Viser 1-20 af 35
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-20 af 35
1
2

Hvad skal du vælge: laborant eller bioanalytiker?

Er du sikker på, at din fremtid er i laboratoriet med en hvid kittel, og er du i tvivl, om det er uddannelsen til laborant eller til bioanalytiker, der er den rette for dig? Her giver vi dig svar på alt fra indhold og længde på de to uddannelser til jobmulighederne bagefter.

Som bioanalytiker kommer du først og fremmest til at arbejde med analyse af fx blod-, celle- og vævsprøver i hospitalsmiljøer, mens du som laborant kommer til at arbejde med en bred vifte af bio- og kemiteknologiske emner.

Forskelle og ligheder på laborant- og bioanalytikeruddannelsen

Fælles for uddannelserne til laborant og bioanalytiker er, at du via en optimal vekselvirkning mellem teori og praksis får et solidt afsæt for din karriere som nøglespiller inden for sundhed, forskning og medicinalindustrien. Den primære forskel er dermed uddannelsestype og længden på uddannelsen. Derudover er der også forskelle på, hvilken karrierevej der er mest oplagte alt efter, om du vælger at uddanne dig til bioanalytiker eller laborant.

Læs med under billedet og find ud af, hvilken laboratorie uddannelse der passer dig bedst. 

Er bioanalytiker eller laborant den rette uddannelse for dig?

Bliv laborant - en bred laboratorie uddannelse på 2½ år

Uddannelsen til laborant foregår på et erhvervsakademi og varer sammenlagt fem semestre. I løbet af uddannelsen er du i praktik som laborant i et år, før du skriver dit afsluttende projekt. Forinden lærer du om de tre følgende områder på den obligatoriske del af uddannelsen:

  • Laboratorieteknik og -forståelse
  • Kemiteknologi
  • Bioteknologi

Du har desuden en række andre fag som kemi, kvalitetssikring og IT i laboratoriet samtidig med, at du stifter bekendtskab med alle former for laboratorier fra kontrol- og analyselaboratorier til laboratorier med fokus på udvikling og forskning. Dette giver dig i samspil med en konstant vekslen mellem teori og praksis klæder dig på til en lang række spændende jobs inden for bl.a. fødevareindustrien, medicinalindustrien og den kemiske industri.  

Bliv bioanalytiker med speciale i laboratoriemedicin og bioanalyse

Som bioanalytiker får du en profesionsbachelor på 3½ år, hvor undervisningen veksler mellem praktiske øvelser i laboratoriet, projekter og holdundervisning. Du har desuden mulighed for at tage din bioanalytiker uddannelse som fjernundervisning med seminarer på uddannelsesstedet.

I løbet af din bioanalytiker uddannelse kommer du til at arbejde med seks specialer inden for laboratoriemedicin:

  • Klinisk biokemi
  • Klinisk fysiologi og nuklearmedicin
  • Klinisk immunologi
  • Patologisk anatomi
  • Klinisk neurofysiologi

I løbet af uddannelsen kommer du også i praktik på en laboratoriemedicinsk afdeling på et hospital, hvor erfarne bioanalytikere står i spidsen for den kliniske del af din bioanalytiker uddannelse. På modul 13, der er det sidste modul inden dit bachelorprojekt, har du mulighed for at fordybe dig i et emne, der interesserer dig, og du kan tage på udveksling.

Hvad lærer du på bioanalytikeruddannelsen?

En stor del af den samlede uddannelsen består af obligatoriske elementer inden for humaniora, samfundsvidenskab, natur- og sundhedsvidenskab samt biomedicinsk laboratorieanalyse.

Gennem bioanalytikeruddannelsens fagområder får du blandt andet læring og erfaring med:

  • Sammenhænge mellem sygdommme
  • Forebyggelse, diagnosticering og behandling
  • Menneskets anatomi
  • Biokemiske og fysiologiske processer
  • Bioanalytikerens placering i sundhedssystemet
  • Analyse og erfaring om værdier, adfærd og reaktioner

Som nyuddannet bioanalytiker har du mulighed for at søge job på læge- og hospitalslaboratorier såvel som inden for forskning eller medicinalindustrien.

Løn og fremtidsmuligheder for bioanalytikere og laboranter

Der er generelt gode beskæftigelsesmuligheder for både nyuddannede bioanalytikere og laboranter i hele landet. Startlønnen for en bioanalytiker er typisk mellem 26.000 og 28.000 kr. inklusiv pension og tillæg, mens du som nyuddannet laborant kan forvente en startløn mellem 22.000 og 30.000 kr. inklusiv pension og tillæg. Lønnen afhænger af stillingstype og branche.

Har du fundet ud af, om du skal være laborant eller bioanalytiker?

Er du stadig ikke sikker på, hvilken en vej du skal gå, kan du også klikke dig videre og læse mere om uddannelserne i oversigten ovenfor. Her kan du også komme direkte i kontakt med den skole, som du overvejer at søge ind på, og få svar på dine spørgsmål.

FAQ

  • Som laborant vil du typisk arbejde inden for kvalitetssikring, forskning og udvikling eller kontrol. Du undersøger og analyserer typisk produkter for en virksomhed. Dette kan være inden for en bred vifte af brancher, og som laborant kan du således beskæftige dig med alt fra fødevarer til kosmetikprodukter.

  • Det forventede lønniveau som laborant afhænger af mange forskellige forhold. For eksempel er det afgørende om du er nyuddannet, eller om du har flere års erfaring. Derudover er faktorer som geografisk placering for arbejdspladsen samt ansættelsesforhold også afgørende for, hvad du kan forvente, at der står på din lønseddel hver måned.

  • Som bioanalytiker vil du typisk arbejde på lægelaboratorier eller på hospitaler. Her vil man som bioanalytiker typisk analysere biologisk materiale fra mennesker – for eksempel blod- og vævsprøver. De analyser, man foretager som bioanalytiker, er derfor vigtige for, at lægerne kan fastslå en diagnose af patienten.

  • Din løn som bioanalytiker afhænger blandt andet af din erfaring, ansættelsesforhold og hvor i landet du er ansat som bioanalytiker. Det spiller for eksempel en rolle, om du er nyuddannet, eller om du ansat privat, gennem staten, eller om du er kommunal ansat.

  • Den primære forskel på bioanalytiker og laborant er uddannelsestype og varighed af uddannelsen. Bioanalytiker er en professionsbacheloruddannelse, der tager 3,5 år. Laborant er en erhvervsakademiuddannelse, der tager 2,5 år. Derudover er der også forskelle på, hvilken karrierevej, der er den mest oplagte.

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
april 2024
ma
ti
on
to
fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12