5 tips til at få mere ud af dit SU-budget

Det er ikke altid helt let at få SU'en til at slå til. Derfor får du her 5 tips til, hvordan du kan få styr på din økonomi som studerende. Læs med her.

Guide: Få mere ud af din SU

Har du svært ved at få den daglige økonomi til at løbe rundt som studerende? Føler du, at sparegrisen ser noget slank ud og er dine lommer mere fulde af lommeuld, end penge til cafe latté og biografture?

Så er du ikke alene. Mange studerende oplever, at det kan være svært at få SU'en til at slå til. Vi giver dig derfor her 5 tips til, hvordan du får styr på økonomien og måske endda får plads til lidt luksus i studielivet!


1. Lav et budget og få styr på faste udgifter

Et af de vigtigste råd til at leve på en SU er, at du får lavet et holdbart budget. Ja, det er super kedeligt, det kan der ikke herske tvivl om, men et budget kan være forskellen på økonomisk kaos og et godt liv, hvor du har frihed til engang imellem at skeje lidt ud for dine hårdt optjente penge.

Men hvordan laver du egentlig et budget? Svaret er simpelt.

Et budget går i al sin enkelthed ud på at kortlægge alle dine faste og forventede (og uventede!) udgifter og sætte dem i relation til det beløb, du har til rådighed hver måned.

Det vil typisk være et overblik over udgifter til:

  • Husleje
  • El, vand, varme, gas
  • Offentlig transport
  • Mad
  • Sociale arrangementer
  • Sport
  • Husdyr
  • Personlige indkøb
  • Mobilregninger
  • Internet og TV
  • Uforudsete udgifter (tandlæge, medicin mm).

Mange banker har et redskab i deres netbank, hvor du gratis kan lægge et budget.

Når budgettet er lagt, så kan du måske overveje om du har nogle ting, du kan luge ud i mængden? Måske ser du et mønster i sociale arrangementer og personlige indkøb, som du kan undvære?

Eksempel på et budget

Udgifter

Husleje: 3500 kr. 
Mad: 2000 kr.
Mobil: 300 kr. 
Fitness: 230 kr.
Buskort: 630 kr. 
Forsikring: 500 kr. 
Personligt: 600 kr.
Nyt tøj: 600 kr. 

I alt: 8.360 kr. 

Indtægter

SU: 5400 kr.
Job: 3200 kr.
Fra far: 1000 kr.
Vikarjob: 800 kr.




I alt: 10.400 kr. 

Til uforudsete udgifter: 2.040 kr.


2. Få en budgetkonto

Når du har et overblik over din faste månedlige udgifter, er det en god idé at få lavet en budgetkonto, hvor du automatisk overfører det faste beløb til hver måned - og gerne lidt ekstra.

Så ved du i hvert fald, at du er i stand til at betale de faste udgifter.

Ved at lægge lidt ekstra til side hver måned kan du tage højde for uforudsete udgifter, der jo altid dukker op på de mest ubelejlige tidspunkter.

Måske smider dit gamle køleskab pludselig håndklædet i ringen, så du skal investere i et nyt, eller du får en uventet ekstraregning f.eks. for el eller varme. På den måde bliver det heller ikke en ubehagelig overraskelse for dig, når tiden igen kommer til at komme studiebøger.


3. Få fingrene i en billigere bolig

Ja, vi ved godt, at det er lettere sagt end gjort! - Men boligen er oftest den tungeste post på budgettet. Billige boliger, der ligger centralt i forhold til studiestederne hænger heller ikke ligefrem på træerne. De bedste råd er:

  • at blive skrevet op til et kollegieværelse i den by, hvor du gerne vil studere
  • Et kollegieværelse er ofte billigere end at råde over en hel lejlighed
  • Være flere om at dele en lejlighed - måske flytte sammen med en veninde, ven eller kæreste?

På den måde bliver huslejen pr. person billigere og I kan dele mange af de faste udgifter som internetopkobling, opvaskemiddel, toiletpapir og måske lave mad sammen nogle gange om ugen?


4. Køb en forsikring

At betale for en forsikring er måske de kedeligste penge du kan give ud, så længe du ikke kommer ud for nogle uheld. Men den dag ulykken hænder som lyn fra en klar himmel og du måske har haft indbrud i dit hjem, vil du prise dig lykkelig for, at du valgte at være forsikret.

Alle mennesker bør som minimum have en:

  • Indboforsikring
  • Ulykkesforsikring

Med indboforsikringen har du sikret dine ejendele, så du kan anskaffe nogle nye, hvis du skulle komme ud for et indbrud eller tyveri. De fleste forsikringselskaber tilbyder fordelagtige priser til studerende, så du kan lige så godt anskaffe dig en forsikring – jo før jo bedre!

Husk at sætte penge af på kontoen til de måneder, hvor du skal betale for din forsikring. Du kan vælge at betale hver måned, hvert kvartal, hvert halve år eller en gang om året - så det er godt lige at være forberedt på at skulle betale ekstra, når regningen kommer. 

5. Køb brugte bøger eller lån på biblioteket

Bøger er en uomgængelig del af studielivet, og kan på nogle uddannelser løbe op i flere tusind kroner hvert semester. 

Vi vil kort anbefale dig at se nærmere på denne artikel med tips til, hvor du får de bedste studiebøger enten helt gratis eller billigt:

5 veje til billige studiebøger

Det kan virkelig betale sig at skaffe sine studiebøger på disse måder - især, hvis det er bøger, du ikke har i sinde at læse igen når dit semester er slut.

Vi ønsker dig held og lykke med SU-budgettet, og hører gerne fra dig, hvis du har endnu bedre råd, som vi kan tilføje til listen!


Annoncer