8 ting du kan overveje inden du vælger karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

 8 ting du kan overveje inden du vælger karrierevej

Står du overfor en skillevej, hvor spørgsmålet “Hvad vil du gerne lave, når du bliver stor?”, skal til at besvares? Har du en stor tvivl omkring, hvilken uddannelse som passer bedst til dig? 

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere og fremtiden. Derfor har vi samlet 8 ting i denne artikel, som du kan tage til overvejelse, når du skal foretage dit valg om uddannelse eller karrierevej. 


1. Få nogle konkrete forslag til din uddannelse med en karrieretest 

Når det gælder om at finde den rigtige uddannelse, kan det for nogle føles som at finde en nål i en høstak og andre ved præcist hvilken uddannelse, som er den rigtige for dem. Er du en af dem, som forsøger at finde nålen i høstakken, så kan du starte med at spørge dig selv om nogle af følgende spørgsmål: 

  • Hvad vækker din interesse? 
  • Hvad vægter du højt? 
  • Hvilke ting i din hverdag gør dig glad? 

Herefter kan du skrive dine svar ned og se, om du kan finde en sammenhæng i dine svar. Vægter du fx at hjælpe andre mennesker højt, og er det også socialt samvær med andre mennesker, som gør dig glad i din hverdag? Så er det måske inden for nogle af disse kategorier, som din karrierevej skal gå. 

For at blive peget i den rigtige retning og reflektere videre over dine valg omkring din karriere, så kan du tage vores nedenstående karriere test. 

Tag vores karriere test her

2. Overvej hvilken retning, som interesserer dig

Der er mange muligheder og forskellige retninger, som man kan vælge, når man skal tage et valg om uddannelse. For at hjælpe din søgen efter din drømmeuddannelse, kan det derfor være en god ide at overveje, hvilken retning dine interesser ligger indenfor.

Er du eksempelvis meget interesseret i, hvordan det politiske system fungerer? Så er en uddannelse indenfor den samfundsvidenskabelig retning måske dér, hvor du skal starte din søgen efter din drømmeuddannelse. 

 

Den naturvidenskabelige retning

Interesserer du dig for astronomi fysik, kemi eller biologi? Den naturvidenskabelige retning er et bredt felt, som indeholder mange forskellige uddannelser og interesser. Det er en retning, hvor job feltet er bredt, og du kan arbejde med alt fra bæredygtig udvikling til at udvikle lægemidler.

Du kan læse mere om den naturvidenskabelige retning i nedenstående boks.

Tag en uddannelse inden for den naturvidenskabelige retning

Den samfundsvidenskabelige retning

Samfund og kultur er en retning, som byder på et hav af uddannelses- og karrieremuligheder. Det er den optimale retning for dig, som har interesse for det politiske system, det sociale system eller det menneskelige system.

Du kan læse mere om den samfundsvidenskabelige retning i nedenstående boks.

Tag en uddannelse inden for den samfundsvidenskabelige retning

Den sundhedsfagligesektor 

Sundhed er et altafgørende element for velfærd, og indeholder både grene af den samfunds- og naturvidenskabelige retning. Har du et ønske om at bruge din hverdag og fremtidige karriere med at gøre en forskel for mange mennesker, og arbejde tæt sammen med mennesker i din hverdag?

Så bør du kigge med i nedenstående boks og se flere uddannelser inden for den sundhedsfagligesektor. 

Tag en uddannelse inden for den sundhedsfagligesektor

Det økonomiske felt

Har du altid haft en stor interesse inden for det matematiske områder, og har du et flair for tal med en god logisk sans? Med en uddannelse inden for det økonomiske felt, kan du få en karriere inden for et bredt område i b.la. strategi, virksomhedsrådgivning, revision eller finansiering.

Kig med i nedenstående boks og læs om uddannelser inden for det økonomiske felt.

Tag en uddannelse inden for det økonomiske felt

 

3. Overvej hvor lang tid, at du gerne vil studere

Inden du fastlægger dig på en eller flere uddannelser, er det vigtigt at spørge dig selv, hvor længe du er villig til at sidde på skolebænken, før du skal ud på arbejdsmarkedet. Er du mest interesseret i det praktiske arbejde til fordel for det teoretiske? Så er det måske erhvervsakademiuddannelserne og professionsbacheloruddannelserne, som du skal være på udkig efter.

Er du helt vild med tanken om at sidde på skolebænken i længere tid og få tid til at fordybe dig i teoretiske problemstillinger, så er det universitetsstudierne, som muligvis fanger din opmærksomhed. 

Hvor lang tid vil du studere?

Din drøm starter her - Tag en videregående uddannelse

4. Søg information fra andre studerende 

Det kan måske være svært at danne sig et overblik over, hvordan en uddannelse er struktureret,  hvordan studiemiljøet er, og hvad man kan forvente som studerende. Det er derfor altid en god ide at forhøre sig hos andre studerende, som går på samme uddannelse. På denne måde får du muligheden, som uddannelsessøgende, at få et førstehåndsindblik i uddannelsens studiemiljø og strukturering. 

