Sådan kickstarter du din iværksætterdrøm

Går du rundt med en drøm om at blive iværksætter, men ved du ikke helt, hvordan du får idéen ud over tegnebrættet og gjort til virkelighed? Så fat mod. Studentum har sat den idérige iværksætter Asbjørn William Ammitzbøll Flügge, der er bachelor i psykologi & virksomhedsstudier fra Roskilde Universitet og en af hovedmændene bag madspildsprojektet ReGastro.

[Facebook:like]

Asbjørn William Ammitzbøll Flügge

Går du rundt med en drøm om at blive iværksætter, men ved du ikke helt, hvordan du får idéen ud over tegnebrættet og gjort til virkelighed? Så fat mod.

Studentum har sat den idérige iværksætter Asbjørn William Ammitzbøll Flügge, der er bachelor i psykologi & virksomhedsstudier fra Roskilde Universitet, i møde. I artiklen fortæller han om, hvordan han brugte et semester på at udforske innovation og kickstarte madspildsprojektet ReGastro. Og så får du en masse tips og tricks med på vejen til, hvordan du selv kan blive iværksætter!

Af informationsmedarbejder Anne Sparresø Merklin

Du tror måske, at iværksætteri altid starter som konkrete idéer, der bliver omsat til virkelighed. Det var dog ikke tilfældet, da otte studerende fra Roskilde Universitet i 2011 startede ReGastro:

”ReGastro startede som et 3. semesterprojekt, hvor vores vejleder var afvikler på innovationsfestivalen AfsnitI. Hans opgave til os var, at vi skulle skrive om begrebet ’innovation’ og udvikle et koncept, der kunne blive afviklet på festivalen. Så vi blev simpelthen tvunget til at finde på noget!”, fortæller Asbjørn.

Innovation er mere end en god idé

ReGastro startede ikke som en god idé, men som en masse post-its på en væg, der blev samlet i 10 kategorier og sorteret med nøje overvejelser og diskussioner af, hvad der fungerede og ikke fungerede. På den måde greb de studerende projektet teoretisk og metodisk an, hvilket er lidt omvendt af den klassiske tankegang om, hvordan innovative projekter starter.

”Projektet var et casestudie af, hvordan innovationsmodeller og metoder fungerer i praksis. Innovation er ikke bare en idé, du får, når du træder ned i en vandpyt og tænker, at det kunne være nice, hvis dine sko ikke blev våde, og så laver noget mod det. Innovation er noget, du kan fremprovokere, det er ikke bare et lyn fra en åben himmel”.

Brug din uddannelse som kickstarter

Hvis du er studerende, så kan det være en god idé at bruge et semester eller et semester på at arbejde på dit innovative projekt. Her får du nemlig muligheden for at opnå teoretisk og metodisk indsigt i, hvordan du kan udvikle projektet og omsætte det til virkelighed. Og så får du samtidig muligheden for at teste, hvordan omverdenen tager imod det.

ReGastro havde allerede testet folks respons på deres koncept om at lave mad af overskudsvarer fra supermarkederne. De vidste derfor, at idéen faktisk kunne leve i virkeligheden. Den helt store udfordring for gruppen var derfor i stedet, hvad der skulle ske når semestret var slut?

”Vi vidste jo godt, hvordan det var at arbejde sammen. Så vi skulle egentlig bare beslutte, om vi ville fortsætte? Det har været en styrke at starte projektet med nogen, du kender godt og studerer sammen med, men det er i virkeligheden også besværligt, fordi du er studiekammerater, driver virksomhed, er kollegaer og venner på samme tid”.

Brug din omverden som inspiration

Når du starter med samme udgangspunkt som Asbjørn og hans projektgruppe, hvor du ved, at du vil være innovativ, men ikke har et konkret koncept – så bør du starte med at se dig omkring: Hvad har din omverden brug for?

”Interager med den omverden og det miljø, du befinder dig i - på den måde skaber du handling. Vi har deltaget i mange små og store events. Det udviklede sig ved, at vi deltog i events, hvor nogen så os og bagefter kontaktede os eller havde set os, og så kendte de nogen, der skulle lave et event. Vi har faktisk aldrig selv kontaktet arrangørerne, de har altid kontaktet os. Så det er en lidt passiv måde at drive virksomhed på”.

Netop ReGastros potentiale og omverdenens interesse i projektet har båret virksomheden fra tegnebrættet og ud i virkeligheden:

”Vi lever af vores omgivelser, detailhandlen og landbruget, der giver os events og skaber de råvarer, vi skal bruge. I omgivelserne får du det, der gør, at projektet kan leve og det er klart vores force, at vi ikke bare taler om madspild, men gør noget ved det!”.

