Hvad laver en tandklinikassistent?

Mød Anita, som de sidste 10 år har arbejdet som tandklinikassistent hos Tandlæge P Danneskiold-Samsøe. Anita er uddannet klinikassistent ved Panum Instituttet i København.

[Facebook:like]

klinikassistent i job


 

Navn: Anita Andersen

Job: Tandklinikassistent hos Tandlæge P Danneskiold-Samsøe

Uddannelse: Klinikassistent, Panum Instituttet

Mød en tandklinikassistent

Mød Anita Andersen, som de sidste 10 år har arbejdet som klinikassistent hos Tandlæge P Danneskiold-Samsøe. Hun startede på jobbet straks efter, at hun var færdig med grundforløbet som klinikassistent hos Panum i København.

Hun elsker stadig sit job, og nedenunder kan du høre hendes beretning om, hvordan hun fik jobbet, hvordan livet som tandklinikassistant er og alt deri mellem.

Skrevet af Informationsmedarbejder, Stephanie Fuglsang

Hvilke arbejdsopgaver har du som klinikassist i dit nuværende job?

"Jeg arbejder som tandklinikassistent, og det vil sige, at jeg varetager patienternes og tandlægernes ønsker og omsorg. Så jeg sidder og assisterer ved stolen, tager telefonen og ordner instrumenter."

Hvad er det bedste ved dit job?

"Det er helt klart at møde alle de forskellige mennesker hver dag. Der er ikke én dag der er ens. Man ved jo ikke, hvad hver dag bringer - der kan komme akutpatienter ind, eller patienter der bare skal have en tandrensning, som så ender i en tandudtrækning, rodbehandling eller det kan vise sig, at de har knækket en tand. Så skal man så præparere, det vil sige man i det tilfælde skal slibe til en krone."

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?

"Det mest udfordrende er nok, at man skal sidde og holde en meget stor mand i hånden, når han skal bedøves. Det mest udfordrende er, når man skal fortælle patienter, hvilken behandlingstype de skal have lavet. Generelt bliver patienter faktisk skræmt, når de ikke kan være med i processen."

"I bund og grund burde de faktisk have et spejl i loftet, så de kan se hvad tandlægen foretager sig. Fordi når man ikke kan være med i, hvad tandlægen laver, og klinikassistenten skal suge, så kan det godt skræmme patienterne. For de har ingen indflydelse overhovedet. De får kun at vide, hvad der skal ske. Det at berolige patienter, eller at de begynder at græde eller bakker ud midt i det hele, det er en kæmpe udfordring."

Hvordan fik du dit første job? Og hvor lang tid gik der fra du var færdiguddannet, til du startede i dit første job?

"Som klinikassistent skal man på et grundkursus forløb først. Alt efter ens skolegang kan den periode variere mellem 3 måneder til et år. Jeg var der så 3 måneder, og når man går inde på Panum, herinde i København,  så lærer man om de grundlæggende arbejdsområder - alt fra søvfyldninger, plastfyldninger, tandudtræk, proteser osv. Der lærer man de grundlæggende trin. Når man så er færdig der, skal man søge en praktikplads, og der gælder det lidt om at have en vis portion kækhed når man søger job. Det, det drejer sig om, det er at du virkelig kan snakke med patienter og at man har en udstråling."

tandklinikassistent job

"Jeg fik jobbet ved at min nuværende chef søgte en elev. Han søgte en elev med tiltrædelse 1. august, og jeg kunne faktisk først starte til 1. oktober. Jeg var inde på Østerbro og tale med dem, og jeg følte bare at det var det rigtige sted for mig. De fortalte mig så, at det faktisk var senest 1. august de skulle bruge en elev, fordi deres nuværende elev ville stoppe. Men da jeg så gik derfra, sagde jeg til dem, at de skulle overveje ikke at smide guld på gaden. Så de skulle tænke sig om en ekstra gang. Også ringede han til mig, da jeg var kommet hjem og sagde, at de ikke ville smide guld på gaden, hvis jeg var så god som jeg var."

Hvilken uddannelse har du taget? Og hvorfor valgte du den?

"Grunden til, at jeg har valgt klinikassistentuddannelsen, er at det er en menneskelig opgave - det vil sige, at vi aldrig kan blive erstattet med maskiner. Og der vil altid være behov for en klinikassistent, fordi en tandlæge kan ikke arbejde selvstændigt. Der er ingen tandlæge, der får noget fra hånde, hvis de arbejder selvstændigt. Der er heller ikke specielt stor arbejdsløshed inden for tandklinikker."

"Under ens uddannelse har du den internationale uddannelse og du har den europæiske, så man kan arbejde med den i hele verdenen. Og det synes jeg var ret sejt. Og igen, så har det noget med mennesker at gøre. Jeg kan godt lide at drage omsorg."

Hvordan oplever du hverdagen som klinikassistent i forhold til det, du havde forestillet dig, da du startede på studiet?

"Jeg er overrasket over, hvor stressende det kan være. Man skal heller ikke altid regne med, at man kommer til at holde frokost kl. 12. Ligesom man heller ikke altid skal regne med, at du har fri kl. 17. Angående tandlæger, så skal man holde fast i sit eget, for ellers så kan man hurtigt blive misbrugt i jobbet, at man så er der lidt længere. Hvis ikke man kan stå fast, så tror jeg man har svært ved det - men jeg elsker mit job."

Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

"Ja, jeg synes helt klart, at unge mennesker der har mulighed for det, skal tage i praktik via 9. eller 10. klasse. Men de skal selv søge det, for skoleregiet fortæller ikke om det. Der er stadig kun de traditionelle fag som butik og alverdens ting. Du skal selv gå til en studievejleder. Vi har haft flere skolepraktikanter hos os."

"Det er en god idé at gøre, for man får lov til at prøve nogle ting. Du får lov til at suge, lave journaler og tage indkald. Man kan altid kontakte en tandlæge og spørge om man må være praktikant hos dem. Jeg synes det er en god idé, at komme ud og afprøve det inden uddannelsen, for det er nok de færreste der ved, hvad det indebærer at være klinikassistent."

Hvad er dine fremtidsplaner?

"Mine fremtidsplaner er at blive der, hvor jeg er. Min nye chef, som har overtaget klinikken, har beholdt mig. Nu skal klinikken laves om, og så vil jeg gerne efter et par år, sidde som receptionist i stedet for." 

Vil du gerne vide mere om uddannelsen til tandklinikassistent, så kan du læse mere her!


Annoncer

Du er måske også interesseret i: