Frederikke Aagaard, Selvstændig arkitekt, designer og TV-vært

Her kan du møde Frederikke Aagaard, der i dag er selvstændig arkitekt med virksomhed under samme navn. På denne side kan du læse mere om Frederikkes hverdag.

  • Frederikke Aagaard
  • 42 år
  • Cand. Arch (KADK)

  • Kan du kort beskrive det forretningsområde, du beskæftiger dig med og dine primære arbejdsopgaver?

Jeg er uddannet arkitekt på Kunstakademiets Arkitektskole i København og på Bartletts School of Achitecture i London, og i dag arbejder jeg som selvstændig - primært med formidling af design og arkitektur. Det skete meget naturligt, da jeg efter studiet lagde ud med at arbejde foran kameraet på et tv-program, der hed ”Drømmeværelset”, og siden da er det blevet til en del andre værtsroller i programserier på henholdsvis DRK og TV2 Fri. Snart går jeg i gang med endnu et projekt på DR1, så på den måde er TV også klart blevet ét af hovedområderne i min virksomhed. Det er altid programserier med fokus på formidling af design og arkitektur, da det er vigtigt for mig, at jeg stadig forholder mig til mit fag. For mig handler det om at formidle viden om hvordan man belyser et rum, hvilke farver der påvirker os på forskellige måder, hvad der skal til for at man føler sig tryg i et rum, og hvorfor det er vigtigt at have fokus på, hvilke materialer man anvender i sin indretning. På den måde kommer mit arbejde også til at handle om at sætte fokus på, hvordan arkitektur og design skal være funktionelt – og også æstetisk.

Udover TV har jeg desuden produceret en podcast i samarbejde med Dansk Arkitektur Center, jeg har min egen youtube-kanal, og samtidig kuraterer og designer jeg også udstillinger blandt andet i samarbejde med Dansk Design Center og Kulturministeriet. Senest lavede jeg en udstilling i Rusland om dansk design. På den måde består mit arbejde i at formidle design og arkitektur gennem mange forskellige platforme.

Som en sekundær forretning laver jeg også indretning af virksomheder og private hjem. Det gælder virksomheder eller private personer, der henvender sig til mig, men den del udgør ikke størstedelen af mit arbejde. I Danmark kan det være svært at gøre indretning af private hjem til en levevej, da det for mange ikke er en prioritering at afsætte store budgetter til at betale en indretningsarkitekts arbejdsløn. Dermed vil jeg heller ikke rådgive studerende, der drømmer om overdådige private indretninger, til at blive i Danmark.

  • Hvad er de mest spændende og udfordrende opgaver i dit job?

Jeg synes, at det er spændende at arbejde med formidling af arkitektur og design i forhold til at kommunikere bredt til mange mennesker. Det er vigtigt for mig at tage mit fag og brede det ud på en måde, hvor andre mennesker kan blive begejstrede eller smittede af glæden til at skabe noget. På den måde handler de mest spændende arbejdsopgaver helt klart om at formidle arkitektur og indretning til den brede befolkning.

I forhold til de mest udfordrende opgaver i mit job, er det til tider svært at være selvstændig. Selv om jeg har arkitekter og designere ansat på projekter, er meget af mit arbejde bundet op på, at jeg møder op personligt og holder et foredrag eller optager et program. Jeg er i gang med en proces om at få en partner, for det bliver ofte for travlt, når jeg er ude af kontoret i længere perioder.

  • Hvordan bruger du din uddannelse som arkitekt i din nuværende stilling?

Jeg bruger en del af den grundviden, som jeg har fået gennem uddannelsen i mit daglige arbejde, men jeg har også lært en masse siden, hvilket jeg tror er meget typisk, idet man lærer rigtig meget at arbejde og bruge den lærte teori i praksis.

I løbet af min uddannelse har jeg også erhvervet en række kompetencer, som jeg tager med mig i mit arbejde. Det gælder eksempelvis det at styre og gennemføre et procesløb eller at stille sig op og fremlægge sin viden og formidle den til andre.

  • Hvad er de tre vigtigste ting for dig i dit arbejde?

1. Jeg er rigtig glad for at være selvstændig, og det er vigtigt for mig, at mit arbejdsliv er fleksibelt, så jeg ikke skal ud på et kontor og gentage mig selv hver dag.

2. Det er også rigtig vigtigt for mig, at jeg brænder for mit fag. Jeg kunne ikke lave det, jeg gør, hvis ikke det var fordi, at jeg var så passioneret omkring mit arbejde, og det jeg laver.

3. Endeligt er det en stor motivation for mig, at jeg er med til at skabe gode rammer for mennesker, der både er funktionelle og æstetiske. Det har direkte indflydelse på vores livskvalitet, om vi bor med kvalitative materialer og god belysning.

  • Har du gode råd til arkitektstuderende, der drømmer om at blive selvstændige?

1. Find en samarbejdspartner med andre forcer end dig selv

Jeg har aldrig prøvet andet end at være selvstændig. Jeg havde en virksomhed eller to, mens jeg studerende, så for mig skete det faktisk ret naturligt. Men mine erfaringer har også lært mig, at det til tider kunne have været en fordel, hvis jeg havde haft en samarbejdspartner til at hjælpe mig på de områder, hvor jeg ikke selv er stærkest, eksempelvis med struktur og salg.

2. Gå efter det 

Hvis du drømmer om at blive selvstændig, så skal du endelig bare gøre det. Der er mange af muligheder som selvstændig, så derfor må man ikke være bange for at kaste sig ud i det.

3. Tag en anerkendt, klassisk uddannelse

Jeg vil anbefale, at man går efter at få en anerkendt, klassisk uddannelse som arkitekt eller designer fra KADK eller statsskolerne. Jeg har været involveret i mange ting og projekter, siden jeg blev færdig, men min uddannelse føles lidt som en tryg rygrad i alt, hvad jeg laver. Det er en blåstempling både herhjemme, men bestemt også internationalt, og det, at jeg kommer fra KADK, har skabt nogle muligheder for mig, som jeg måske ikke havde fået uden min uddannelse. Der findes mange designkurser inden for blandt andet styling og indretning, men arkitektur handler mest af alt om at skabe funktionelt design, og dermed er jeg også fortaler for en uddannelse, der lægger vægt på den del.

Læs mere om Frederikke Aagaard


Annoncer