Erasmus Plus udveksling - Åbn døre til din fremtid

Drømmer du om at opleve en anden kultur, styrke dine sprogkompetencer og møde nye mennesker? Vil du have international erfaring på dit CV, der stiller dig stærkere på fremtidens arbejdsmarked? Erasmus Plus bringer dit udlandseventyr et skridt nærmere.

Erasmus Plus udveksling - Åbn døre til din fremtid

Drømmer du om at opleve en anden kultur, styrke dine sprogkompetencer og møde nye mennesker? Vil du have international erfaring på dit CV, der stiller dig stærkere på fremtidens arbejdsmarked? Erasmus Plus bringer dit udlandseventyr et skridt nærmere. Som Erasmus+ studerende kan du tage en del af din uddannelse i et af de 33 europæiske lande, der deltager i programmet. Som noget nyt åbner Erasmus+ også døre til resten af verden.


Rejs ud med Erasmus Plus

Du kan rejse ud fra tre til tolv måneder, og du får et stipendium som supplement til at dække dine udgifter til udvekslingsopholdet. Stipendiets størrelse afhænger af, hvor lang tid du er af sted, og hvilket land du rejser til. Med Erasmus+ har du også mulighed for at tage en joint master uddannelse i flere lande.

I denne guide får du svar på seks af de oftest stillede spørgsmål om Erasmus+ programmet:

Du får også en step-by-step guide til, hvordan du kommer på udveksling som Erasmus+ studerende.

Sådan kommer du på udveksling med Erasmus+

Hvad er Erasmus Plus?

Fra 2014 erstattede Erasmus + det tidligere Erasmus udvekslingsprogram. Samtidig kom syv andre mobilitets- og udvekslingsprogrammer ind under samme paraply, og den samlede budgetramme steg med 40 procent til 14,7 milliarder Euro frem mod 2020.

Erasmus + viderefører dermed ikke blot succesen fra EU’s Erasmus program. Fra 1987 til 2013 gjorde Erasmus det muligt for mere end tre millioner europæiske universitetsstuderende at studere eller tage i praktik i et andet land. Med

Erasmus+ er der én samlet indsats for uddannelse, ungdom og idræt.
Målet er at styrke ungdommen i Europa og i resten af verden. Med et fornyet fokus på sammenhæng mellem uddannelse og arbejdsmarked, skal programmet blandt andet knække den høje arbejdsløshedskurve blandt unge.

Så mange rejser ud med Erasmus+

til toppen

Hvad får jeg ud af at rejse ud med Erasmus Plus?

Internationalt udsyn, knivskarpe sprogkompetencer og et globalt netværk. Med Erasmus+ får du seks fordele, der bringer dig foran i køen på fremtidens arbejdsmarked:

  • STYRK dine sprogkompetencer
  • UDVID din kulturelle bevidsthed
  • OPBYG et internationalt netværk
  • UDVIKL dig som menneske
  • OPLEV en anden måde at studere på
  • SKAB et cv, der skiller dig ud

Du får de samme fordele uanset om, du tager en joint master uddannelse, et praktikophold, et semester eller et studieår i udlandet som Erasmus+ studerende. Du kan også vælge at rejse ud som EVS-volontør i to til ti måneder, hvis du brænder for at gøre en forskel via frivilligt arbejde i udlandet.

til toppen

Hvilke muligheder giver Erasmus Plus mig som studerende?

Erasmus+ giver dig to spændende muligheder for at pifte din uddannelse op med et udlandsophold:

  • Et udvekslingsophold som studerende
  • Et praktikophold i udlandet

Har du allerede en bachelor i bagagen? Og vil du have en kandidatuddannelse, der ruster dig til det globale marked? Så er Erasmus Mundus Joint Master Programmes oplagt. Her går to eller flere universiteter fra forskellige programlande sammen om at udbyde en international master- eller kandidatuddannelse.

Tag en Erasmus Mundus joint master

til toppen

Hvem kan rejse ud med Erasmus Plus?

Når du har afsluttet det første års studier, er døren åben til at rejse ud som Erasmus+ studerende. Opholdet sker som en del af en samarbejdsaftale mellem dit uddannelsessted og en tilsvarende institution i udlandet. Tager du i praktik via Erasmus+, indgår dit uddannelsessted en aftale med dit praktiksted.

