Pressemeddelse: Danskere vil studere tættere på hjemmet - nordmænd vil tjene penge

PRESSEMEDDELELSE

København d. 2. juli 2015

Danskere vil studere tættere på hjemmet - nordmænd vil tjene penge

Studentum har målt temperaturen på uddannelsesmarkedet og indsamlet over 6700 svar på spørgsmål om uddannelsesvalg. Målgruppen er fra 15 år og op.

Undersøgelsen, foretaget af Studentum, sammenligner holdninger til uddannelse blandt unge i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Norske unge går efter lønnen i lommen, hvorimod svenske unge er interesserede i de jobmuligheder, de får med en specifik uddannelse. Danskerne lægger mindre vægt på lønnen og foretrækker at studere tæt på, hvor de bor. 

Danske unge vil studere i hjemlige omgivelser

Når danske unge i 20’erne vælger uddannelse, så er det fremfor alt venner og forældre, der giver sparring og ikke studievejledere ude på uddannelserne.

Over 39 % vil studere, der hvor de bor i Danmark, og på det punkt minder vi om svenskerne og finnerne, der også gerne vil uddanne sig i nærheden af deres bopæl. En dansk bruger udtaler:

“Jeg vil helst studere i den by, hvor jeg kender flest. På den måde føler jeg mig mere tryg, når nu man flytter så langt væk fra familien…”

De norske unge prioriterer et aktivt studiemiljø fremfor at studere i nærheden af hjemmet. Fælles for både danskere, svenskere, nordmænd og finner er, at de er villige til at flytte efter, hvor uddannelsen udbydes.

Nordmænd vil have løn

Når danske unge træder ud på uddannelsesmarkedet, vælger de primært med hjertet. 87 % af danske adspurgte vælger en uddannelse, der interesserer dem.

Unge i Norge derimod betragter i højere grad også uddannelsen som en investering. Over 33 % af de norske unge går efter en uddannelse med en god løn, hvorimod det kun er 23 % af danskerne, der har løn som et vigtigt parameter.   

Fjernundervisning og deltidsuddannelser er i højsædet hos svenskere og finnere

Svenskerne prioriterer gode jobmuligheder og at kunne tage uddannelsen via fjernundervisning, og for finnerne er parametre som fjernundervisning og uddannelser på deltid også højt prioriteret.

Både norske, danske, svenske og finske unge lægger vægt på uddannelser, der interesserer dem, uddannelser med gode jobmuligheder og uddannelser med høj løn, når de udforsker uddannelsesmarkedet. Studentums undersøgelse viser, at de unges uddannelsesvalg i de fire lande lægger sig op af hinanden.

Datagrundlag

Ialt har 6796 deltaget i Studentums undersøgelse i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Her ser I hele den danske del af undersøgelsen

For mere information om Studentums undersøgelse kontakt Informationschef Tina Fisker på telefon 69 91 15 45 eller på mail tina.fisker@studentum.dk.

Udpluk af statistik fra Studentums undersøgelse 2015

I sidste svar på denne side har deltagerne haft mulighed for at vælge tre svar.

Hvem får du mest hjælp af, når du skal vælge uddannelse?

Hvad er vigtigst for dig, når du vælger uddannelse?

Senest opdateret: 03 jul 2015

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide