Stadig besværligt at læse i udlandet

UdlandsstudierStadig besværligt at læse i udlandet


Bolognaprocessen skulle gøre det lettere for de studerende at tage til udlandet, men der er stadig store problemer. Skal det blive lettere, kræver det blandt andet, at man dropper konkurrencen universiteterne imellem, mener de studerende.

Formålet med Bolognaprocessen er at gøre det nemmere for studerende at læse i udlandet som en del af deres uddannelse. Men der er stadig store forhindringer for mange af de studerende, der gerne vil ud, lyder konklusionen i en statusrapport, som er udkommet i anledningen af 10 året for Bolognaprocessen, skriver Dagbladet Information.

Sprogproblemer, visa-problemer og manglende harmonisering af studiekalenderen er blandt de hyppigste problemer. Desuden konkluderer rapporten, at på 56 procent af de adspurgte universiteter, er der studerende, der har problemer med at få merit for deres udenlandsophold - et problem, som det ellers var et af Bolognaprocessens hovedformål at afskaffe.

Meritproblemer

Formand for Danske Studerendes Fællesråd, Mikkel Zeuthen, er ikke overrasket over resultatet:

»Der er store problemer med meritten, både når man skal til udlandet, og når man skal udveksles inden for det danske uddannelsessystem,« siger han. Han giver taxametersystemet og den øgede konkurrence universiteterne imellem skylden:

»Når universiteterne får penge pr. studerende, så er det klart, at de har alt andet end incitament til at lade de studerende udveksle. Det er sådan nogle konkurrencemekanismer, der gør, at det stadig er ret besværligt at skifte universitet,« siger Mikkel Zeuthen.

Antallet af danske studerende, der tager et kortere eller længere ophold i udlandet, er nogenlunde stabilt over de seneste år. Og rapporten konkluderer, at der i Europa generelt er problemer med at få flere studerende til at tage et udlandsophold. Ifølge Mikkel Zeuthen burde der være mange flere, der vælger det:

»Der burde være sket en stigning, når man tænker på hvilken tid, vi lever i, og at Bolognaprocessen er 10 år gammel,« siger han.

I anledningen af 10-året for Bolognaprocessen og det tilhørende ministermøde i Wien var studerende fra hele Europa også samlet for at vise deres frustrationer over, at det går så langsomt med implementeringen. Formand for European Students Union, Ligia Deca forklarer:

»Bolognaprocessen er blevet misbrugt og ‘twisted’ til at passe til kortsigtede mål for de enkelte regeringer. Det kan af og til være svært at få øje på de oprindelige mål med processen: Bedre forhold for studerende og bedre mulighed for at få merit,« lyder hendes kritik.

Mikkel Zeuthen understreger, at alle er positive over for Bolognaprocessens formål: »Det er svært at være uenig med ideen bag Bologna. Det er den konkrete implementering, der halter,« siger han. EU’s kommissær for uddannelse, Androulla Vassiliou, siger i en pressemeddelelse, at hun tager de studerendes bekymringer meget alvorligt: »Bologna er lavet for de studerende, så vi bør være meget opmærksomme på deres protester og inddrage dem i vores tanker om fremtidige reformer på området,« siger hun.

Kilde: Dagbladet Information.
26. marts 2010


Annoncer