Når du tager en del af din uddannelse i udlandet via Erasmus+ gælder følgende:

  • Dit udvekslingsophold eller praktikforløb skal vare mellem 3 og 12 måneder
  • Dit studienævn skal forhåndsgodkende merit for studierne eller praktikopholdet
  • Du skal have en underskrevet Erasmus Learning Agreement for Studies eller Erasmus Training Agreement

Husk at der er flere dele af din Erasmus Learning Agreement eller Erasmus Training Agreement, der skal udfyldes korrekt for, at du kan få dit Erasmusstipendium.

Du har mulighed for at søge om Erasmus + udveksling eller praktik uanset, om du studerer på en erhvervsuddannelse, et erhvervsakademi, en professionshøjskole eller et universitet. Som Erasmus+ studerende betaler du ikke studieafgift, og du har mulighed for at tage din SU med dig.

Du får støtte fra Erasmus+ en gang per uddannelse

til toppen

Hvor kan jeg rejse hen med Erasmus Plus?

En af de væsentligste forskelle fra Erasmus til Erasmus+ er, at en række af programmets initiativer nu også er åbent for lande uden for Europa. Landene, der kan tage del i Erasmus+ programmet eller dele heraf, er delt op i:

  • Programlande – 33 EU/EØS lande
  • Partnerlande – 22 lande, der grænser op til Europa
  • Øvrige partnerlande – resten af verden

Alle dele af Erasmus+ programmet er åbent for deltagere fra programlandene. Nogle dele af programmet er også åbent for dig, der vil rejse uden for den europæiske andedam til et af partnerlandene.

For dig som studerende betyder det, at du kan tage i praktik eller en Erasmus Mundus joint master i et programland. Overvejer du et udvekslingsophold, står hele verden åben for dig. Det eneste krav er, at dit uddannelsessted indstiller dig til et studieophold ved en uddannelsesinstitution, de har en samarbejdsaftale med.

Find en Erasmus+ aftale for dit studie

til toppen

Hvor meget får jeg i tilskud via mit Erasmusstipendium?

Erasmusstipendiet er et tilskud til dine rejse- og opholdsudgifter i forbindelse med opholdet. Du kan derfor søge om stipendiet til de fleste aktiviteter inden for Erasmus+ programmet. Størrelsen af dit stipendium afhænger af, hvor lang tid du er afsted. Din destination har også en afgørende betydning.

Stipendier inden for Erasmus+ er baseret på leveomkostninger i dit hjemland såvel som i det land, du rejser til efter følgende regler:

  • Erasmus+ studerende, som rejser til et land med leveomkostninger på samme niveau får en mellemsats
  • Erasmus+ studerende, som rejser til et land med højere leveomkostninger får en høj sats
  • Erasmus+ studerende, som rejser til et land med lavere leveomkostninger får en lav sats

Som dansk modtager af Erasmusstipendiet kan du højest få mellemsatsen, da Danmark er kategoriseret som et land med høje leveomkostninger.

Høje leveomkostninger

Danmark

Irland

Frankrig

Italien

Østrig

Finland

Sverige

Storbritannien

Liechtenstein

Norge

Schweiz

Mellem leveomkostninger

Belgien

Tjekkiet

Tyskland

Grækenland

Spanien

Kroatien

Cypern

Luxembourg

Holland

Portugal

Slovenien

Island

Tyrkiet

Lave leveomkostninger

Bulgarien

Estland

Letland

Litauen

Ungarn

Malta

Polen

Rumænien

Slovakiet

Makedonien

Du kan få støtte til flere typer af Erasmus+ ophold

til toppen

streg

Vil du ud og opleve verden med Erasmus Plus?

Har du mod på et udlandsophold, der rykker dig, hjælper Erasmus+ dig på vej. Du får en oplevelse for livet og erfaringer, der åbner døre for dig i fremtiden. Kontakt det internationale kontor på dit uddannelsessted og hør mere om dine muligheder som Eramus+ studerende. Har du specifikke spørgsmål om det faglige indhold, skal du gå til din vejleder eller studienævnet på dit uddannelsessted.


Annoncer