Uddannelse og karriere inden for de kreative fag

Drømmer du om en fremtid som musiker, skuespiller eller danser? Læs med i guiden her, hvis du drømmer om at gøre din passion til din levevej.

Uddannelse og karriere inden for de kreative fag

Denne karriereguide er for dig, der drømmer om at gøre din passion til din levevej. Her kan du spore dig ind på hvilken uddannelse inden for de kreative fag, der passer dig, og hvilke muligheder du har. 

Skuespiller, danser eller musiker - Hvilke kreative uddannelse passer dig?

En uddannelse inden for kunst er for dig, som gerne vil leve af dine kreative evner inden for fx musik, skuespil og dans. Du vil igennem uddannelsen og senere jobs i høj grad arbejde med at udtrykke dig kunstnerisk gennem krop, bevægelse og instrumenter.

Det er et jobområde, hvor kun de dygtigste og allermest dedikerede formår at skabe sig en levevej. Du kan også beskæftige dig med kunsten på det mere teoretiske niveau med fx. en universitetsuddannelse, som åbner for en bred vifte af jobmuligheder.

Hvilke kreative uddannelser findes der?

Du ved sikkert allerede, hvor dine evner og talenter inden for det kunstneriske område ligger, og måske vil du gerne kombinere dem. Herunder kan du læse om tre uddannelser inden for området. Musik, Dans og Skuespil. Foruden disse kan du også vælge at skabe dig en karriere inden for fx kunst eller fotografi.

Musikuddannelse

Der findes både videregående uddannelser og uddannelser på højskoler. Højskoleuddannelserne er primært for at finde inspiration og finde din musikalske retning. Hvis du gerne vil leve af musikken, kan du søge om optagelse på musikuddannelserne på et universitet eller på konservatoriet. Fælles for uddannelserne er, at der er en praktisk del, og du skal spille et eller flere instrumenter.

På musikkonservatoriet er det desuden et krav for optagelse, at du skal igennem en optagelsesprøve. På konservatoriet lærer du udover at finde dit eget kunstneriske udtryk og indgå i samspil med andre også om bl.a. pædagogiske teorier, musikhistorie og kulturlivet. Uddannelsen inden for musikvidenskab består af en bachelordel og en kandidatdel. På uddannelsen beskæftiger du dig med musik og musikkultur i bred forstand.

Bliv musiker

Danseuddannelse

Uanset om du danser på professionelt niveau eller hobbyplan, er det en god idé at få undervisning af professionelle dansere. For dig som gerne vil snuse til dansens verden findes der rigtig mange danseskoler i hele landet, og mange højskoler udbyder også kurser i dans. Hvis du gerne vil arbejde professionelt med dans, kan du tage en videregående danseuddannelse.

Du skal bestå en optagelsesprøve for at komme ind, og uddannelsen giver både praktiske og teoretiske færdigheder inden for danseteknik. Du kan også læse dansevidenskab på universitetet som et tilvalgsfag, hvis du er i gang med en anden uddannelse. Her lærer du om dansens historie og om teori bag danseteknikkerne.

Bliv danser

Teater og skuespil

Du kan uddanne dig til professionel skuespiller på en af statens tre skuespiller-/teaterskoler i København, Aarhus eller Odense. Der er ingen specifikke adgangskrav, men du skal bestå en optagelsesprøve for at komme ind. Uddannelsen stiller krav til udviklingen af din egen personlighed, og du lærer bl.a. at beherske kroppen genne, bevægelsesfag og har fag i tale og sang.

I Fredericia findes der desuden en musicaluddannelse, hvis du gerne vil kombinere skuespil, sang og dans. En tredje mulighed er at beskæftige sig med området med en mere teoretisk tilgang på universitetet. Her findes både bachelor- og kandidatuddannelser inden for teater, dramaturgi og perfomance, og du vil bl.a. have fag som teaterhistorie, dramaturgi og analyse af værker og tekster.

Bliv skuespiller

Karriere og videreuddannelse inden for de kreative fag

Afhængig af interesse og kompetencer er det meget forskellig, hvilke jobs du kan bestride inden for området. Som skuespiller eller musiker kan du have fast job som udøvende kunstner, men en del har også andet arbejde ved siden af. Derudover får uddannede arbejde inden for undervisning, kulturområdet, medier, formidling og produktionsselskaber.

Det er altid muligt at tage kurser for at dygtiggøre sig, og inden for universitetsverdenen kan du beskæftige dig med forskning, undervisning og vejledning.

> Karriereguide: Design, stil og kreative fag


Annoncer