Madspild som omdrejningspunkt

ReGastros omdrejningspunkt er madspild, og som Asbjørn fortæller, så taler de ikke bare om det – de gør noget ved det! På den måde inspirerer ReGastro besøgende på de forskellige events til at gøre noget aktivt ved madspild derhjemme også.

”Folk har været meget positive, og vi kan klart mærke en ændring fra da vi lavede vores første event med madspild, hvor folk var mere tilbageholdende. ’Er det fra skraldespanden eller containerne?' og 'Bliver man syg?’, var nogle af de spørgsmål, vi fik. I dag siger folk mere: ’Hvor er det bare pisse fedt! Jeg har set nede i min Netto, at de smider store mængder ud’ – og så får vi en god snak om det. Vi har meget bevidst valgt at distancere os fra skraldere, fordi der er et lidt negativt syn på dem, der gør det. Vi får udelukkende råvarer fra supermarkederne, så på den måde får vi det jo før det ender i en container eller skraldespand”.

I dag er madspild et populært emne, og der er ingen tvivl om, at ReGastro har været med til at påvirke samfundets syn på madspild: ”Der er flere, som er blevet positive overfor madspild, fordi det har fået en større samfundsmæssig overvågenhed”. Og det bemærker ReGastro når de afholder events. Eksempelvis bliver de tit spurgt ind til opskrifter eller tips til, hvordan man selv kan mindske madspild derhjemme.

Fra events til undervisning i madspild

Siden 2011 har ReGastro deltaget i alt lige fra Roskilde festival til Arla food fest og en masse andre events. Senest har de stået for at formidle kontakten til Føtex, som et led i 'projekt Suppecyklen' i Frederiksberg Kommune. Ét projekt, hvor der laves suppe af overskudsgrøntsager fra Føtex, der bringes ud og serveres af unge frivillige til socialt udsatte i Finsens Have.

Derudover har ReGastro et større undervisningsprojekt i folkeskolen under udvikling, hvor de gennem 24 temadage sætter fokus på madspild: ”Vi har allerede testet undervisningsmaterialet på to skoler, og er i gang med at søge funding til projektet. Og så har vi talt med COOP for at høre, om de vil levere råvarer til projektet”.

Forbered dig med en stor portion is i maven

Asbjørn fortæller, at den gennemsnitlige iværksætter er en 35 årig mand med en videregående eller mellemlang uddannelse, men han er nu også overbevist om, at der skal mere til end det:

”Det kræver villighed, energi til at arbejde hårdt og du skal være i stand til at leve på en sten. I perioder kan det kræve en smule hensynsløshed, for når jeg ser på mine karakterer i den periode, hvor jeg både var studerende og lavede ReGastro, så kan jeg godt se, at jeg har tilsidesat nogle behov. Det er mange bække små, og når du er i det, så opdager du det ikke. Hvis du vil være iværksætter, kommer du måske til at sige nej til sociale arrangementer, udsætte eksamenslæsning og prioritere din tid anderledes. Og så kan du ikke være en kontrolfreak - du bør have en stor portion is i maven”.

Udnyt tiden, brug omverdenen og få hjælp

Uanset hvilket projekt du drømmer om at føre ud i livet, så giver Asbjørn dig her sine bedste tips med på vejen:

”Hvis du er studerende, skal du udnytte tiden, du har til at undersøge og få gode idéer. Du skal være klar over, at du sagtens kan være iværksætter, selv om du bliver institutionelt skolet. Man tænker tit, at iværksættere er små frie fugle, der skal baske med vingerne og få ting til at ske, men ReGastro er jo opstået på baggrund af akademiske metoder. Så du kan nå langt ved, at gå den utraditionelle vej som iværksætter. Og så skal du være opmærksom på dine omgivelser: Spørg dine forældre om, hvad de laver og hvilke problemer de møder i deres hverdag?

Du kan også spørge dig selv: Hvilke problemer har jeg? For rigtig mange innovative projekter starter som et problem, der skal løses. Og så skal du huske, at du ikke skal kunne alting selv. Hvis du er i stand til at identificere problemet og finde løsninger, så er du også i stand til at finde de rigtige mennesker til at hjælpe dig med at bringe din iværksætterdrøm ud i livet”.

Vil du vide mere om ReGastro? Så kan du besøge deres hjemmeside her.

[Facebook:like]


Annoncer