vis studentum.dk som: Mobile

Pressemeddelelse: De unge svarer igen på Fremdriftsreformen

PRESSEMEDDELELSE

København d. 10. juni 2015

Vi fjumrer ikke, vi holder sabbat! De unge svarer igen på Fremdriftsreformen

Hvordan skal vi ruste de unge til uddannelse, arbejdsmarked og livet? Studentum.dk har spurgt 1183 unge i en undersøgelse foretaget 2-9. juni 2015 om deres tanker i forhold til Fremdriftsreformen og det omdiskuterede fjumreår, som er blevet mere et skældsord end et positivt tegn på selvudfoldelse.

Et år før man skal leve mekanisk videre

Mere end 61 % af de over tusind adspurgte mener, at et fjumreår har et vigtigt formål. Blandt de 15-20 årige svarer 58%, at fjumreår er vigtige, mens tilslutningen fra de 20-30 årige er helt oppe på 68 %. Men betegnelsen fjumreår er ingen af de adspurgte tilhængere af.

Jeg ville ikke kalde det et fjumreår men et udfoldelses år og hvor man får lov til at leve lidt før man skal leve mekanisk videre.” (Deltager i undersøgelsen, 15-20 år)

Fjumreår - skabt af medierne?

Fjumreår har stået i den danske ordbog siden 1989 og er indbegrebet af en periode, som et ungt menneske tilbringer mellem to uddannelser med at arbejde, rejse eller på fx et højskoleophold. I vores undersøgelse fandt vi, at de unge hellere vil holde et sabbatår end et fjumreår:

Fjumre år er en negativ diskurs skabt af medierne og politikerne.” (Deltager i undersøgelsen, 20-30 år)

Jeg hader ordet fjumreår--det er et nødvendigt modenhedsår - det burde være et krav at man kom ud og fik et job og prøvede at være en del af samfundet inden man igen ender på skolebænken. Mange nyuddannede magter ikke et job..og føler konstant press hvis jobbet stiller krav” (Deltager i undersøgelsen, 20-30 år)

Sabbatår eller et år hvor unge fjumrer rundt

I de unges optik er det mere passende med betegnelsen sabbatår. De unge oplever ikke selv de fjumrer rundt , inden de vælger uddannelsesretning:

“'Fjumreår' er dog den helt forkerte betegnelse for de fleste. Mange bruger året på at få erhvervserfaring, der hjælper til at komme ind på drømmestudiet. Mange bruger det til at finde sig selv og få en bedre ide om, hvad man har lyst til at lave resten af livet - hvilket netop også hjælper til at få de unge hurtigere på arbejdsmarkedet.” (Deltager i undersøgelsen, 15-20 år)

Unge efterspørger at tonen i dialogen ændres

“Er det måske på tide vi retter os ind efter, hvad der rører sig i de unges verden? Og giver dem ret til at kalde fjumreåret et sabbatår? Er det i virkeligheden et tegn på modenhed, at de ikke tager forhastede beslutninger?  Det, de unge efterspørger, er at tonen i dialogen ændres. De føler ikke, de tager et fjumreår, men rettere et “selvudfoldelsesår,” der forbereder til voksenlivet, og giver frirum til ikke blot at vælge uddannelse men også retning i livet”, udtaler Studentum.dks informationschef Tina Fisker, som også er ansvarlig for undersøgelsen.

Fjumreår er ikke noget man bør tage. Derimod er et sabbatår der giver mening og som er relevant for personlig udvikling en rigtig vigtig ting. Her kan man man stifte bekendtskab med mange ting. Erhvervserfaring, værnepligtig, rejse og meget andet.”. (Deltager i undersøgelsen, 20-30 år)

Der skal også være tid til almen “dannelse”

Studentum.dk spurgte de unge, hvorfor et fjumreår/sabbatår er så vigtigt. De unge svarer, at de har brug for et pusterum. Det forventes man præsterer i folkeskolen. Politikere efterspørger højere krav for adgang til gymnasiet og erhvervsuddannelser. Herudover skal de nu igennem uddannelser på rekordtid, samtidig med at  arbejdsgivere forventer, at man har klemt et praktikophold ind.

Jeg tror det er vigtigt at man som ung i dag får en pause mellem det enorme pres og høje forventninger. Specielt hvis den tid bliver brugt på at rejse eller arbejde, så man bliver et formet og dannet menneske.” (Deltager i undersøgelsen, 15-20 år)

Kontaktinformation

Kontakt Informationschef Tina Fisker på telefon 69 91 15 45 eller på tina.fisker@studentum.dk for yderligere oplysninger og information om undersøgelsen.