Det kan selvfølgelig være en udfordring at finde en studerende, som studerer lige netop på nogle af de studier, som du har overvejet. Derfor har vi på studentum.dk samlet et hav af forskellige studerende, som fortæller om deres egne oplevelser af studiet. 

Følg din drøm - Mød en studerende her!

5. Tag til åbent hus og prøv uddannelsen af

Når din liste med interessante uddannelser bliver kortere, og du er ved at få sporet dig ind på et par enkelte uddannelser, kan du gå i dybden med at researche om dem. De forskellige uddannelsesudbydere gør dog sit bedste for at give de uddannelsessøgende mulighed for at afprøve en uddannelse eller høre mere om den, inden du vælger en specifik uddannelse. 

Du vil derfor hos mange uddannelsesudbydere få muligheden for at: 

  • Komme til åbent hus 
  • Blive studerende for én dag
  • Følge uddannelsen på de sociale medier
  • Bestille en samtale med en studievejleder på uddannelsen

Dette giver dig mulighed for at få en fornemmelse af studiemiljøet samt studiemængden, inden du tager et valg omkring en eller flere uddannelser.

6. Tjek op på adgangskrav for uddannelserne 

Det er altid en god ide at opdatere dig selv omkring, hvilke adgangskrav det enkelte universitet eller erhvervsakademi har samt adgangskravene for den specifikke uddannelse. Nogle universiteter kræver fx, at man som minimum har et snit på 6 for at søge ind via kvote 1, hvor nogle uddannelser kræver, at man har et snit på 7 for at søge uddannelsen gennem kvote 1. 

Det er derfor vigtigt at være realistisk, når man begynder at tænke over, hvilke uddannelser man kan blive optaget på gennem kvote 1. I tilfælde af, at dit snit ikke rækker til at kunne søge om optagelse gennem kvote 1, så har du en mulighed for at søge gennem kvote 2.

Mangler du inspiration til at skrive din kvote 2 ansøgning? Så tvivl ej, på studentum.dk har vi skrevet en artikel, som kan hjælpe dig godt på vej med din kvote 2-ansøgningsproces. Kig med i nedenstående artikel. 

Den gode kvote 2 ansøgning

Der er en anden gældende og vigtig faktor at undersøge, på de uddannelser, som du overvejer at søge ind på, og det er krav for niveau på specifikke fag. Nogle uddannelser kræver eksempelvis, at du har matematik på A-niveau eller engelsk på A-niveau. studentum.dk har samlet en oversigt over forskellige kursusudbydere, som tilbyder enkeltfag med fjernundervisning. 

Læs mere om enkeltfag med fjernundervisning

7. Undersøg jobmulighederne efter endt uddannelse 

Der er mange forskellige faktorer, som man kan vælge en uddannelse ud fra, det kan b.la være: interesse, løn, fremtidsmuligheder osv. Det er dog en vigtig faktor at undersøge, hvilke forskellige jobmuligheder, som der findes på nogle af de uddannelser, som du ønsker at søge om optagelse på. Dette er en vigtig faktor, da nogle uddannelser giver et mere snævert og begrænset udvalg af jobs, hvor andre uddannelser har høj arbejdsløshed. Nogle uddannelser er også specifikt rettet mod  kontorjobs, og hvis du vægter praktisk og fysisk arbejde højt, så er det måske ikke det rigtige uddannelsesvalg for dig. 

Det kan derfor være en god ide at undersøge, hvilke jobs andre fra samme uddannelse har fået, og om dette stemmer overens med, hvad du prioriterer i din hverdag. 

Her på studentum.dk har vi udviklet en karriereguide, hvor du kan læse, hvilke uddannelser der giver specifikke karrieremuligheder. Du kan læse ansattes personlige historier fra studerende til nyuddannet og fastansat. 

Karriereguide - Læs med her!

8. Overvej dine muligheder, hvis det ikke går efter planen

Mange studieansøgere oplever hvert år, at de ikke kommer ind på den uddannelse, som var deres første prioritet. Er du én af de ansøgere, som kun ansøgte om optagelse på en uddannelse, og ønsker at forsøge at ansøge på den samme uddannelse igen året efter? Så har du muligheden for at optimere dine chancer for optagelse gennem en kvote 2-ansøgning i stedet for kvote 1.

Brug dit år på at bygge en stærk kvote 2-ansøgning op med et højskoleophold, som vil være en unik mulighed for at tilegne dig nye kompetencer til cv’et samt venskaber og relationer for livet.

Læs mere om de forskellige højskole udbydere her!

Er din helt store drøm at læse medicin eller psykologi? Så ved du nok også, hvor svært det er at komme gennem nåleøjet, og få en studieplads på nogle af de mest eftertragtede studier. Dette betyder dog ikke, at man skal droppe sin drøm fuldstændig, hvis det ikke lykkes at komme igennem nåleøjet.

studentum.dk har lavet en artikel, hvor du kan læse om forskellige uddannelser, der måske kan være din alternative drømmeuddannelse.

Alternative drømmeuddannelser, hvis du ikke kan komme ind på drømmestudiet!


Annoncer