Mød en politistuderende

Martin har altid drømt om at arbejde i politiet, men vejen dertil har ikke været legende let. Undervejs har han arbejdet 10 år som kok, og først da han søgte ind på politiskolen for anden gang, kom han ind. I dag er Martin igang med sin bacheloruddannelse i politiet.




Politistuderende

 
  • Martin
  • Politiskolen Brøndby
  • Varighed: 4 år og 4 måneder

bjælke

Hvordan startede din interesse for at søge ind i politiet?

Den startede i 10. klasse, hvor jeg var i praktik i politiet. Dengang var jeg dog kun 17 år, og du skal jo være 21 år for at blive optaget på Politiskolen. Dertil var jeg nok lidt skoletræt, og ville gerne have en uddannelse med en fysisk hverdag. Så jeg søgte ind på kokkeuddannelsen, og har arbejdet som kok i 10 år både i Danmark og udlandet. Det var super fedt, men det med at blive uddannet politimand lå hele tiden i baghovedet, så derfor søgte jeg ind i politiet for fire år siden.

Hvorfor søgte du ind på Efterslægtens politipakke?

Da jeg kom tilbage fra udlandet og søgte ind på politiuddannelsen, blev optagelseskravene lavet om. Du skulle have en gymnasial uddannelse, og det havde jeg ikke. Jeg havde været til optagelsesprøven og egentlig også fået en plads i politiet, men de satte simpelthen alle optagede på standby. Efter et halvt år fik jeg så et afslag, fordi jeg ikke havde en gymnasial uddannelse. Vi havde været så mange i puljen, at politiet kunne vælge og vrage mellem os, der var optaget. Jeg synes dog, at det er fair nok, at du skal have en gymnasial uddannelse, så du viser, at du kan finde ud af at studere og være refleksiv omkring, hvad der sker omkring dig ude i verden.

Der tænkte jeg så over, hvad jeg skulle, da jeg jo stadig drømte om at blive optaget i politiet. Så jeg søgte lidt rundt på internettet og fandt Efterslægtens politipakke, hvor jeg på 1 år kunne læse de gymnasiale fag op, som jeg havde brug for. Jeg besøgte så Efterslægten, og havde en god snak med dem, før jeg startede.

Hvordan oplevede du undervisningen på Efterslægten?

Lærerne var virkelig kompetente, og undervisningen var god. Jeg var 26 år, da jeg startede på skolen, så jeg var en af de ældste i klassen. Du kommer i en klasse med folk i forskellige aldersgrupper og det var heller ikke alle, der læste Politipakken, fordi de drømte om at blive politibetjente.

Os som var lidt ældre fandt sammen i klassen, og gjorde det klart for de yngre, at vi ikke var der for at spilde vores tid. Når du er 18 år, kan du jo godt have en anden indgangsvinkel til at studere, men underviserne var virkelig dygtige. Så hvis du ville, kunne du få maksimalt ud af undervisningen.

Hvordan var efterslægtens politipakke med til at gøre dig klar?

Jeg havde jo ikke gået i skole i 10 år, så det var flere år siden, at jeg havde siddet stille på skolebænken og lavet lektier. På den måde blev jeg forberedt til at have lange dage, hvor jeg modtog undervisning og bagefter skulle hjem og forberede mig til dagen efter med lektier. Mit år på Efterslægten var lidt et ’opvarmningsår’, hvor jeg blev skarp på, hvad det vil sige at være studerende igen.

Var idræt på Efterslægten med til at gøre dig klar til politiets fysiske optagelsesprøve?

Vi havde idræt på B-niveau, hvor du både undervises i teori og praksis. Jeg har altid været glad for idræt, og det er væsentligt at have en interesse for faget. Det er dog ikke nok at have idræt én gang om ugen, hvis du vil bestå politiets fysiske adgangsprøve. Så du skal være engageret i din fritid også, men havde du interessen kunne du virkelig lære meget i idræt.

Hvad har du gjort ved siden af for at komme i form til politiets fysiske optagelsesprøve?

Jeg spillede meget fodbold som yngre, men fik desværre en knæskade. Derefter begyndte jeg at løbetræne, og har så kombineret løb med crossfit og styrketræning.

Det var super godt, at jeg træende med nogle kammerater. De hev mig afsted, når jeg ikke lige var gearet til det. Jeg vidste jo, at jeg skulle op til politiets fysiske prøve, hvor det virkelig er en intern konkurrence. Kun de bedste går videre, så det motiverede mig til at holde kroppen i gang. Jeg tænkte: Hvis det virkelig er det her, du vil, så kan det godt betale sig at løbe en tur nu!

Søgte du direkte ind på Politiskolen efter dit år på Efterslægten?

Ja, jeg skulle jo igennem hele optagelsesprøven igen. Jeg besluttede dog at fortsætte på Efterslægten for at færdiggøre en hel HF ved siden af, så det ikke bare havde været spild af tid, hvis jeg ikke blev optaget i politiet. Jeg blev heldigvis optaget, så jeg afsluttede HF og startede på Politiskolen i marts 2014.