Senest opdateret: 11 jun 2015

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 16-06-2015

Stemmer du til folketingsvalget?

"Jeg stemmer for at være en del af Danmarks fremtid"

Næsten 9 ud af 10 stemte ved folketingsvalget i 2011. Er du i tvivl, om du skal stemme ved valget i år? Læs med og få nogle bud på, hvorfor andre stemmer ved folketingsvalget - eller lader være.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Optagelse: Hvem er de bedst egnede?

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Adgangskrav til erhvervsuddannelserne?

Over 2000 unge blev ikke optaget på deres drømme-erhvervsuddannelse i 2015. Studentum har været på besøg på Københavns Tekniske Skole (KTS). Se med og find ud af, hvad eleverne mener om karakterkrav ved optagelse på en erhvervsuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 14-03-2016

Eva Fog om piger, IT og rollemodeller

”Jeg troede, at jeg satte en kano i åen, men i virkeligheden var det en speedbåd i havet.” Sådan beskriver DigiPippi’s stifter og forkvinde, den 37-årige digitale underviser og pædagog Eva Fog, forløbet, fra en sommerdag i juli 2015. Her fortæller hun om piger, IT og rollemodeller.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Blå eller Rød: Hvem er du enig med?

Vi har taget fat i to uddannelsesordførere fra henholdsvis rød og blå blok og spurgt dem til emner som fremdriftsreformen, karakterkrav og gruppeeksamen. Læs hvad de mener her og bliv klogere på, hvilken blok du er enig med på uddannelsesfronten.

Læs mere
Sidst opdateret 27-06-2016

Interview: Sundhedsuddannelserne

En uddannelse med mere valgfrihed og større fokus på tværprofessionalisme såvel som at bruge den nyeste viden og forskning i praksis. Det er det, som venter nye studerende på de ni sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser efter sommerferien. Den 30. maj kom de nye nationale bekendtgørelser. Netop nu er de nye studieordninger for alle uddannelserne enten til godkendelse eller lige blevet godk ...

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2015

SF Ungdom om uddannelsespolitik

Bliv klog på, hvad SF Ungdom mener inden for uddannelsespolitiske emner. Måske taler de din sag?

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvinder i IT-branchen: Sådan bryder vi den skæve kønsfordeling

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 02-02-2016

Skal praktik være obligatorisk?

Vi har taget pulsen på de danske unges holdning til obligatorisk praktik samt hvad uddannelsesordførerne fra Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti mener om praktik som en obligatorisk del af videregående uddannelser. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2016

Velkommen til Generation Præstation

Studentum har spurgt de unge om deres syn på debatten om en spirende præstationskultur i Danmark, der beskyldes for at skabe stress blandt unge studerende. Læs hvad de mener her og bliv klogere på, hvad en række uddannelsesudførere mener om Fremdriftsreformen og karakterkrav som vejen direkte til skabelsen af Generation Præstation.

Læs mere
Sidst opdateret 24-10-2016

"Kvalitet bag beslutningerne!"

Besparelser på uddannelsesområdet har også ramt Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet. Vi har mødt de studerendes nye formand i HUMrådet, Jonathan Morell, til en snak om sine visioner for arbejdet i rådet og humanisternes rolle i samfundet såvel som uddannelsespolitisk.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 04-06-2015

Venstres Ungdom om uddannelsespolitik

Studentum har interviewet Simon Lindkær, der er uddannelsesordfører for Venstres Ungdom. I interviewet fortæller han om Venstres holdning til fremdriftsreformen, fremtidens unge, adgangskrav til gymnasiet og meget mere! Vil du vide, hvad Venstres mærkesag inden for uddannelsespolitik er?

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2015

Unge Kristendemokrater om uddpol

Vi har interviewet uddannelsesordfører Isabelle A. Laursen om Unge Kristendemokraters holdninger til forskellige uddannelsespolitiske emner. Læs interviewet og bliv klogere på, hvad de mener om fremdriftsreformen, adgangskrav til gymnasiet og meget mere!

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2016

Det betyder Fremdriftsreformen for dig

Skal du begynde på en uddannelse? Så skal du være forberedt på at droppe svinkeærinder og skynde dig igennem. Der er nemlig gulerødder til de hurtige og pisk til de langsomme ude på landets studiesteder efter et 2013, der stod i reformernes tegn på uddannelsesområdet.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2017

Din guide til erhvervskandidaten

Hvad er erhvervskandidatuddannelsen egentlig? Læs med her, hvor Studentum.dk giver dig et overblik over den nye kandidatuddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide