Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs medicin i udlandet | Find vej til din drømmeuddannelse her

Læs medicin i udlandet - den alternative vej til din drøm

Har du fundet dit kald i livet? Lægeuddannelsen er for dig, der vil gøre en forskel og vil klædes på til en fremtid, hvor din fornemmeste opgave bliver at undersøge, diagnosticere og behandle mennesker. Konkurrencen om pladserne på de fire danske universiteter, hvor du kan læse medicin er imidlertid benhård og mange søger forgæves.

Hvad enten du er eventyrlysten og sulten efter internationale erfaringer, eller du ikke kom ind i Danmark og søger andre veje til drømmen om at blive læge, er en lægeuddannelse i udlandet en unik karrieremulighed.

Se alle vores medicinuddannelser i udlandet her

I denne guide samler vi information til dig, der overvejer at læse medicin i udlandet. Læs med og få overblikket over, hvad du skal være opmærksom på før, under og efter afrejsen. Undervejs får du svar på fem ofte stillede spørgsmål:

Læs interviewet med en medicinstuderende i Polen

Hvor kan man læse medicin i udlandet?

Det har længe været populært blandt skandinaviske unge at tage til udlandet for at læse medicin. Mange ser mod Østeuropa og Sydeuropa, hvor leveomkostningerne er lave og det akademiske niveau typisk er højt. Her er det også muligt at studere på engelsk mange steder.

Vigtigst af alt er der ofte flere studiepladser og anderledes optagelsesprocesser. Derfor vil du typisk have bedre muligheder for at komme ind på medicin i udlandet, hvis du søger bredt nok. Dette gælder dog primært inden for EU, da du her er sidestillet med ansøgere fra landet. Det betyder blandt andet, at selve undervisningsafgifterne typisk er lave i forhold til fx USA eller Australien.

Find din medicin uddannelse i udlandet

Når du vælger at studere i udlandet, er der fire faktorer, der spiller ind på dit valg af land:

  • ØKONOMI: sammenlign leveomkostninger og undervisningsafgifter i de lande, hvor du overvejer at læse medicin. Tænk også på udgifter til visum og flybilletter etc.
  • ATMOSFÆRE: overvej om du vil bo i nærheden af en storby, i et varmt klima eller noget helt tredje. Besøg også campus og mærk efter, om atmosfæren passer til dig.
  • AFSTAND: tænk over om det er vigtigt for dig at kunne flyve hjem i ferier og få besøg hjemmefra. I så fald skal du måske overveje at læse i Europa frem for fx USA.
  • SPROG: tag højde for, om du allerede kan sproget i landet eller er klar til at lære det. Du vil typisk skulle kommunikere med lokale patienter i løbet af din lægeuddannelse.

Sidst, men ikke mindst bør du overveje dine planer for fremtiden. Vil du arbejde som læge i Danmark som færdiguddannet, er der nemlig forskellige regler alt efter, om du har studeret i Norden, EU eller et andet sted. Den samlede pris på en hel lægeuddannelse i udlandet kan løbe op i 500.000 kroner, men der vil være gode muligheder for at søge legater både på selve universitet og andre steder.

Læs også: 3 tips til din legatsøgning

Til toppen

Hvordan bliver man optaget på en lægeuddannelse i udlandet?

En gymnasial uddannelse med et relativt højt gennemsnit og gode karakterer i naturvidenskabelige fag som matematik, fysik og kemi på minimum B-niveau er som regel nødvendig, når du vil læse medicin i udlandet.

Du skal således leve op til nogenlunde de samme krav, der stilles til medicinstuderende i Danmark, når du søger ind på medicin i udlandet. Skal du studere på engelsk skal du også enten have gode karakterer i engelsk eller tage en sprogtest som fx TOEFL.

Langt de fleste lande har begrænsede pladser på deres medicinstudier, og som herhjemme er konkurrencen om pladserne stor. I modsætning til de danske universiteter er optagelsen i de fleste lande imidlertid ikke udelukkende baseret på karaktergennemsnit. I stedet vil du typisk skulle deltage i et personligt interview og/eller en optagelsesprøve. Du kan se nogle af de mest udbredte optagelsesprøver nedenfor.

De mest udbredte optagelsesprøver til medicin i udlandet

Det betyder, at du har bedre chancer for at komme ind til trods for et mindre godt gennemsnit fra gymnasiet end i Danmark, hvor pladserne på medicin i kvote 2 er begrænsede.

Søger du via en studieagent får du hjælp i hele processen med alt fra oversættelse af dine karakterer til at komme på plads ved studiestart. Her kan du også få vejledning om forberedelse til optagelsesprøver og eventuelle pre-med kurser og forløb.

Læs også: Din guide til kvote 2 på medicin 

Til toppen

Hvordan adskiller medicinstudier i udlandet sig fra Danmark?

Lægeuddannelsen er et langt forløb, der inkluderer både akademiske studier efterfulgt af turnus og specialeforløb. Undervisningen i det akademiske forløb veksler mellem forelæsninger, undervisning på mindre hold og klinisk undervisning. Omfanget af den kliniske undervisning stiger desto længere på uddannelsen, du kommer.

I modsætning til i Danmark, hvor du tager en bachelor- og kandidatuddannelse af hver tre års varighed, består medicinstudier i udlandet typisk af:

  • Seks års samlet uddannelse, der svarer til en bachelor og kandidat. Dette gælder fx for lande som Polen, Tjekkiet og Spanien.
  • Fire års uddannelse på medical schools, der er på kandidatniveau og kræver, at du har en relevant bachelor forinden. Dette gælder fx for USA og Australien.

I England kan du vælge mellem begge typer af medicinstudier. Den samlede uddannelse findes dog både som en femårig uddannelse og som en seksårig uddannelse, der inkluderer et års ‘pre-medical studies’.

Find medicinstudier i udlandet

I Polen findes der også enkelte universiteter, hvor du kan tage en fireårig uddannelse i medicin for ansøgere med en bachelor. I Frankrig starter du derimod med to år (PCEM), hvorefter du skal bestå en prøve, før du kan fortsætte på andet trin (DCEM), der varer fire år.

Når du læser en samlet uddannelse af fem eller seks års varighed skal du være opmærksom på, at du kun kan få SU til de sidste fire år af uddannelsen. For at få SU til medicinstudier i udlandet skal du desuden opfylde de generelle SU betingelser, og uddannelsen skal være optaget på Fast Track listen.

Læs også: Guide til SU i udlandet 

Kan man blive overflyttet til en medicin uddannelse i Danmark?

Overflytning mellem medicinstudier i forskellige lande kræver typisk en del benarbejde. Der er nemlig typisk nogle meget specifikke krav, som dine studier i udlandet skal leve op til for, at du kan få dem anerkendt og meritoverført til en dansk medicin uddannelse. Det gælder både, hvis du har læst i udlandet og vil tage resten af din uddannelse i Danmark, og hvis du vil tage et semester i udlandet som en del af din medicin uddannelse ved et dansk universitet.

Tager du en samlet fem - eller seksårig uddannelse i medicin i udlandet, vil du ofte have bedst mulighed for at blive overflyttet mellem tredje og fjerde år, da det er her, at studerende i Danmark går fra bachelor - til kandidatdelen. Kontakt det eller de universiteter, du vil søge om overflytning til i god tid for vejledning.

Til toppen

Kan man få autorisation og arbejde i Danmark efter at have læst medicin i udlandet?

For at arbejde som læge i Danmark skal du som minimum have autorisation og tilladelse til selvstændigt virke ved Styrelsen for Patientsikkerhed. Du kan først opnå tilladelse til selvstændigt virke, når du har afsluttet det, der svarer til den etårige kliniske basisuddannelse (KBU). Vil du tage din KBU i Danmark, skal du kontakte sekretariatet for lægefaglig videreuddannelse i en af de tre videreuddannelsesregioner (Øst, Syd og Nord).

Ved ansøgning om autorisation og tilladelse til selvstændigt virke er det afgørende, hvor du har gennemført dine medicinstudier i udlandet:

  • NORDEN eller EU/EØS: Inden for EU er der et direktiv, der sidestiller medicinstudier fra alle EU/EØS lande. Det betyder, at du ikke skal gennemføre yderligere uddannelse eller sprogtests for at opnå autorisation som læge i Danmark. Bemærk at kravene til dokumentation afhænger, om du har taget din uddannelse inden for Norden eller EU/EØS.
  • UDEN FOR EU/EØS: Som dansk statsborger med en kandidatuddannelse i medicin uden for EU/EØS skal du igennem det særlige autorisationsforløb for 3. lands læger. Denne proces består af flere trin, der starter med godkendelse af din uddannelse og munder ud i en evalueringsansættelse, hvor du i den sidste måned kan søge om tilladelse til selvstændigt virke som læge. Har du en dansk gymnasial uddannelse eller opfylder du på andre måder sprogkravet, skal du ikke tage en sprogtest.

Når du har modtaget din autorisation og tilladelse til selvstændigt virke, har du mulighed for at starte på dit hoveduddannelsesforløb som speciallæge i Danmark. Husk dog, at du skal begynde på din uddannelse til speciallæge inden for fire år.

Sådan opnår du autorisation med en lægeuddannelse udenfor EU

Er medicinstudier i udlandet noget for dig?

Er du klar til at rejse ud og forfølge din drøm om at læse medicin, er der flere steder at starte. Der findes blandt andet en række specialiserede studieagenter, der samarbejder med førende universiteter i udvalgte lande. Vil du til Polen er Agder Vitenskapsakademi et godt bud, mens Study for a better future er oplagt til dig, der vil læse medicin i Spanien. Drømmer du derimod om med-school i USA, Australien eller England er EDU Danmark en mulighed.

Find medicinstudier i udlandet


Annoncer