Hvordan er politiuddannelsen bygget op?

Altså du starter med at gå i skole i 8 måneder, hvorefter du skal i praktik et halvt år i beredskabet. Her har du tæt samarbejde med vagtcentralen og skal eksempelvis ud til husspektakler, trafikuheld og så videre.

Derefter skal du tilbage på skolen et halvt år. Og så kommer du i praktik i lokalpolitiet, hvor du er med til at efterforske. Du går altså i dybden med forskellige sager, og undersøger eksempelvis om der er sammenhænge mellem forskellige indbrud og så videre.

Derfra slutter du af med 8 måneder på skolen, hvor du også skriver dit bachelorprojekt.

Hvor meget ansvar får du i praktikperioderne på Politiskolen?

Du er fra dag ét fuldstændig på lige fod med alle andre, og går ikke rundt med et elevskilt. De første uger har du en form for mentor, som du har patrulje sammen med. Det betyder, at hvis du er ude til noget, hvor du føler dig usikker, så har du en erfaren makker, der kan træde til.

Du indgår også som en del af nomineringen på politistationen, og har selvfølgelig uniformen på. Så fra dag ét kan du faktisk komme ud for det samme som en politibetjent, der har arbejdet i politiet i 20 år. Det er super fedt, at du bliver kastet ud i tingene. Virkelig lærerigt.

Dog er alting jo nyt første gang, du prøver det. Jeg kan huske første gang jeg var med ude til et husspektakel, hvor jeg skulle fortælle to voksne mennesker på alder med mine forældre, at de skulle opføre sig pænt. Der fik jeg lige et skub af min makker, og blev kastet ud i det.

Jeg havde heller aldrig set en død person før jeg startede i politiet. Det fortalte jeg så min makker, og det blev der så taget hensyn til. Og sådan er det jo også, når du er færdiguddannet. Du kan måske have en dårlig dag, hvor du ikke kan rumme det i er på vej ud til. Så siger du det højt, og i forbereder jer på vej derud.

Du undervises også i psykologi på Politiskolen, fordi det er så stor en del af det, at du skal være mentalt forberedt. Vi har også ’Psykologisk de-briefing', som obligatorisk for at sikre, at hvis du oplever noget voldsomt, så får du bearbejdet det.

Hvad er det mest udfordrende ved at være politistuderende?

Alting er nyt, og du mangler erfaring. Jeg tror klart, at det er det mest udfordrende, fordi du er lidt usikker i starten, men du har jo erfarne kollegaer omkring dig. De fleste har respekt for uniformen i sig selv, men det kan være udfordrende, hvis nogen omtaler dig på en måde, der ikke er så rar. Der skal du være bevidst om, at de jo taler til uniformen.

Vi undervises også i det ude på Politiskolen, hvor lærerene gør meget ud af, at det ikke er dig som person, der generes. Det er jo de færreste, der er vant til at blive omtalt grimt. Modsat må du ikke kalde politiet, hvad som helst, men det er klart, at du lærer at lade det fise ind af det ene øre og ud af det andet.

Hvilke jobmuligheder åbner politiuddannelsen op for?

Du bliver som udgangspunkt uddannet gennem bacheloren til at arbejde i politiet, men der er mange andre muligheder for videreudvikling. Jeg var eksempelvis til et informationsmøde omkring at blive livvagt, der tager yderligere 5 år, hvor du igen skal gennem et optagelsesforløb. Du kan også blive hundefører eller lave internationalt arbejde, hvilket jeg drømmer om.

Det kan eksempelvis være gennem FN, hvor du bliver udsendt til at (efter)uddanne det Afghanske politi. Du kan også komme til Afrika eller Grønland. Der er rigtig mange veje at gå, og det synes jeg er fedt. Du går aldrig i stå, og kan hele tiden udvikle dig.

Skal du være en bestemt type for at blive optaget på Politiskolen?

Der er rigtig mange typer, og sådan skal det jo helst være. Du skal have empati, og det er vigtigt, at du har disciplin og sympati. Og så skal du måske være en god menneskekender? Men det her med at kunne tale med forskellige samfundslag, det lærer du undervejs. Jeg tror ikke, at du skal være en bestemt type. Hvis det virkelig er din store drøm, så kan du også gøre det.

Har du et godt råd til unge, der drømmer om at arbejde i politiet?

Det er godt at være ambitiøs, for der er konkurrence mellem dig og de andre, der kommer til optagelsesprøve. Så du skal virkelig vise, at du vil det, og tro på, at du kan! Lad være med at blive slået ud, hvis du ikke kommer ind første gang, men søg ind igen. Jeg fik jo også afslag første gang.

Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder som uddannet politibetjent? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn


Find din politiuddannelse her

Læs mere om Politiskolens uddannelser


Annoncer