Ny rangliste sender kendte universiteter på rutsjetur. USA slår europæiske universiteter på top 20-lister. Nu laver EU sin egen liste. Sådan skriver Politiken.dk i dag i en artikel.
Amerikanske universiteter oser af lærdom, traditioner og en særdeles god økonomi, og i årtier har de domineret anerkendte lister over verdens absolut bedste, akademiske institutioner. Men den udvikling skal standes, og derfor har EU besluttet at lave sin egen liste over top-universiteter.
Håbet er, at verdens ypperste intellektuelle og videnskabeligt interesserede unge vil valfarte til europæiske universiteter, som for øjeblikket taber værdifuld hjernekraft til amerikanske uddannelsesinstitutioner.
Kampen om hjernerne
Mange af Europas hæderkronede universiteter har eksisteret i flere århundreder, mens størstedelen af de amerikanske universiteter stadig er våde bag ørerne - aldersmæssigt set i hvert fald.
Ifølge projektchef Gero Federkeil fra Center for Higher Education, som forestår den nye EU-rangliste, er de europæiske universiteter - med næsten 20 millioner studerende - blevet henvist til en ufortjent plads på lærdommens B-hold.
»Ved at synliggøre de europæiske universiteter og tekniske læreanstalter vil de få mere opmærksomhed fra et større publikum, og det er der mulighed for, hvis EU-ranglisten viser et bredere udsnit af universiteter«, siger han til politiken.dk.
Og placeringen på ranglisten betyder tilsyneladende noget, når unge mennesker skal vælge uddannelsessted - men i høj grad også når offentlige og private virksomheder skal beslutte sig for, hvilke forskningsprojekter de vil støtte.
»De eksisterende lister omfatter stort set ikke europæiske universiteter. Ranglisterne fokuserer udelukkende på forskningsresultater inden for naturvidenskab og medicin, og derfor vinder amerikanske universiteter hver gang«, siger projektchefen for den nye EU-rangliste.
Københavns Universitet er nr. 51
Den engelske avis the Times står bag én af de mest anerkendte lister, som vurderer verdens universiteter, og her har amerikanske universiteter fået langt over 50 procent af pladserne på 'top-20' de sidste seks år (se faktaboks for 2009-listen).
Og hver gang er det universitetet Harvard uden for Boston i USA, der troner øverst på listen. Universiteter som La Sorbonne i Paris, King’s College i London og Københavns Universitet må år efter år finde sig i, at amerikanerne scorer højest.
Københavns Universitet er gået tilbage fra en plads som nr. 48 til en plads nr. 51, og er dermed røget helt ud af 'top-50'.
Aarhus Universitet er til gengæld avanceret 18 pladser fra nr. 81 til nr. 63. På en 159. plads finder man den tredjebedste, danske uddannelsesinstitution: Danmarks Tekniske Universitet (DTU).