Uddannelse i Schweiz

Dyk ned i mulighederne i det smukke land

Der er massere af muligheder for danske unge med ønske om studie i udlandet og i Schweiz kan de kombinere deres drømmestudie med oplevelser for livet og mulighed for at lære en ny kultur og måske et nyt sprog at kende.
Viser 1-20 af 22
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-20 af 22
1
2

Uddannelse i Schweiz

Der bor cirka 8 millioner mennesker i Schweiz, der er et af de rigeste lande i verden. Schweizerne har fire officielle sprog: tysk, fransk, italiensk og rætoromansk. Derudover er der mange schweizere, som er dygtige til at tale engelsk – især de yngre. Her på siden kan du læse om de mange muligheder for uddannelse, godt studieliv og sjove rejseoplevelser Schweiz har at byde på.

Uddannelses institutioner i Schweiz

I Schweiz findes der 10 ”kantonale” universiteter og to tekniske. De er alle vurderet til at være blandt de 150 bedste i verden, og det er en enestående statistik. Derudover er der også mange gode professionsuddannelser, tekniske højskoler og specialiserede institutter. Det er især uddannelser inden for økonomi, hotel- og rejsemanagement og teknologi, som er fremragende.

På uddannelsesinstitutioner i Schweiz er der tradition for at have mange studieaktiviteter for at ryste de studerende sammen og skabe minder for livet. Studieaktiviteterne indeholder ofte rejser rundt i landet og muligheder som f.eks. skiferier. Mange skoler tilbyder dog også mere kreative aktiviteter uden for det akademiske pensum, som er ideelt til at skabe bånd mellem de schweiziske og de internationale elever.

Der er flere store studiebyer i Schweiz, hvoraf de største er Zurich, Geneve og Basel. Schweiz er kendt for deres rigdom, prestigefyldte skoler samt deres høje akademiske niveau. 

SU, pris og adgangskrav

Hvis du vælger at tage en hel uddannelse i Schweiz, er det ofte ikke muligt at få den betalt af den danske stat. Det er det dog, hvis du vælger at tage på udveksling et semester eller to, og samtidig er tilknyttet et dansk universitet eller anden uddannelsesinstitution. Der er ofte indgået udvekslingsaftaler imellem danske og udenlandske skoler, som gør det lettere at ansøge om at komme på udveksling samt at få den nødvendige merit, når du kommer hjem. Som udvekslingsstuderende får du også din SU med i de pågældende måneder, du er afsted.

Vil du studere i Schweiz, skal du følge optagelse og adgangskravene på den enkelte uddannelsesinstitution. Der er nemlig ingen fællesnævner om krav, der gælder for alle skoler. Dog skal man vide, at en dansk studentereksamen ikke er tilsvarende en schweizisk, og der skal derfor ofte mere til for at komme ind på en hel bachelor uddannelse i Schweiz. Det kan bl.a. være at du skal have erfaring fra et dansk universitet eller bestå en prøve, som kan tages i Geneve eller Zurich.

Uddannelsessystem

En af grundende til Schweiz’s rigdom er højst sandsynligt også deres gode uddannelsessystem, som er anderledes bygget op end det danske.

I Schweiz er uddannelsessystemet ikke centraliseret under et ministrerium og styrelse, men i stedet er der 11 forskellige systemer, hvor uddannelserne er opbygget forskelligt. Fælles for alle er der de 9 års skolepligt og afgangsprøverne fra det, som svarer til den danske 9. klasse.

To tredjedele af unge studerende vælger en erhvervsuddannelse efter deres ”folkeskole”. Kun ca. 17% tager i Gymnasiet. De schweiziske erhvervsuddannelser er anderledes sammensat end de danske, og giver mulighed for langt flere videre uddannelsesveje efterfølgende. Det er for eksempel muligt at kombinere en håndværksmæssig uddannelse med en studentereksamen og er dermed adgangsgivende til universitet.
En studentereksamen fra et Schweizisk gymnasie regnes også for at være på et højere niveau end det danske, hvilket også er grunden til, at det er adgangsgivende til flere videregående uddannelser end den danske studentereksamen.

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus Schweiz
april 2024
ma
ti
on
to
fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12