5 fordele ved en erhvervsuddannelse

Overvejer du at tage en erhvervsuddannelse, og leder du efter grunde til at træffe den afgørende beslutning, så skal du læse med i denne artikel. Vi giver dig 5 fordele ved at tage en erhvervsuddannelse, og giver dig et indblik i livet som studerende på den uddannelsestype. 

5 fordele ved en erhversuddannelse

Overvejer du at tage en erhvervsuddannelse, og leder du efter grunde til at træffe den afgørende beslutning, så skal du læse med i denne artikel. Vi giver dig 5 fordele ved at tage en erhvervsuddannelse, og giver dig et indblik i livet som studerende på den uddannelsestype.


Hvad er en erhvervsuddannelse?

En erhvervsuddannelse er en uddannelse, der fokuserer på erhvervsrettede færdigheder og praktisk erfaring, der er nødvendige for at træde ind på arbejdsmarkedet.

Du er sikkert stødt på en del forkortelser, men en erhvervsuddannelse bliver i udgangspunktet kaldt for en EUD. Erhvervsuddannelserne har tre spor: for unge (eud), for voksne (euv) og som kombination med gymnasial eksamen (eux).

På en erhvervsuddannelse kan du vælge mellem fire hovedområder, og det giver rig mulighed for at finde lige det felt, der interesserer dig. Du kan vælge mellem:

  • Omsorg, sundhed og pædagogik
  • Kontor, handel og forretningsservice
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Teknologi, byggeri og transport

Se EUD-uddannelser her

Forskellige skoler tilbyder forskellige fagretninger inden for hovedområderne. Hvis det er under 1 år siden du gik ud af folkeskolen, så skal du starte på grundforløb 1. Hvis det er mere end et år siden, du gik ud af folkeskolen og er under 25 år, kan du starte direkte på Grundforløb 2, der hører til den erhvervsuddannelse, du ønsker at tage.

Hvis du allerede har en elevplads og er sikker på dit valg af EUD, kan du vælge praktikvejen i stedet for skolevejen. Det betyder, at du starter med tre til seks måneders arbejde på din elevplads i stedet for at starte med et grundforløb.

5 Fordele ved en erhvervsuddannelse

Der er mange fordele ved at tage en erhvervsuddannelse, og i denne artikel vil vi udforske nogle af de vigtigste.

  1. Først og fremmest giver en erhvervsuddannelse dig de praktiske færdigheder, du har brug for at arbejde i din valgte branche. Uanset om du vælger at tage en uddannelse inden for byggeri, detailhandel, madlavning eller en anden branche, vil du få hands-on erfaring med de opgaver, du vil blive bedt om at udføre i dit fremtidige job. Dette betyder, at du vil være godt rustet til at gå direkte ind i arbejdsstyrken og træde ind i en rolle, hvor du kan bidrage til din arbejdsplads fra dag ét.
  2. En anden fordel ved en erhvervsuddannelse er, at den ofte er kortere og billigere end en universitetsuddannelse. Mens en universitetsuddannelse normalt tager mindst tre år kan en erhvervsuddannelse tage så lidt som et år og er ofte billigere, da unge på en erhvervsuddannelse tager færre SU-lån. Dette betyder, at du kan komme ind på arbejdsmarkedet hurtigere og med mindre gæld.
  3. En tredje fordel ved en erhvervsuddannelse er, at den giver dig mulighed for at specialisere dig i et bestemt område. Hvis du allerede ved, hvilken branche du gerne vil arbejde inden for, kan en erhvervsuddannelse give dig den specialisering, du har brug for at lykkes i den pågældende branche. Dette kan hjælpe dig med at skille dig ud fra andre ansøgere til job, da arbejdsgivere ofte foretrækker kandidater med specialiseret viden og færdigheder.
  4. Du har mulighed for at arbejde som elev, i stedet for at studere. Det er en stor fordel både i forhold til løn, og til dine muligheder, hvis du er mere drevet af at arbejde end at studere.
  5. Jobsikkerhed! I en erhvervsreform fra 2015 blev der skabt et mål om at hver 4. unge skulle tage en erhvervsuddannelse. Der mangler nemlig virkelig varme hænder i omsorgssektoren, uddannede i byggebranchen og flere med en viden om den grønne omstilling, som samfundet desperat har brug for. Derfor har du et stærkt udgangspunkt for at få arbejde efter endt uddannelse som fagudlært, da dine evner er i høj kurs.

En erhvervsuddannelse en god måde at opbygge netværk på. Mens du er på uddannelsen, vil du møde andre mennesker, der har lignende interesser og karrieremål som dig selv. Dette kan føre til venskaber og samarbejdsmuligheder, der kan hjælpe dig senere i din karriere.

Du vil få de praktiske færdigheder, du har brug for at arbejde i din valgte branche, det er ofte billigere og kortere end en universitetsuddannelse, du kan specialisere dig i et bestemt område, og det giver dig mulighed for at opbygge netværk. Så hvis du overvejer at tage en uddannelse, er det værd at overveje en erhvervsuddannelse som en mulighed.

Emilia Pedersen

Emilia Pedersen

Digital Content Editor (Vis mere)
Emilia arbejder som Digital Content Editor på studentum.dk. Emilia er blandt andet ekspert i kreative uddannelser, og så er hun skarp på barselsreglerne. Hun har en kandidat fra Københavns Universitet i Visuel Kultur. (Mindre)

Omkring

Emilia arbejder som Digital Content Editor på studentum.dk. Emilia er blandt andet ekspert i kreative uddannelser, og så er hun skarp på barselsreglerne. Hun har en kandidat fra Københavns Universitet i Visuel Kultur.

Annoncer